Bespaar honderden euro’s per jaar met eenvoudige groene daden

Wordt de toekomst groen of grijs?
Wordt de toekomst groen of grijs?

Op de website groenestekker.nl (onderdeel van de nieuwe campagne van BCC) kun je als bezoeker struinen door twee steden. De ene stad heet Groenerdam waar de gemeente veel geld bespaart met groene stroom en energiezuinige straatverlichting. De andere heet Grijsdrecht, een doorsnee stad in 2050, zwaar vervuild en geteisterd door zwaar weer. Een schokkend realistisch toekomstbeeld als we doorgaan met de huidige uitstoot van CO2.

Over de gevolgen mogelijke gevolgen van klimaatverandering worden veel onderzoeken gepubliceerd, en die geven al snel een gevoel van machteloosheid. Maar de campagne van BCC zet daar een optimistisch geluid tegenover: in drie simpele stappen kunnen we klimaatneutraal leven en honderden euro’s per jaar besparen.

1 – Gebruik zo weinig mogelijk energie
2 – Stap over op groene stroom
3 – Compenseer je grijze energie

Met deze drie eenvoudige stappen spaar je de aarde en je portemonnee. BCC geeft daarvoor tien besparingstips die samen goed zijn voor 575 euro.

1 Cool koelen
Vervang je oude koel-vriescombinatie door een nieuwe A++. Bespaart 90 euro per jaar.

2 Goed licht
Spaarlampen verlagen je energierekening met 75 euro per jaar, en met LED wordt dat nog meer.

3 Duurzaam drogen
Met een A-label droger verdien je 50 euro per jaar ten opzichte van een C-label.

4 Kook op gas
Koken op gas is 90 euro per jaar goedkoper dan koken op een electrisch toestel.

5 Slapend rijk worden
Een pc op standby kost evenveel stroom als een lamp de hele nacht laten branden, hetzelfde geldt voor alle andere apparaten, dus tel uit je winst. Zeker 45 euro per jaar.

6 Geen wissewasjes
Een A++ wasmachine is minstens 30% zuiniger dan en C-label variant en wast ook heel goed schoon op 30 graden. Alles bij elkaar geen wissewasje: een besparing van 36 euro.

7 Er warmpjes bij zitten
Geen makkelijker besparing dan de temperatuur in huis een graadje lager zetten, want u merkt er niets van qua comfort maar wel in uw energierekening. Het bespaart zeker 50 euro per jaar.

8 Klein maar fijn
Een laptop gebruikt 65% minder energie dan een desktop computer met LCD-monitor en heeft toch vaak voldoende capaciteit.Bij gemiddeld gebruik scheelt het zeker 35 euro.

9 Dubbel mooi
De nieuwste LED geeft een mooier beeld dan plasma en gebruikt een fractie aan energie. Besparing: 36 euro.

10 Alle beetjes helpen
Tientallen kleine handelingen die ieder apart een klein beetje energie besparen. Samen 1 grote, goed voor 38 euro bespraring.Stuur een mail naar [email protected] en u ontvangt gedurende 1 maand elke dag een bijzonder handige tip.

Het is een mooie lijst van BCC, maar een kritisch punt is wel dat je voor 7 van de tien adviezen een nieuw product moet aanschaffen. Directe besparingen betreffen alleen de tips over stand-by gebruik, alle beetjes helpen en de temperatuur een graadje lager. Opgeteld een besparing van 133 euro per jaar. ”

Nog geen honderden euro’s per jaar voor een huishouden van 4 personen. Daarom voegen wij een 11e tip aan de BCC-lijst toe.

11 Eet een keer in de week geen vlees
Een vleesarm dieet levert een forse bijdrage aan het beperken van de klimaatverandering. Bovendien bespaart het 220 euro op jaarbasis voor een gezin van huishouden van 4 personen.

Over de schrijver

8 reacties op “Bespaar honderden euro’s per jaar met eenvoudige groene daden”

 1. @Marcel: dat is een hele goede vraag! Ben bang dat e rniet genoeg aanbod is om groene stroom voor alle huishoudens te leveren. Is zeker een interessante om uit te zoeken.

  Iemand een idee?

 2. nou heb ik eigenlijk 1 ontzettend prangende vraag.
  groene energie is zoveel beter dan grijze energie volgens iedereen.

  waarom wordt niet alle energie gewoon groen gemaakt. geen mens die er bezwaar tegen heeft lijkt me. aangezien groene energie volgens de vele bedrijven net zo goedkoop is als grijze energie.

 3. Helemaal waar dat veel van de tips op onze website over de aanschaf van nieuwe apparatuur gaat, maar daar is ook grote winst te halen. Uiteraard moet je pas een apparaat vervangen als deze aan vervanging toe is. Overigens staan de tips uitgebreid bij 'meer info' en daar wordt ook aanbevolen om de de was in de wind te laten drogen of op 30 graden wassen etc. Minder vlees eten is ook een belangrijke tip maar we hebben ons beperkt tot 'huishoudelijke' tips.
  Fijn in ieder geval dat de hoofdboodschap 'In 3 stappen van je CO2 af' duidelijk overkomt: klimaatneutraal leven is heel makkelijk en kost per saldo niets, dus wat let ons? Want zo als Jelle al zegt, het gaat tenslotte om de aarde leefbaar houden.

  1. Minder vlees eten: minder koeien=minder veevoer=meer mensenvoedsel, minder mest, minder dierenleed. Kies es bewust voor een goede vleesvervanger: wordt je gezonder van!

 4. Tja als ze dan die led of spaarlampen wat goedkoper maken,
  Toch raar dat het dan om geld draait terwijl we met z'n allen op deze aarde wonen.
  Ik zou zeggen doe die led lampen gratis,
  Dan hebben we een goede toekomst..

 5. En met een regenwatersysteem van CWI Advice & Services gaat je waterrekening 50 % omlaag en hoef je nooit geen wasverzachter of wateronthardende schoonmaakmiddelen te kopen, heb je geen strepen meer bij het wassen van je ramen en je planten nemen het veel beter op dan het overwegend vieze leidingwater (neem maar eens een witte zakdoek en laat die maar eens een dag gevouwen met een elastiekje er om om de uitloop van je kraan zitten!). Zie ook de nog in aanbouw zijnde website van deze nieuwe aanbieder

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020