Dit zijn de best gelezen blogs van 2020

Als we één ding kunnen zeggen over 2020, dan is het wel dat alles anders was dan in voorgaande jaren. We leefden ineens in een anderhalvemetersamenleving waarbij social distancing de norm werd. We gaven elkaar geen hand meer, gingen mondkapjes dragen en ontsmetten onze handen vaker dan we ooit hadden gedaan. Toch zijn er ook dingen onveranderd gebleven. De interesses van de lezers van  hetkanWEL bijvoorbeeld. We zijn nog steeds geïnteresseerd in tiny houses, samen oud worden met vrienden, in de natuur leven en gezond eten. Misschien zijn we zelfs juist nog wel meer dan in 2019 op zoek naar verbinding met elkaar en met de natuur. We zetten de best gelezen blogs van dit jaar voor je op een rij. 

1. Zo stop je met shampoo zonder vet haar te krijgen

Een paar jaar geleden kwam de ‘no poo’ beweging op gang waarin mensen massaal met shampoo stopten. In shampoo zitten namelijk microplastics, plus dat het ons haar verslapt en uitdroogt waardoor we een vicieuze cirkel terecht komen van wassen en oplappen met conditioner, haarmaskers en stylingsproducten. Als je je haar minder wast, krijg je een volle en gezonde haardos. Nadeel is alleen wel dat je, om daar te komen, weken lang met vet haar rondloopt. En dat is dan weer de reden waarom velen van ons, inclusief wij zelf, voortijdig afhaken. Alexandra Steverink bedacht daar een oplossing voor.

2. Gember gaat honger tegen

Naast verse muntthee kwam een paar jaar geleden de verse gemberthee op het menu. Al dan niet met verse citroen, sinaasappel of kaneelstokjes. Gember is overigens al sinds de oudheid populair, maar waarom eigenlijk? En wat zijn de voordelen van een stukje gember?

Alternatieven Voor Brood

3. Vijf gezonde alternatieven voor brood

Nederlanders zijn gek op brood. Het liefst eten we het ‘s ochtends, ‘s middags en soms zelfs ook nog ‘s avonds bij een dampende kom (erwten)soep. Steeds meer mensen zijn op zoek naar alternatieven. Omdat ze gevoelig zijn voor gluten, willen afvallen of simpelweg omdat ze wat meer variatie in hun dieet willen. En vooral dat laatste kan geen kwijt. Daarom zetten we vijf alternatieven voor je op een rij.

4.Hoeveel voedsel kan je verbouwen in je achtertuin?

De Australische Kat Lavers woont in de miljoenenstad Melbourne. Haar achtertuin bestaat niet uit een enorme lap grond. Toch heeft ze het zo ingedeeld dat ze er genoeg voedsel kan verbouwen om het hele jaar van te leven. In 2018 haalde ze 428 kilo aan kruiden, groenten, fruit en eieren uit haar tuin. Lees hier haar verhaal. 

Gelukshormoon Oxytocine

5. Met deze meditatie activeer je het gelukshormoon

Het was een ander jaar dan normaal. Daar waar je vroeger je geluk misschien haalde uit sociaal contact, feestjes of uit eten gaan, kon dat nu heel vaak niet. Spreker, schrijver en mentor Willemijn deelt daarom een meditatie om het gelukshormoon Oxytocine te activeren, zodat je hetzelfde geluksgevoel kan ervaren vanuit je eigen woonkamer. Lees hier hoe het werkt.

6.Een minidorp om samen oud te worden

Dat samen oud worden aanspreekt, hebben we al eerder gemerkt. Toen we schreven over het Vriendenerf of over 7 vriendinnen in China die samen een huis kochten voor hun oude dag. Dit blog gaat over vier bevriende stellen in Texas (Verenigde Staten), die samen een minidorp van tiny houses bouwden voor hun oude dag. Tot het zover is, verhuren ze het minidorp regelmatig aan groepen vrienden die behoefte hebben aan samen zijn en er even tussenuit willen.

Haaks Camper

 

7. De duurzame Haaks camper

Toen vliegen dit jaar eigenlijk geen optie meer was, (her)ontdekte steeds meer mensen vakantie in eigen land of binnen Europa. Tegelijkertijd merken we dat niet alleen tiny houses in trek zijn, maar ook het wonen in een camper en de vrijheid van het altijd onderweg (kunnen) zijn. Wat is er dan mooier dan dat te doen in een duurzaam exemplaar: een mobiel tiny house zogezegd.

8. Geneeskrachtige kruiden

We zijn het bijna vergeten, maar de geneeskrachtige werking van kruiden is enorm. Het kan de spijsvertering bevorderen, helpen bij een goede nachtrust of een verkoudheid verlichten. We zetten negen kruiden en hun werking voor je op een rij.

Duurzaam Dorpje

9. Loes begint een duurzaam dorpje bij Utrecht

We dromen niet alleen van samen oud worden, tiny houses of de vrijheid van een leven in een camper. Maar ook van het wonen in een woongemeenschap, waar dit allemaal misschien wel samen komt. Loes kocht een monumentale boerderij onder de rook van Utrecht waar ze haar eigen duurzame dorpje wil beginnen. Ze zocht nog bewoners.

10. Duurzame pannen

We gebruiken ze elke dag: pannen. Maar welke pannen zijn het meest duurzaam om mee te koken. En hoe zit het met de teflon-laag in veel pannen: is dat nu wel of niet slecht voor je gezondheid? We gingen op onderzoek uit, namen ‘en passant’ nog even bakpapier mee, en zetten onze bevindingen op een rij.

Over welke onderwerpen zou jij graag meer willen lezen in 2021? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Wie weet komen ze volgend jaar dan wel in de lijst van best gelezen blogs 2021. 

Over de schrijver