Dit zijn de best gelezen hetkanWEL blogs van 2019

Als er dit jaar één ding duidelijk is geworden, dan is het dat de hetkanWEL lezer graag kleiner wil wonen. Minder uren wil werken. Meer tijd in de natuur wil doorbrengen. En het liefst oud wordt met vrienden en vriendinnen in één huis of gemeenschap. We geven een overzicht van de 10 best gelezen blogs van hetkanWEL in 2019. 

1. Dit stel besloot te stoppen met werken op hun 31e

Stoppen met werken, associëren we over het algemeen met iets oudere mensen. Maar dat je ook al op jonge leeftijd kan stoppen met werken, bewees dit stel. Ze werkten hard, gaven weinig uit, spaarden en gingen op hun 31e ‘met pensioen’.  Zo hebben ze alle tijd om vooral te doen wat ze leuk vinden.

2. Douchen zonder zeep

Als we onze gemiddelde douchetijd van 9 minuten zouden inkorten naar 5 minuten, besparen we in Nederland jaarlijks 120 miljoen m3 water en 450 miljoen m3 aardgas. Er is een groeiende trend om helemaal niet meer te douchen (en bij de wasbak te poedelen) of om -in het verlengde van de no poo beweging- ieder geval geen zeep meer te gebruiken.

Douchen

3. Deze vriendinnen kochten samen een huis voor later

Het is voor velen van ons een schrikbeeld: je laatste jaren in een verzorgingshuis slijten. Maar wat als je niet meer voor jezelf kan zorgen? Regeren is vooruit kijken, dachten deze vriendinnen van rond de 30. Ze kochten samen een huis voor later, als ze oud zijn. Het huis is zo mooi, dat ze bijna niet kunnen wachten tot het zover is.

4.  Deze groente kun je beter eerst koken voor je ze eet

Groente is sowieso goed voor je, maar waar je misschien niet zo snel over nadenkt is of je ze beter kan koken of rauw kan eten. Bij sommige soorten gaan voedingsstoffen verloren als je ze kookt, maar bij andere groenten worden de voedingsstoffen juist weer makkelijker opgenomen als je ze gekookt hebt (of gewokt, gegrild of gestoomd). We zetten het voor je op een rij.

5. Hoe kom ik aan een stuk grond voor m’n tiny house? 

Wonen in een tiny house heeft grote voordelen. Het draagt bij aan een beter milieu, je hebt lagere woonlasten en meer vrije tijd, je verzamelt minder spullen en je staat meer in contact met de natuur. Een kant-en-klaar tiny house hoeft niet duur te zijn, maar het moet natuurlijk wel op een stuk grond staan. Hoe regel je dat?

Grond Tiny House
Snuk – Een Van De Huisjes Op De Tiny House Expo

6. Zo meten ze succes in Nieuw Zeeland

Over het algemeen meten landen hoe goed het gaat op basis van het Bruto Nationaal Product, oftewel economische groei en welvaart. Maar in Nieuw Zeeland doen ze dat anders. Daar is welzijn de belangrijkste meetlat. En daarbij speelt niet alleen de economie een rol, maar ook cultuur, natuur en klimaat en gemeenschap. Een verfrissende aanpak.

7. Minder werken kan de planeet redden

Stel dat je structureel minder spullen gaat kopen waardoor je veel minder hoeft te werken. Wat gebeurt er dan? Volgens de Degrowth beweging draagt een simpel leven bij aan ons welzijn én heeft het een positieve invloed op het klimaat. Voorwaarde is wel dat we stoppen met denken in ‘groei’. Is dat haalbaar?

8. Containertuintjes zorgen voor minder afval

De bedoeling van ondergrondse containers is, dat er minder afvalzakken op straat liggen. Toch gooien veel mensen hun troep nog steeds bovengronds naast de containers. Hiervoor is nu een charmante oplossing bedacht: het containertuintje. Een tuintje dat precies op de stalen plaat rondom de container past. Het ziet er vrolijk uit en zorgt voor minder rommel.

Citroen

9. Waarom citroen zo gezond voor je is

Ooit waren citroenen zo zeldzaam dat koningen ze als geschenk kregen. Maar tegenwoordig zijn ze gemeengoed. De bomen blijven groen en produceren het hele jaar door fruit, tot wel 300 kilo. Citroenen zit bomvol vitaminen C en zijn rijk aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Een superfruit dus, maar waar is dat allemaal goed voor?

10. Is jouw huis geschikt voor een warmtepomp? 

Je huis verwarmen met een warmtepomp kan een goed idee zijn, maar is jouw huis daar ook voor geschikt? Dat kan je makkelijk onderzoeken door een aantal simpele stappen te doorlopen. We zetten ze voor je op een rij.

Wat vond jij het leukste hetkanWEL blog dit jaar? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver