No Waste Daisy: “Vertrouw op je zintuigen en verspil nooit meer goed voedsel”

No Waste Daisy En Jill Aan De Slag Tegen Voedselverspilling. Foto: Menno Bausch
“No Waste” Daisy Scholte (L) En Jill Overmaat Aan De Slag Tegen Voedselverspilling. Foto: Bram Azamouri

Voedsel weggooien is zonde: het kost geld, is slecht voor het milieu en bovendien volstrekt onnodig wanneer je weet hoe je voedsel het beste kunt bewaren en restjes nog goed kunt gebruiken. Gelukkig zijn er mensen die de weg wijzen in de strijd tegen voedselverspilling, zoals expert “No Waste” Daisy Scholte. Zij schrijft het Grote Keukenboek met 500 tips tegen voedselverspilling. Samen met hetkanWel en ontwerper Jill Overmaat, startte zij een crowdfundingcampagne om de eerste druk te kunnen financieren. Lees hier waarom Daisy zo gepassioneerd TEGEN voedselverspilling is.

Strijd jij ook mee tegen voedselverspilling? Crowdfund nu het Grote Keukenboek met 500 culinaire tips tegen voedselverspilling.. Wees er snel bij: de campagne loopt t/m zaterdag 30 augustus. Al vanaf een investering van €25 ontvang jij als een van de eersten het boek.

Wat heb jij tegen voedselverspilling?

Het is gewoon superzonde. Niemand is VOOR voedselverspilling, maar toch doen we het met z’n allen. Gek toch? Tijdens mijn vele horecabaantjes zag ik met hoeveel gemak eten in de prullenbak eindigde. Hele broden waar niks mis mee was, kilo’s saté en bakken vol sla werden zo weggegooid. Onbegrijpelijk. Ik nam het altijd mee naar huis en deelde het met mijn huisgenoten. Daar werd ik soms wel op aangekeken. Alsof ik een schooier ben. Maar daar gaat het helemaal niet om. Ik ben niet uit op gratis eten. Ik wil dat we goed eten opeten in plaats van weggooien. Ik vind het zo vreemd dat er zoveel mensen zijn, ook in Nederland, die niet genoeg te eten hebben en dat er een klein stukje verderop mensen zijn die zonder moeite eten weggooien. Dat heb ik tegen voedselverspilling. En de grote grap is dat het helemaal niet moeilijk is om er wat aan te doen. Ook niet als je een drukke baan hebt. Dat heb ik ook. En toch gooi ik niks weg.

Waar erger jij je het meest aan als het gaat om voedselverspilling?

Het gemak waarmee het gebeurt. Voor veel mensen is het normaal geworden om aan het eind van de week de koelkast te legen in de prullenbak en weer nieuwe boodschappen te doen. Nog een ergernis: “Wat moet ik dan doen? Het opsturen naar de kindjes in Afrika?” Ja, die heb ik vaak gehoord.

Wat is volgens jou het grootste probleem in de voedselketen vandaag de dag en wat kunnen we er aan doen?

Er zijn heel veel problemen in de voedselketen. Waar ik me mee bezig houd is de laatste afnemer: de consument, jij en ik. 40% van het verspilde eten wordt door de consument weggegooid. Die is dus veruit de grootste verspiller. Ik denk dat een onderdeel van het probleem is dat we niet doorhebben hoeveel we verspillen. Er wordt met een verwijtende vinger naar de supermarkten en horeca gewezen, terwijl het de consument is die het meeste verspild. Als ik zeg dat we per persoon gemiddeld 50 kilo aan goed voedsel per jaar weggooien krijg ik steevast als antwoord “ik niet hoor!”. Toch moet er iemand veel weggooien. Die cijfers zijn niet verzonnen. Ga het maar eens bijhouden. Maak elke keer als je eten weggooit een foto en bekijk na vier weken het resultaat. Het zal je verbazen hoeveel er toch onbewust in de prullenbak verdwijnt.

Hoeveel verspil je zelf?

Ik ga nu natuurlijk ook zeggen dat ik lang niet aan die 50 kilo kom. Dat is ook zo, maar ik ben er dagelijks mee bezig. Als hobby, maar ook als werk. Als iets bedorven is moet je het weggooien. Daar ontkom je niet aan. Maar de truc is om het niet zover te laten komen. Wat mij betreft is er geen enkele vorm van voedselverspilling door de consument die niet te voorkomen is. Schimmel voorkom je door voedsel op de juiste manier te bewaren en door het op tijd op te eten. Maar helaas wordt er ook heel erg veel eten weggegooid nog voor het bedorven is. Als je te veel in huis hebt, bel dan eens aan bij de buren, misschien willen die wel wat. Of zet het op een weggeefpagina op Facebook. Er zijn duizenden mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank en echt meteen op hun fiets springen als ze bij jou een pak melk kunnen halen. Dat is in elk geval mijn ervaring.

Wat is de beste tip die je de consument die zo min mogelijk voedsel wil verspillen mee kunt geven?

Koop mijn boek! Natuurlijk! Daar staan honderden tips in over hoe je eten beter kan bewaren en hoe je restjes nog goed kan gebruiken. Verder is een goede tip dat je moet durven te vertrouwen op je zintuigen. Let niet te veel op de THT-datum op dat pak melk. Hoe deed men dat vroeger? Door te kijken, ruiken en proeven of het nog goed is. Je weet het echt wel als het niet meer goed is. TGT daarentegen is een ander verhaal. Dat staat op producten als vlees en vis. Zorg dat je die eet voor de datum voorbij is. Of vries het op tijd in. Dan is het sowieso nog langer houdbaar.

Strijd jij ook mee tegen voedselverspilling? Crowdfund nu het Grote Keukenboek met 500 culinaire tips tegen voedselverspilling.. Wees er snel bij: de campagne loopt t/m zaterdag 30 augustus. Al vanaf een investering van €25 ontvang jij als een van de eersten het boek.

Over de schrijver

1 gedachte over “No Waste Daisy: “Vertrouw op je zintuigen en verspil nooit meer goed voedsel””

Reacties zijn gesloten.