Dit zijn onze 10 favoriete vegan restaurants in Amsterdam

Het is al weer zes jaar geleden toen ik op een ochtend besloot om vegan te worden. Voorlopig voor een maand. Want hoewel ik al sinds mijn 18e vegetariër was en vegan worden dan niet zo’n grote stap lijkt, was ik bang dat ik niet zonder kaas kon. Inmiddels heb ik al zes jaar geen kaas meer aangeraakt en ben ik nog steeds vegan. Al moet ik er wel bij zeggen dat dit in een stad als Amsterdam makkelijker is dan op sommige andere plekken ter wereld. Want hier lijkt elke week wel een nieuw vegan tentje te openen met verrassend lekkere gerechten op het menu. Dit zijn mijn favoriete vegan restaurants in Amsterdam (in willekeurige volgorde):

H/eart.h

In Oost, vlakbij het OLVG, vind je Hearth: een aangename verrassing. Niet alleen door de sfeer, maar ook vanwege het heerlijke eten en de verrassende variaties op bekende internationale gerechten. zoals ravioli van rode bieten of sushi van rode quinoa. Ze houden er bovendien van kleur, dus je krijgt elke keer een prachtig plaatje voorgeschoteld bij Hearth. Het is met recht een van mijn favoriete vegan restaurants in Amsterdam.

Chez Nina

Vlakbij het Westerpark (ja, we gaan kriskras door de stad hier) vind je het beroemde Chez Nina, genoemd naar de Zweedse chef-kok Nina Ollson, die inmiddels ook weer vertrokken is dit jaar trouwens. Maar de keuken wordt geheel in haar traditie voortgezet. Op de kaart staat een mengeling van vegetarische en vegan gerecht en verrassend lekkere en originele mocktails. Echte cocktails en wijn zijn er natuurlijk ook. Bonus is dat je er heerlijk buiten kan zitten (als de regen een keer ophoudt).

Bonboon

Dit plantaardige restaurant in Amsterdam ontdekte ik jaren geleden al eens, toen het nog op het KNSM-eiland zat en het zo’n beetje het beste vegan eten van de stad serveerde. Tegenwoordig zitten ze op de Rozenstraat in hartje Jordaan, als onderdeel van Hotel Mercier en het eten schijnt nóg beter te zijn geworden. Het verhaal gaat dat eigenaar Daphne Althoff overwoog te stoppen met Bonboon toen de eigenaar van het Hotel Mercier toevallig kwam eten en het zonde vond als de geweldige keuken van Bonboon zou verdwijnen. De handen werden ineen geslagen et voilá. Ik ben in ieder geval blij dat ze er nog zijn.

Men impossible

Dit kleine pareltje vind je in de Hazenstraat. Als je niet oplet, loop je zo langs dit vegan restaurant in Amsterdam, maar dat zou echt zonde zijn. Hier kan je aan een grote gemeenschappelijke tafel aanschuiven om tradritionele vegan ramen te eten. Chef Atsushi Ishida werkte jaren bij noodle-restaurants in Dortmund en Amsterdam en wilde laten zien dat een plantaardige versie minstens zo lekker kon zijn. Met een set menu laat hij zien dat het mogelijk is. Leuk weetje: Men is het Japanse woord voor Ramen (ik dacht altijd dat ramen het Japanse woord voor ramen waren, maar nee….)

Café de Ceuvel

Deze zomer werd bekend dat de Ceuvel in Noord in ieder geval nog twee jaar mag blijven. Dat is goed nieuws, want de Ceuvel is een heerlijke chill plek aan het water, waar je 100% vegan kan eten en ook nog eens heerlijk buiten kan zitten (nogmaals: als die regen een keer ophoudt). Als je in de buurt ben: ga. Laagdrempeliger dan dit krijg je het niet en het eten is heerlijk.

Madre

Bij het Mexicaanse restaurant (populair onder de hipsters van Amsterdam) moet je wel reserveren, want het is er druk. Dat is dan ook terecht, want de gerechten zijn overheerlijk en allemaal 100% plantaardig (zonder dat dit expliciet gecommuniceerd wordt). Het enige nadeel vind ik de akoestiek: als het heel druk is, is het ook lastig om elkeaar te verstaan. Tip is dan ook: ga doordeweeks (dan is het net wat rustiger). Ze hebben echt de heerlijkste vegan taco’s, om je vingers bij af te likken, en -ook niet onbelangrijk – heerlijke cocktails.

Mediamatic

De meesten van jullie die wel eens met de trein reizen kennen Mediamatic wel. Het ligt aan het spoor en heeft van die schattige kleine kasjes langs het water gezet ten tijden van corona (toen we niet meer met z’n allen in een restaurant mochten zitten). Hier kan je met z’n tweeën heerlijk dineren. Dat kan ook buiten de kassen trouwens, op het terras aan het water of binnen. Heerlijk vegan eten met een set menu die je kan pairen met wijn of non-alcoholische drankjes. En die laatste brengt verrassend lekkere drankjes op tafel. Naast restaurant is Mediamatic ook een locatie waar veel interessante workshops worden gegeven en events worden georganiseerd.

Vegan sushi bar

Deze laagdrempelige vegan sushi bar is altijd mijn to-go to als ik geen zin heb om te koken, maar wel lekker vegan wil eten in Amsterdam. Inmiddels bestaan er twee locaties in Amsterdam en een in Arnhem, waar de oprichter oorspronkelijk vandaan komt. Als je van sushi houdt, houd je ook van deze vegan versie, dat beloof ik.

Spirit

Spirit is een andere laagdrempelige tent waar ik graag kom, aan het begin van de Czaar Peterstraat, vlakbij de vegan bonbonnerie Lait de choco (ook een aanrader) en vastgeklonken aan biosupermarkt Odin. Spirit komt oorspronkelijk uit Rotterdam en serveert vegetarische en vegan gerechten vanaf een buffet. Je loopt langs, schept op wat je wilt, zet je bordje (of meeneembakje) bij de kassa op een weegschaal en rekent af. Ze hebben echt heerlijke dingen.

Andere vegan restaurants

Lees ook: De zoete route: 7x vegan taartjes en chocolaatjes in Amsterdam. En: de 10 beste veganvriendelijke terrassen van Amsterdam. Wat is jouw favoriete vegan restaurant in Amsterdam? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Op zoek naar een vegan restaurant in een andere stad: bekijk hier onze volledige gids van vegan restaurants in Nederland.

Over de schrijver