Dit zijn de 10 beste veganvriendelijke terrassen van Amsterdam

Hoewel in Amsterdam procentueel gezien meer vegans wonen dan in de rest van Nederland, zien we helaas toch dat heel wat plantaardige restaurants de afgelopen tijd hun deuren hebben moeten sluiten als gevolg van corona-lockdowns en een enorme inflatie. De rek was er blijkbaar uit. Bij hetkanWEL worden we altijd een beetje verdrietig van dit soort berichten. En dus gingen we dan op zoek naar naar de vegan restaurants die er nog wél zijn, bij voorkeur met een terras. We zetten we de 10 beste vegan terrassen in Amsterdam voor je op een rij.

Bar Kantoor

Dit terras vind je in het Westerpark en heeft een prachtig terras in de zon. Het is het voormalig stadsdeelkantoor, vandaar de naam. Het menu is volledig vegetarisch en biologisch. Er staan ook voldoende vegan opties op het menu, van bananenbrood tot kroketten, brioche en sandwiches voor lunch, maar ook voor het diner kan je hier terecht.

Koffie ende Koeck

Dit vegan café ligt aan de rand van het Westerpark aan de overkant van het water aan de Haarlemmerweg. Ook hier kan je ’s middags heerlijk in de zon zitten. Koffie ende Koeck is op maandag en dinsdag gesloten en de rest van de week tot 17.00 uur open. Je kan hier overdag terecht voor een volledig vegan menu: van heerlijk zoet (inclusief een vegan high tea) tot hartige hapjes. We hebben hier laatst nog met het team van hetkanWEL uitgebreid vegan taart geproefd.

Chez Nina

Vorig jaar opende vlakbij het Westerpark op het Limburg van Stirumplein Chez Nina. Je kan hier heerlijk op het terras zitten, al is reserveren aanbevolen, want de meeste Amsterdammers weten dit vega plekje met terras inmiddels wel te vinden. Zeker toen het Parool deze plek tot ‘een van de beste restaurants van 2022’ uitriep. Het restaurant is in eerste instantie vegetarisch, maar er zijn tal van vegan en glutenvrije opties op het menu. Ook de mocktails (alcoholvrije cocktails) zijn van zeldzaam goede kwaliteit hier trouwens!

De Ceuvel

Het is al weer tien jaar geleden dat de Ceuvel tijdelijk neerstreek op de oude scheepswerf in Amsterdam-Noord. Op 1 februari 2025 is de officiële sluitingsdatum, althans voorlopig, want de eigenaren doen hard hun best om terug te keren. Tot die tijd liggen er nog twee zomers in het verschiet om volop van de zon (en de relaxte vibes) te genieten van deze vegan plek. Ook hier vind je van alles op het menu: van plantaardige zoetigheid tot lunch en diner. En je zit er echt heerlijk in het zonnetje aan het water.

Tolhuistuin

Ook in Noord: de Tolhuistuin. Maar een pondritje verwijderd van het Centraal Station en mede daarom een populaire plek om wat zonnestralen te pakken. Het terras is ruim, maar de kans bestaat dat het dringen is voor een plekje in de zon. Het is zeker geen vegan restaurant (want er staat ook vlees op het menu), maar er staan genoeg vegan opties op het menu en er is zon!  

Pllek

We blijven even in Noord, want ook bij Pllek heb je een fenomenaal uitzicht over het IJ en zit je bovendien ook nog eens echt aan het water. Ook dit is niet specifiek een vegan restaurant, maar groenten hebben een belangrijke plek op het menu en er zijn dan ook meer dan genoeg lekkere vegan opties. Ook Pllek is een tijdelijke locatie trouwens. Na een petitie die 8.500 keer ondertekend werd mag het restaurant tot 2025 blijven. Dus neem het er nog even van, nu het nog kan!  

Pof

In Noord vind je ook Nederlands eerste ‘korte keten restaurant’, zoals ze zichzelf adverteren. Wat zoveel wil zeggen als dat alle ingrediënten zoveel mogelijk uit de buurt komen, behalve dan kaneel en koffie. Zo kan het dur zijn dat je de sla uit de naburige moestuin op je bord krijgt. De meeste gerechten zijn hier vegetarisch of vegan, met uitzondering van een aantal niet-industriële vleesgerechten van Buitengewone Varkens. Alles wordt hier in de basis gepoft (vandaar de naam). En ze hebben een fantastisch terras.

Meatless District

Toegegeven: het terras is ieniemienie en ligt aan de drukke Bilderdijkstraat, maar het is een terras en het vegan eten is er heerlijk. Dus het is altijd de moeite waard om te kijken of je hier een plekje in de zon kan bemachtigen. Vooraf reserveren is sowieso aan te raden hier, maar helemaal als je buiten wil zitten. Ook een goede optie voor de lunch.

Mediamatic

Dit restaurant met de twee-persoons kasjes aan de kade heb je misschien wel eens gezien vanuit de trein. Het ligt vlakbij het centraal station en hier kan je je laten verrassen door een vegan menu van verschillende gangen. Het eten in de kas stamt nog uit de lockdown-tijd, maar heeft wel wat. Al kan het er best warm worden in de zon. Je kan ook buiten zitten aan het water. Heerlijk eten en een verrassend rustig plekje in het centrum van Amsterdam. Een van onze favorieten.

House of Bird

Deze plek ligt in het Diemerbos en is – ondanks de nabij gelegen snelwegen- een oase van rust. Op de kaart vind je genoeg vegan gerechten om vooruit te kunnen na (of voor) je wandeling en tegelijkertijd even van de zon te genieten en het groen. Hier vind je ook de Bird Brewery. Een goede plek om een bierproeferijtje op te zetten dus.

Lowlander

Op de plek waar vroeger Stork zat, aan het IJ in Noord, is Lowlander nu neergestreken. Misschien ken je ze wel van de heerlijk zelf gebrouwen biertjes. Hier kan je op het terras genieten van een 100% vegetarisch menu met genoeg vegan opties. Ook de inrichting binnen is prachtig, met 612 planten, maar ons advies: ga lekker in de zon aan het water zitten en geniet.

Bekijk hier ons overzicht van vegan restaurants in heel Nederland.

Heb jij nog tips voor veganvriendelijke terrassen in Amsterdam of over vegan restaurants in Nederland die nog niet in onze lijst staan of helaas de deuren al weer hebben moeten sluiten? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten of ons te mailen op redactie@hetkanwel.nl

Over de schrijver