De beste zonnepanelen kopen, waar let je op?

Ben jij ook een ‘newbie’ op het gebied van eigen opgewekte energie? Wanneer je de aanschaf van zonnepanelen overweegt, geven we je zeker geen ongelijk. Want dit is beter voor het milieu en bespaart flink op de energierekening, zeker met de huidige energieprijzen! Wanneer je je oriënteert op de beste zonnepanelen, word je al snel overspoeld door alle mogelijkheden. Waarop moet je letten voordat je een keuze maakt? Wij helpen je verder!

Het soort dak, ligging en je meterkast

Wat de beste zonnepanelen zijn voor jouw woning, hangt onder andere af van het soort dak. In principe is elk dak geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen, dus ook een plat dak. Vooral de hellingshoek van de panelen is van invloed op de opbrengst. Een hoek van ongeveer 35 graden is optimaal. Daarnaast is een richting op het zuiden meestal de beste positie. Zonnepanelen op een schuin dak richting het noorden zijn het minst rendabel. Tenslotte is de schaduw door omliggende objecten zoals huizen of bomen ook van invloed. Er zijn dus verschillende factoren die meespelen. Een goede leverancier of installatiebedrijf kan het optimale ‘legplan’ bepalen voor je duurzame energievoorziening.

Let daarnaast ook op wat voor soort meter je hebt. Met een ouderwetse meter, die je ziet draaien, kun je terugleveren aan het net. Met een slimme meter kan dat ook. Er zijn daarnaast ook meters in omloop, die niet kunnen registreren hoeveel stroom je terug levert aan het net en waardoor je dus ook geen geld terugkrijgt als je meer opwekt dan gebruikt.

Welk merk voor de beste zonnepanelen?

Een belangrijk criterium voor het kiezen van de beste zonnepanelen is het merk. En dit is geen makkelijke keuze aangezien er wel meer dan duizend (!) merken zonnepanelen beschikbaar zijn. Deze verschillen niet alleen in populariteit, kwaliteit en betrouwbaarheid. Ook hebben ze elk een ander assortiment met weer andere types en voorwaarden. Kies voor een gerenommeerde merk van een betrouwbare aanbieder met jarenlange ervaring. Let ook op de kwaliteit (en merk) van de zonnepanelen en onderdelen zoals de omvormer en het monitoringssysteem.

Rendement

Een gemiddeld huishouden heeft ongeveer zes tot tien zonnepanelen nodig om het eigen jaarlijks stroomverbruik zelf op te wekken. Het paneelrendement speelt hierin een belangrijke rol. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let bij aankoop op de opbrengst van de zonnepanelen, deze worden meestal uitgedrukt in Wattpiek. Ook is het rendement zoals eerder genoemd afhankelijk van de hellingshoek van je dak.

Houd bij de keus van het aantal panelen ook je toekomstige situatie in het achterhoofd. Verwacht je gezinsuitbreiding of stijging van verbruik door de koop van een warmtepomp of misschien wel een elektrische auto? Kies dan voor meer zonnepanelen, ofwel een hoger rendement. Wanneer je deze later wil bijplaatsen, ben je namelijk een stuk duurder uit!

Prijs en veiligheid

Ook voor het kopen van zonnepanelen geldt; goedkoop is helaas vaak duurkoop. Daarbij wil je er zeker van zijn dat de installatie veilig is en voldoet aan de kwaliteitsnormen (zoals NEN 1010). Low budget zonnepanelen zijn niet altijd de beste keus. Het gaat om een flinke investering voor de langere termijn, baseer je keuze daarom nooit alleen op de prijs. Verdiep je in de kwaliteit van de panelen en onderdelen. En als je toch op onderzoek bent, bekijk dan gelijk of er subsidieregelingen zijn waar je gebruik van kunt maken. Deze verschillen per gemeente.

Garantie

Wanneer je een investering doet in een zonnestroomsysteem, dan mag je verwachten dat deze 10 tot 25 jaar stroom levert. Wanneer iets kapot gaat dan hoort de leverancier garantie te bieden. Bij zonnepanelen zijn er verschillende soorten garanties:

  • Productgarantie
  • Vermogensgarantie
  • installatiegarantie

Zorg dat je zonnepanelen voorzien zijn van alle garanties, let op de kleine lettertjes en vraag altijd goed door. Probeer in ieder geval te achterhalen wie verantwoordelijk is voor de garantie en of er ook een helpdesk in Nederland zit. Twintig jaar garantie is mooi, maar is een stuk minder interessant wanneer je zelf contact moet opnemen met een kantoor in China. Of zelf het defecte onderdeel moet demonteren en opsturen. Een goede leverancier handelt alle garantiegevallen netjes voor je af. Je kunt ook kiezen voor een installateur die werkt met een garantiefonds. Of sluit voor meer zekerheid een speciale zonnepanelenverzekering af.

Tenslotte, check de actuele salderingsregeling. Want vanaf 2025 krijg je waarschijnlijk een lagere vergoeding voor de opgewekte stroom. Dus als je er zoveel mogelijk uit wil halen, kun je beter niet te lang wachten met de aanschaf van een zonnestroomsysteem. Ook is het goed om de terugleververgoeding van je energieleverancier te bekijken. Het kan zijn dat het loont over te stappen.

Met deze aandachtspunten kies je voor de beste zonnepanelen passend bij jouw situatie. Zo profiteer je maximaal van je duurzame investering!

Over de schrijver