Heb je ruimte in je tuin? Bestel dan nu een gratis boom of struik

Bomen gaan klimaatverandering tegen en helpen om de biodiversiteit te herstellen en dat is hard nodig. Om de natuur een handje te helpen en Nederland te vergroenen, geeft de organisatie Meer Bomen Nu gratis bomen weg aan particulieren. Hoe kom jij in aanmerking voor een gratis boom of struik ? We leggen het uit.

Een gratis boom of struik

Afgelopen winter verzamelden 2400 vrijwilligers 250.000 jonge boompjes, struiken en stekken. Ze deden dit in natuurgebieden en parken en op plekken waar ze ongewenst zijn of in overvloed aanwezig. Natuurlijk gebeurde dit onder leiding van een boswachter, ecoloog of groenbeheerder. De vrijwilligers oogstten 120 verschillende soorten, waarvan het merendeel inheems en ecologisch verantwoord is. Deze bomen werden vervolgens geplant bij 900 boeren en particulieren. Zij wilden hun tuinen vergroenen, voedselbossen startten of akkers en erven opfleuren. Dit jaar wil de organisatie minimaal 1 miljoen bomen en struiken planten.

Deze methode werkt

Het verplanten van zaailingen klinkt heel logisch, maar is toch vernieuwend. Voor terreinbeheerders is het een win-win situatie: de berk die zij kwijt willen op de hei, wil jij misschien wel hebben. En het werkt goed. Uit enquête onder de deelnemers blijkt dat 80% van de zaailingen aanslaat. Dat is een goed resultaat dat niet onderdoet voor reguliere bosaanplant. Daarnaast gaf de campagne afgelopen jaar ook 190.000 perenbomen en 65.000 sneeuwbal struiken weg, overschotten door corona, waardoor de teller al op een half miljoen staat.

Hoe kun je in aanmerking komen voor een boom

Heb jij ruimte voor een boom of struik in de tuin, dan kun je je via de website aanmelden als ‘plantlocatie’. Dit betekent dat je in de winter een mix aan bomen en struiken kunt ophalen bij de oogstlocatie, de plek waar de bomen ongewenst of in overvloed zijn.

Meer initiatieven om bomen te planten

Meer Bomen Nu is een initiatief van MEERGroen, Caring Farmers en Urgenda. En zij zijn gelukkig niet de enige die zich inzetten voor biodiversiteit en het planten van bomen en struiken. Trees for All plant bijvoorbeeld bomen om de CO2 van je vakantie te compenseren, Zuid Korea gaat 3 miljard bomen planten, het Schotse Glasgow krijgt er 18 miljoen bomen bij en hier vind je nog veel meer ‘bomen-nieuws’.

 

Over de schrijver

4 gedachten over “Heb je ruimte in je tuin? Bestel dan nu een gratis boom of struik”

  1. De site van meerbomennu is: https://meerbomen.nu/ik-doe-mee/ikwilbomen/

    Maar je kunt je niet meer aanmelden. Er staat: WE HEBBEN DE 1 MILJOEN BEREIKT! HET IS OP DIT MOMENT HELAAS NIET MEER MOGELIJK OM BOMEN AAN TE VRAGEN.

    Bomenplanner

    Op basis van de bovenstaande informatie krijgt de al aangemelde plantlocaties op 26 september hun eigen profiel op onze Bomenplanner. In de Bomenplanner is te zien wanneer er in uw omgeving wordt geoogst, waar de bomenhubs zijn en kunt u zelf uitkiezen waar u de bomen ophaalt. Bent u te laat met het aanmelden als plantlocatie? Schrijf je dan in als vrijwilliger en kom naar de oogstdagen, dan mag u aan het einde van de dag ook wat bomen meenemen!

  2. Ik wil me graag aanmelden voor een boom of struik maar ik kom niet verder dan dit artikel dus ik kan niet vinden waar ik me kan aanmelden.

  3. Het is een prachtig idee maar is het ook mogelijk om voor de dieren op het land dmv bomen wat schaduw te creëren? De boeren doen het maar niet maar het wordt steeds heter en heter. Dus daar zou ik de boom/bomen graag willen plaatsen. Met vriendelijke groet, E. Doorman

Reacties zijn gesloten.