Bestelbusjes rijden 13000 kilometer zonder chauffeur

Foto: [email protected] (Flickr)

Vier bestelbusjes hebben succesvol een testrit gereden van Italië naar China. Zonder chauffeur! Ze reden de afstand – 13.000 kilometer – als een hedendaagse versie van Marco Polo’s ontdekkingsreis naar China.

Op de bestelbusjes zorgden vier laserscanners – op zonne-energie – en zeven videocamera’s voor het ontwijken van obstakels. Daarnaast maakten sensoren op de voertuigen het mogelijk om te navigeren bij extreme weg-, verkeer-, en weercondities.

De reis is onderdeel van een studie naar de verbetering van verkeersveiligheid en innovatie in de automobiel-industrie. Hoewel de bestelbusjes geen chauffeur of kaarten aan boord hadden, reden er wel passagiers mee, voor noodsituaties. Deze bijrijders moesten enkele keren ingrijpen: toen de voertuigen vast zaten in het verkeer rond Moskou en om te betalen bij tolpoorten.

Marco Polo achterna

De bestelbusjes reden maximaal 60 km per uur. Een computersysteem analyseerde de informatie van de sensoren en paste automatisch de snelheid en richting van de bestelbusjes aan. “De PC stuurt commando’s waardoor het stuur beweegt en keert. Zo worden bochten genomen en obstakels vermeden,” legt onderzoeksleider Alberto Broggi van de Universiteit van Parma uit.

De impact van Marco Polo’s beroemde ontdekkingsreis naar China op Europa was groot. Zo nam Marco Polo, volgens sommigen, het recept voor spaghetti mee terug naar Italië. Ook de reis van deze bestelbusjes kon wel eens van grote waarde zijn voor de toekomst. Want de voordelen van automatisch bestuurde auto’s zijn talrijk: zuiniger rijden, files vermijden en veiliger weggebruik worden een stuk eenvoudiger zonder emotionele en onvoorspelbare mensen aan het stuur.

Bronnen: wikipedia, msnbc, reuters

Lees ook:

San Francisco verbiedt Happy Meals – volgt Nederland?

Wetenschappers ontdekken hoe je jong blijft: met meditatie

Koran en bijbel lijken meer op elkaar dan je denkt

Over de schrijver

5 reacties op “Bestelbusjes rijden 13000 kilometer zonder chauffeur”

  1. @ snowcrash : feiten spreken niet emoties, computerdata is wat het lijkt : informatie die gecheckt kan worden door anderen, als dit systeem ervoor kan zorgen dat onder gecontroleerde omstandigheden er minder kan op ongelukken is ben ik ervoor
    ik ben ervoor…….nogmaals onder strikte regels uiteraard

  2. goed idee, om meer auto's te laten besturen door computers waar software in zit van emotionele onvoorspelbare mensen.

    Niet dus.

Reacties zijn uitgeschakeld.