Bestuur je computer met een plant

Computerplant
Bron: M. Sienot

Een plant die als een computer werkt, is iets dat uit een Disney-film lijkt te komen. En misschien heeft dat de mensen van Disney Research wel geïnspireerd. Zij zijn namelijk op het idee gekomen om de plant die jij op jouw bureau hebt staan, interactief te maken. Ze noemen het plan ‘Botanicus Interacticus’.
Touch screen
Botanicus Interacticus zorgt voor een rijke en expressieve interactie met planten. De plant wordt gebruikt als touch screen: zo zou wrijven over de bladeren muziek kunnen produceren en het aanraken van de stam op verschillende plaatsen een nieuwe afspraak in de kalender zetten. Je hebt hiervoor alleen een elektrode nodig die in de bodem van de pot wordt geplaatst. Voor Botanicus Interacticus wordt gebruik gemaakt van de techniek ‘Swept Frequency Capacitive Sensing’. Deze techniek stelt vast hoe en waar een plant wordt aangeraakt en welke actie daarop zou moeten volgen.
Leefomgeving
De plant heeft er geen last van dat het als computer gebruikt wordt, verzekeren de onderzoekers van Disney Research ons: “Dit gebruik van levende planten is eenvoudig, niet-invasief en brengt geen schade toe aan de plant.” Daarnaast is dergelijk gebruik van planten absoluut niet vreemd, volgens onderzoeker Ivan Poupyrev: “Computers worden steeds meer één met onze leefruimte en we zijn al gewend om met onze computers te communiceren door middel van aanraking.”
Bron: Treehugger, Disney Research
Lees ook
Groene stroom uit bronnen die nooit opraken
Fitte jongeren halen betere cijfers
Klimaatopwarming zorgt voor meer hittegolven