Betaalbaar en duurzaam wonen in je eigen unieke Indigo huis

Ecologisch en duurzaam wonen in een huis dat helemaal naar jouw wensen wordt gebouwd. Dat lijkt een onbetaalbare droom, maar dat is het niet. Met het zogenaamde Indigo huis hebben de Woonpioniers een concept ontworpen waarin dit voor bijna iedereen haalbaar is. De eerste twee huizen zijn inmiddels af en voor het einde van de zomer staan er in totaal vier verspreid over heel Nederland. Voor 150.000 euro kan je al een eigen Indigo huis hebben.

Samen ontwerpen

Het principe is simpel: je zorgt zelf voor een stuk grond waar je je huis wil bouwen en de Woonpioniers zorgen voor de rest. Het Indigo huis bestaat uit verschillende modules van biologisch materiaal. De modules zitten zo in elkaar, dat je het huis bijna elke gewenste vorm en grootte kan geven. “We gaan uitgebreid in gesprek met mensen en ontwerpen het huis samen,” vertelt Daniël Venneman. “Sommige mensen hebben al hele concrete ideeën en zelfs schetsen. Anderen hebben alleen nog maar abstracte wensen. Ze willen dan bijvoorbeeld hun eigen groente gaan telen. Dan gaan wij kijken of we een kas aan het huis kunnen bouwen of een bijkeuken voor meer ruimte.  Sommige mensen willen hun huis zelf afbouwen, anderen vragen aan ons om alles te doen.”
Duurzaam Wonen

Meest duurzame oplossing

De ontwerpers zoeken altijd naar de meest duurzame oplossing, die past binnen het budget van de koper. “Energieneutraal wonen vormt het uitgangspunt. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van de omgeving van het huis. Een boom vormt soms de beste zonwering en een raam kan een mooie manier zijn om warmte van de zon binnen te halen. Verder kijken we hoeveel spullen je nou écht hebt. Mensen zijn vaak aan het ontspullen en omdat wij ook tiny houses maken, hebben we al veel slimme oplossingen bedacht.”

Rsz Indigo Giethmen 04 E1533149839378

Net iets groter dan tiny living

“Mensen, die echt een klein budget hebben en graag hypotheekvrij en duurzaam willen wonen, kiezen vaak voor een tiny house. De mensen die naar net boven zitten, kiezen voor een Indigo huis,” vertelt Daniël.  “Ze vinden dezelfde principes fijn: één worden met een plek, de levensstijl, de ruimtelijke kwaliteit, de vrijheid, het ecologische aspect. Ze zien dat je geld kan besparen door kleiner te wonen, maar tiny vinden ze te klein. Toch willen ze zich niet conformeren aan het ‘one size fits all’ concept van veel woningen in Nederland.“
Toch is één van de grootste verrassingen van het Indigo project dat mensen grotere huizen ontwerpen dan verwacht. “We hadden best wel compacte voorbeeldhuizen gemaakt, maar die bleken achteraf toch wat té tiny.”

Duurzaam Wonen

Een ensemble van Indigo huizen

De grote droom van de Woonpioniers is om hele buurten of gemeenschappen te bouwen met allemaal verschillende Indigo huizen. “We maken een bepaalde vormvrijheid betaalbaar. We leveren als het ware voor iedereen een maatpak. Als je er nu een paar bij elkaar zet, kan je interessante ensembles maken waarbij je ook nog dingen kan delen. Want waarom zou je vijf schuurtjes met gereedschap willen of vijf wasmachines?”
Duurzaam Wonen Duurzaam Wonen
Niet alleen oudere mensen voelen iets voor samenleven in een gemeenschap, maar ook jongeren denken hier steeds vaker over na. “Het is al lang niet hippie meer. Ik zie het zelf zo: in de jaren ‘60/’70 deelden we alles. In de jaren ’90 wilden we alles voor onszelf. Nu zijn we klaar voor de combinatie: hoe kunnen we een eigen privéruimte hebben en toch de goede dingen delen?” De Woonpioniers ontwerpen al van dit soort projecten.
Wat vind jij van het Indigo huisje? Laat het ons weten!
Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Henny van Belkom

Over de schrijver

15 gedachten over “Betaalbaar en duurzaam wonen in je eigen unieke Indigo huis”

 1. Houtkachel hin oder her, dat is toch niet de kern van het probleem . Bij onze hedendaagse zachte winters kan er ook maar af en toe verwarmd worden. Met een mobiele radiator of straalkacheltje. Verder: dikke truien genoeg. . . In beweging blijven, fietsen enzo. Zelf heb ik mijn leven lang geen eigen auto nodig gehad. . .
  Maar , het opslaan van zonnepaneel energie in batterijen moet nog goedkoper en veiliger. Die kunnen namelijk ook , bij ondeskundig gebruik, in brand vliegen. De verkoop in Duitsland van huisbatterijen zit al een beetje in de lift, 70.000 stuks meer dan 2017. De prijs tussen 3 en 9.000 Euro, al naar kwaliteit en capaciteit.
  Maar, zelfs in Egypte met de grootste zon-energiecentrale ter wereld, heeft Siemens 12 elektriciteitscentrales gebouwd, wel gasgestookt.
  Bron: Al Masry al Youm

 2. “””je zorgt zelf voor een stuk grond , waar je je huis wilt bouwen “” . . . Tja, dan moet eerst in Nederland een revolutie uitbreken… Er zijn volop grondeigenaren, of eigenlijk zogenaamde grond-“eigenaren”.. , quasi alleen bezitters.
  Want, het zijn overal de Gemeentes, die exclusief alleen bepalen , waar wel en waar absoluut niet gebouwd mag worden. Omgevingsvergunning en zo.. Er zijn beslist ook veel goedkopere kleine huisjes dan voor 150.000 E , maar de prijs van de bouwgrond maakt alles zo onbereikbaar duur. Nooit zal de Haagse Onroerend Lobby, eigenlijk ‘maffia’ toelaten, dat de huizenprijzen inzakken door het huisjesbouwen geheel vrij te maken van vergunning voor de bouwplek. Ik ken genoeg boeren, die in kernen van dorpen in Oost-Nederland grond verkopen willen voor E 25 per mtr , maar er mag dan niet op gebouwd worden, ook geen zgn. Tiny House totaal off-grid.. (Zoals er 1 staat bij Venray, een Sustainer Home voor E 110.000 incl. zonnepanelen, stroombatterijen etc, grondgebruik niet duidelijk) . Niet eens een Pod / Trekkershut of Yurt mag er op staan. . . En ook op recreatieparken mag niet het hele jaar door , permanent dus, gewoond worden met adres in gemeentelijke basisregistratie . En zo zijn er mensen, die hun te dure sociale huurwoning opgeven om met de auto te gaan zwerven… matras erin enz. campingbrander voor het koken… Of, men moet gaan bijwerken als 65+ er , net als meer dan1 miljoen Duitsers moeten. . .
  En maar klagen in de media en bij politieke partijen, dat de Files het Bedrijfsleven een honderden miljoenen per jaar kosten… Wel, verplaats dan deels het bedrijfsleven naar Oost-Nederland en maak de bouwmarkt vrij. . . Niemand schijnt de term ‘Decentralisatie’ te kennen of ook maar te willen gebruiken. . .

  1. Bedankt voor dit zeer zinvolle ontnuchterende commentaar. De rest is inderdaad dromerig, maar waarom pikken we dit nog van die zgn. “overheid”? Er is zat grond en waarom moet overal op los gegraaid worden? Wij brengen dat allemaal op met ons allen en het gaat h-e-l-e-m-a-a-l nergens heen. Het enige wat telt is dat wij het naar onze zin kunnen hebben, waarvoor zo’n “regering” alleen maar faciliteren zou moeten zijn. De gevestigde belangen wijken maar héél langzaam, als ze dat al doen.

 3. En weet je hoe dat komt Jos? Omdat de meeste mensen helemaal niet weten hoe ze hout zó moeten stoken dat er een volledige verbranding plaatsvindt. In Scandinavië zijn daar heel slimme kachels voor ontwikkeld. Veel betere dan hier vaak worden gebruikt. Dan zie je (vrijwel) geen rook en worden (vrijwel) alle rookgassen geheel verbrand. Uitstoot bestaat dan voornamelijk uit waterdamp en ja, net zoveel co2 als de boom uit de eigen omgeving heeft opgeslagen.

 4. Nou beste mensen, ik weet niet wat er duurzaam is aan dit Tiny House. Midden in de woonkamer een HOUTKACHEL. Daar is helemaal niets duurzaam aan. Maak het echt duurzaam met bijvoorbeeld infrarood panelen.
  Bij het stoken van hout komt er 2x meer CO2 vrij dan bij aardgas. Bovendien komen er bij het verbranden van hout of houtpellets verschillende voor de gezondheid gevaarlijke stoffen vrij waaronder het kankerverwekkende fijnstof PM2.5 en benzeen. Daar word je niet blij van.
  Dit is jezelf voor de gek houden. Doe het goed of doe het niet.

Reacties zijn gesloten.