Betaalbaar en duurzaam wonen in je eigen unieke Indigo huis

Ecologisch en duurzaam wonen in een huis dat helemaal naar jouw wensen wordt gebouwd. Dat lijkt een onbetaalbare droom, maar dat is het niet. Met het zogenaamde Indigo huis hebben de Woonpioniers een concept ontworpen waarin dit voor bijna iedereen haalbaar is. De eerste twee huizen zijn inmiddels af en voor het einde van de zomer staan er in totaal vier verspreid over heel Nederland. Voor 150.000 euro kan je al een eigen Indigo huis hebben.

Samen ontwerpen

Het principe is simpel: je zorgt zelf voor een stuk grond waar je je huis wil bouwen en de Woonpioniers zorgen voor de rest. Het Indigo huis bestaat uit verschillende modules van biologisch materiaal. De modules zitten zo in elkaar, dat je het huis bijna elke gewenste vorm en grootte kan geven. “We gaan uitgebreid in gesprek met mensen en ontwerpen het huis samen,” vertelt Daniël Venneman. “Sommige mensen hebben al hele concrete ideeën en zelfs schetsen. Anderen hebben alleen nog maar abstracte wensen. Ze willen dan bijvoorbeeld hun eigen groente gaan telen. Dan gaan wij kijken of we een kas aan het huis kunnen bouwen of een bijkeuken voor meer ruimte.  Sommige mensen willen hun huis zelf afbouwen, anderen vragen aan ons om alles te doen.”
Duurzaam Wonen

Meest duurzame oplossing

De ontwerpers zoeken altijd naar de meest duurzame oplossing, die past binnen het budget van de koper. “Energieneutraal wonen vormt het uitgangspunt. Daarbij maken we zoveel mogelijk gebruik van de omgeving van het huis. Een boom vormt soms de beste zonwering en een raam kan een mooie manier zijn om warmte van de zon binnen te halen. Verder kijken we hoeveel spullen je nou écht hebt. Mensen zijn vaak aan het ontspullen en omdat wij ook tiny houses maken, hebben we al veel slimme oplossingen bedacht.”

Rsz Indigo Giethmen 04 E1533149839378

Net iets groter dan tiny living

“Mensen, die echt een klein budget hebben en graag hypotheekvrij en duurzaam willen wonen, kiezen vaak voor een tiny house. De mensen die naar net boven zitten, kiezen voor een Indigo huis,” vertelt Daniël.  “Ze vinden dezelfde principes fijn: één worden met een plek, de levensstijl, de ruimtelijke kwaliteit, de vrijheid, het ecologische aspect. Ze zien dat je geld kan besparen door kleiner te wonen, maar tiny vinden ze te klein. Toch willen ze zich niet conformeren aan het ‘one size fits all’ concept van veel woningen in Nederland.“
Toch is één van de grootste verrassingen van het Indigo project dat mensen grotere huizen ontwerpen dan verwacht. “We hadden best wel compacte voorbeeldhuizen gemaakt, maar die bleken achteraf toch wat té tiny.”

Duurzaam Wonen

Een ensemble van Indigo huizen

De grote droom van de Woonpioniers is om hele buurten of gemeenschappen te bouwen met allemaal verschillende Indigo huizen. “We maken een bepaalde vormvrijheid betaalbaar. We leveren als het ware voor iedereen een maatpak. Als je er nu een paar bij elkaar zet, kan je interessante ensembles maken waarbij je ook nog dingen kan delen. Want waarom zou je vijf schuurtjes met gereedschap willen of vijf wasmachines?”
Duurzaam Wonen Duurzaam Wonen
Niet alleen oudere mensen voelen iets voor samenleven in een gemeenschap, maar ook jongeren denken hier steeds vaker over na. “Het is al lang niet hippie meer. Ik zie het zelf zo: in de jaren ‘60/’70 deelden we alles. In de jaren ’90 wilden we alles voor onszelf. Nu zijn we klaar voor de combinatie: hoe kunnen we een eigen privéruimte hebben en toch de goede dingen delen?” De Woonpioniers ontwerpen al van dit soort projecten.
Wat vind jij van het Indigo huisje? Laat het ons weten!
Alle foto’s bij dit artikel zijn gemaakt door Henny van Belkom

Over de schrijver

15 gedachten over “Betaalbaar en duurzaam wonen in je eigen unieke Indigo huis”

  1. Beste mensen, als we nou allemaal weer hout gaan stoken ( gaan we weer terug in de tijd ? ) blijft er binnen afzienbare tijd natuurlijk geen boom staan. Het gezondheid probleem nog maar buiten beschouwing gelaten.
    Ik woon hier boven in Friesland en heb hier ook allemaal van die slimme stokers ( pyromanen ) om mij heen die het allemaal zo goed weten. Het is nl niet mogelijk om met alle weersomstandigheden hout te stoken als je in een woonwijk woont. Er komt in de meeste gevallen toch iets meer uit de schoorsteen dan alleen vocht ( was dat maar waar ) .
    Ik denk we ons meer op WATERSTOF moeten focussen .

  2. nou mensen . het kan niet.
    alle ideen die door ondeskundige mensen worden bedacht gaan niet werken.
    windmolenparken, elektrische economie, zonder bestrijdingsmiddelen, warmtepompen.
    tu energietechniek afgestudeerd heb ook ik recht op mening.
    helaas geen oplossing.
    misschien verbeteringen: isoleren, slim bouwen, kernenergie?,accusystemen ontwikkelen, zonnecollectoren, rendabele zonnecellen ontwikkelen,
    onze welvaart hangt niet alleen af van energie!!!!!! we zijn afhankelijk van veel meer grondstoffen die eindig zijn. misschien moeten we onze eisen aanpassen en gewoon een dikke trui aan in huis.
    ik weet wel: geven we ons over aan de milieu freaks, die nu aan de macht zijn in Nederland, eindigen we als 3de wereldland.
    pessimist???? gek genoeg hoor ik mijn mening keer op keer bevestigd door mensen die technisch goed geschoold zijn.
    die houtkachel kan per saldo wel eens beter zijn voor milieu dan een warmtepomp. Naar mijn mening zeker

Reacties zijn gesloten.