Betaalbaar wonen in een tiny house middenin de natuur: het kan wel!

In december is de kick-off van een nieuw initiatief van Instituut Maatschappelijke Innovatie en Natuurverdubbelaars, in samenwerking met Staatsbosbeheer, Link in Green en Tiny House Nederland. Deze organisaties werken samen aan een nieuw project waarbij er niet alleen nieuw bos wordt aangeplant in Nederland, maar er ook ruimte wordt gereserveerd voor tiny houses. Het is de bedoeling dat de tiny houses middenin of vlakbij dat nieuwe bos komen te staan. Het is zelfs denkbaar  dat de bewoners gaan meehelpen met het onderhouden van de natuur. Op die manier wordt middenin het bos wonen ineens betaalbaar.

Nieuw bos en klein wonen

“Het is een heel mooi project,” vertelt Marjolein Jonker van Tiny House Nederland. Het begon allemaal met het rapport Nieuw bos en klein wonen van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI). Hierin staat dat het de ambitie van de overheid is om 20.000 hectare nieuw bos te creëren. En dat is hard nodig, want ook in Nederland gaat elk jaar 1500 hectare bos verloren, omdat er nieuwe woonwijken, wegen of bedrijfsterreinen uit de grond gestampt moeten worden.

Win-winsituatie

“Bos is het goedkoopste type grond dat we in Nederland hebben,” vertelt Marjolein. “Je kan er namelijk niet zoveel mee. Het levert veel minder geld op dan bijvoorbeeld woongrond of agrarische grond, dus als je agrarische grond verandert in bos, dan is dat verlies van waarde.” Guido Enthoven van het IMI bedacht hier een oplossing voor. Als je tiny houses in het nieuwe bos toestaat, dan levert dit huur of pacht op en daarmee kan je dat waardeverlies opvangen. “Het is een win-win situatie,” vertelt Marjolein. “Mensen kunnen betaalbaar middenin de natuur wonen en ze kunnen helpen die natuur te onderhouden.”

In de natuur

Wonen en bos is een nieuwe functiecombinatie, die de organisaties nu samen met verschillende gemeenten in Nederland aan het onderzoeken zijn. “Wonen buiten de bebouwde kom is sowieso heel spannend in Nederland,” zegt Marjolein hierover. “Maar de overheid ziet ook dat we wel naar buitengebieden moeten. En tiny house-mensen willen graag in de natuur wonen. Dat is belangrijk, want je moet bewoners hebben die het belang van biodiversiteit en het bos ondersteunen. Als je er zelfvoorzienende tiny houses neerzet, dan hoef je bijvoorbeeld ook geen riool aan te leggen.”

Een paar gemeenten hebben al interesse

“We zijn nu gemeenten aan het benaderen, die willen meedraaien in een testlab. Er zijn er al een aantal die interesse hebben, zoals Zwijndrecht, Wageningen, Nijmegen en Oss. Daarna gaan we op zoek naar locaties binnen die gemeenten, die geschikt zijn voor dit project. Dan volgen vragen als: welke bomen gaan we hier plaatsen, welke soorten gedijen hier goed en wat zorgt voor toenemende biodiversiteit? Tot slot zoeken we een groep tiny house bewoners bij elkaar, die op een bewuste manier in de natuur willen wonen en zich verantwoordelijk voelen voor een goed beheer van het nieuwe bos.”

De kick-off in december

Op 17 december is de eerste bijeenkomst in Den Bosch. Die is bedoeld voor alle gemeenten en provincies, die geïnteresseerd zijn en meer informatie willen. “Wanneer de eerste testcase gerealiseerd is, is lastig te zeggen,” zegt Marjolein. “Het zijn lange trajecten. Je bent zo twee jaar verder met het verzamelen van informatie en het aanvragen van vergunningen. Maar ik hoop dat we over 2 jaar (of misschien al over een jaar) de eerste community met bos hebben gerealiseerd.”
We houden je natuurlijk op de hoogte van de vorderingen van dit project.

Over de schrijver

19 gedachten over “Betaalbaar wonen in een tiny house middenin de natuur: het kan wel!”

 1. Het wordt voorgespiegeld als wonen in een bos. Maar als je een bos aanplant heb je de eerste jaren zeker nog geen bos. En wat houdt het onderhouden van een bos precies in? Voordat de bomen kaprijp zijn, ben je al heel wat jaartjes verder. Moet het aangeharkt worden, onkruid gewied? Is het dan wel een natuurlijk bos of is en blijft het zo dat waar de mens verschijnt, de natuur verdwijnt? Ik ben behoorlijk sceptisch over deze insteek. Ik ben voor het aanleggen van bossen, maar wonen? Nee. Dat worden Belgische toestanden.

 2. Schitterend, mooi plan waar ik blij van wordt. Alle begin is moeilijk en het zal enige tijd duren voor het e.e.a. gerealiseerd kan/zal worden maar als het eenmaal zo ver is zal dit een verrijking kunnen zijn voor veel mensen, jong en oud. Inderdaad zijn er veel (bureaucratische) hordes te nemen maar zie het vooral positief! “Als er niemand aan een dood paard trekt kun je er zeker van zijn dat het blijft liggen”. Wat in andere landen mogelijk is moet ook in ons kleine landje mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de trailerparken in de USA, (al lijkt me dat nu weer niet de prettigste plek om te wonen), waar in het algemeen de mensen wonen die een hoge huur niet kunnen betalen. Wat ik ook als een positieve kant zie aan dit initiatief is dat er meer sprake zal zijn van gemeenschapszin, een mix van jong en oud, alleenstaanden en startende stelletjes waardoor er ook minder eenzaamheid zal/kan zijn. Ik juich het toe! Groet, Ginger.

 3. Wat een mooi initiatief zeg! Als je via jouw website op de hoogte kunt blijven heb je vast ook een nieuwsbrief 😉 Kun je me daar voor inschrijven?
  En wat leef je mooi Wyke, doe je goed!
  Ben zelf bezig met een boek om eenzaamheid te doorbreken. Naast het boek komt er een product op de markt. Misschien voor jouw werk leuk om van op de hoogte te zijn. Zie mijn blogs op de website.
  Groetjes Miranda en een mooie dag

 4. Zoals je geen asielzoeker bent zoals ik dit lees mag je in een Tiny huis niet permanent wonen,zo wordt je dus in je eigen land gediscrimineerd wat niet mag
  Aankaarten bij rechten voor de mens zou ik zeggen want dan zal de gemeente bakzeil halen want discrimineren mag niet

 5. Oh wat fijn, alweer een visie… Met hoge bureaucratische hordes … Maar het kan gewoon veel sneller. De eeuwenoude wet uit de Napoleon tijd moet weg.
  Dat wil zeggen: het monopolie op bouwvergunningen van Gemeentes moet veranderd worden. Grondeigenaren moeten het recht krijgen, bij niet gebruik maken van Grid aansluiting, op hun eigen grond , bouw van kleine huisjes
  mogelijk te maken. Zelf heb ik een concreet bestaand tiny house bezichtigd, in de regio van Venray. Het is totaal off-grid en mag permanent bewoond worden, dus met registrering in de basisadministratie. Want dat is het 2de knelpunt. Anders stonden er nergens chalets leeg in de winter.. En zouden de parken nog groter zijn cq. er zouden nog meer parken bestaan.
  Vanmorgen in het radioprogramma Spraakmakers ook weer zo”n gefasel over de woningmarkt, de wonings-nood, men noemde het woningtekort.
  Maar daar werden deze 2 punten helemaal niet genoemd. Decentralisatie begint daarmee. Minder files, minder honderden miljoenen voor snelwegknooppuntvergroting. Verschuiven van economisch bedrijvigheid naar Saksisch Nederland. Met vrijheid van kleine woningbouw op on on-bureaucratische manier . Stimulering van gezamenlijk gebruik van . auto’s en collectieve voedsel(bos)tuinen . En “noaberschaps” hulp en steun.
  De mediale slogan van overheid is toch : ‘ouderen moeten langer zelfstandig wonen’.. Maar dat is te duur, als een (nieuw) appartement in de stad, ook in Doetinchem, € 280.000,- kost… Op een park nabij Vorden (Gld) staan2 chalets , 55 en 40 m² op resp. 375 en 245 m², voor € 115.000, samen.
  Maarrr, er mag dus niet permanent , 365 dagen per jaar in gewoond worden..
  Want, de huisjes staan niet op in die woonwagenwijk bij Bussum, daar mag het wel. En, in Varsseveld (Gld) staan in een plantsoen (!) , 6 geschakelde echte tiny houses, met grid aansluiting en zonnepanelen. Met permanente bewoning, want er wonen.. asielzoekers.. Nou geen discussie daarover, want die mensen zijn nu eenmaal hier, maar wel de brandende vraag: waarom op die 2 plaatsen wel, en elders in NL niet ?
  Ook zijn er b.v. mensen, die in een sociale huurwoning van € 710,- wonen, die echter te duur bleek, zodat de bewoner gedwongen moest bijwerken na 65 +, en zelfs toen was het te zwaar… En, hoe lang gaat dat nog …
  Dus Tina, gelijkgezinden zijn er genoeg, alleen die oude overheidswet vormt het struikelblok.

 6. ““Je kan er namelijk niet zoveel mee. Het levert veel minder geld op dan bijvoorbeeld woongrond of agrarische grond, dus als je agrarische grond verandert in bos, dan is dat verlies van waarde.”
  Nog zo’n mis-verstand, bos brengt juist meer op als je alle input van agrarische grond meeneemt vandaar dat het zo zwaar gesubsidïeerd wordt.
  Een bos groeit vanzelf, daar hoef je weinig aan te doen.
  Op een Ha kun je 5000 jonge bomen kwijt, die binnen 5 jaar de eerste oogst geven bij het uitdunnen er van.
  Etc.
  Stay Human,Jos.

 7. Hallo Wyke,
  Is de bijeenkomst van 17 december openbaar, dus ook voor geinteresseerden?
  Ik volg de tiny house ontwikkelingen al enige jaren en heb veel interesse in deze leefwijze. Ik stond ingeschreven bij het project tiny house farm in Almere, maar moest helaas afhaken vanwege de hoge bijkomende aanvangskosten.
  Dit initiatief, tiny houses in aan te leggen bos, spreekt me zeer aan. Misschien is dit een kans voor me om in een energieneu t raal/-arm tiny house te kunnen wonen.
  Groetjes, Tina

  1. Hoi Tina, de bijeenkomst in december is in eerste instantie voor gemeenten en provincies. Hierna moeten nog plekken gevonden worden bij de verschillende gemeenten om nieuw bos aan te planten en te kijken waar de tiny houses kunnen staan. Als je geïnteresseerd bent, kan je het beste Tiny House Nederland een mailtje sturen. Natuurlijk houden wij je ook op de hoogte van verdere ontwikkelingen op dit gebied 🙂

 8. ‘Maar de overheid ziet ook dat we wel naar buitengebieden moeten. ‘ Wie bepaalt dit? Welke visie zit hierachter? Voor mij klinkt dit exact hetzelfde als ‘Schiphol moet nu eenmaal door kunnen groeien.’ (Tot in het oneindige?)
  Wat willen we nu echt in Nederland? Als ik dit zo lees, praat iedereen zoals het in zijn eigen kraam te pas komt. Waar blijft de overkoepelende visie op wonen, werken en recreëren in ons land?

Reacties zijn gesloten.