Zo zorgen we voor een huis met betaalbare en schone energie

De meeste Nederlanders vinden het belangrijk om thuis minder energie te verbruiken en zelf schone energie op te wekken. Maar ze zien door de bomen het bos niet meer: wat kan er bij mij? Hoe ga ik dat betalen? En al wordt de techniek snel beter en goedkoper, vaak is de groene keuze helaas nog steeds duur en moeilijk. D66 wil juist dat het voor mensen goedkoop en makkelijk wordt om te kiezen voor schoon. 

Volgens een onderzoek van Motivaction zien de meeste Nederlanders in het klimaatakkoord een eerste stap op weg naar meer schone energie. Ze voelen de noodzaak om iets te doen tegen de gevaarlijke verhitting van de aarde. En ze willen daarvoor graag in actie komen. Maar veel mensen weten niet waar ze moeten beginnen. Daarom kijken ze naar de overheid om het voortouw te nemen. Ik wil dat het voor iedereen zo makkelijk mogelijk wordt om hun groene wensen om te zetten in groene daden. Zodat iedereen een comfortabeler huis heeft met een lagere energierekening.

De schone-energie-puzzel

We zien al aanpakkers, die bijvoorbeeld een oude CV-ketel vervangen door een warmtepomp. Zij weten de weg te vinden naar de beschikbare subsidies. Bovendien kunnen ze een groot deel van de investering aan hun huis terugverdienen via een lagere energierekening. Investeren in energiebesparing is tenslotte de enige verbouwing waar je ook iets aan overhoudt.

Ik ben benieuwd naar de resultaten van de website Iedereendoetwat.nl die het kabinet heeft geopend. Hier kun je lezen wat anderen doen en wat je zelf kunt doen om op je eigen manier -en binnen je eigen budget- een steentje bij te dragen aan het klimaat. Je leest niet alleen over de technische mogelijkheden van bijvoorbeeld isolatie en warmtepompen, maar je wordt ook de weg gewezen naar goede installateurs. Daarnaast zie je snel op welke subsidie en lening je recht hebt en hoeveel energiekosten je bespaart.

Maar nog lang niet iedereen kan de ‘schone-energie-puzzel’ voor zijn of haar eigen huis leggen. Er zijn allerlei regelingen, allerlei technieken en allerlei subsidies. Veel mensen zien door de bomen het bos niet meer. Terecht kijken zij voor hulp naar het Rijk en de gemeente. Wat zou het handig zijn als zij direct konden bellen naar 0800-klimaat of een website konden bezoeken om antwoord te krijgen op de vragen die zij hebben voor hun eigen huis.

Ook een lagere energierekening voor huurders

Huiseigenaren krijgen voor een investering in energiebesparing niet alleen een lagere stroomrekening, maar ook een hogere huizenwaarde. De Nederlandse Bank becijferde dat het prijsverschil tussen energiezuinige woningen (label a,b of c) en tochtgaten gemiddeld €7000,- is.

Naast huiseigenaren verdienen ook huurders uiteraard een lagere energierekening. Een comfortabel huis zonder tocht- en vochtplekken. Woningbouwcorporaties wijzen er echter op dat het te kostbaar is om hun huizen energieneutraal te maken. Daarom investeert het kabinet komende jaren daar honderden miljoenen euro’s in.

Bovendien laat onderzoek door TKI Urban Energy zien dat het mogelijk is om rijtjeshuizen die zijn gebouwd na de Tweede Wereldoorlog voor €35.000 te verwarmen met schone energie. En laten woningcorporaties nu juist veel van dit soort woningen hebben. Dat bedrag is veel lager dan de €50.000,- of meer, die tot nu toe vaak wordt genoemd. Daarmee wordt het bovendien een redelijke investering voor de energiebesparing die het oplevert. Aangezien woningcorporaties  grote hoeveelheden dezelfde type woningen hebben, bijvoorbeeld rijtjeshuizen, loont het al snel om te zoeken naar de juiste combinatie van zonnepanelen, isolatie, warmtepomp en opslag.

Het enige ‘maatwerk’ is dan om een keer de beste mix samen te stellen en groot in te kopen om tot een acceptabele prijs per woning te komen. Wat mij betreft helpt het kabinet daarom woningbouwcorporaties om snel de beste mix te vinden voor groepen van honderden dezelfde types woningen.

Optimisme en kansen

Het onderzoek van TKI Urban Energy laat al zien dat deze aanpak mooie Nul-op-de-Meter innovaties kan opleveren, zoals een warmtewingevel van TNO: de warmte die op de gevel valt, wordt gebruikt als bron voor een warmtepomp. Daardoor blijft op het dak ruimte beschikbaar voor zonnepanelen. Elke goed geïsoleerde tussenwoning kan hiermee nu al klimaatneutraal gemaakt worden.

“Een pessimist ziet in elke kans de moeilijkheden. Een optimist ziet in elke moeilijkheid de kansen”, zei Winston Churchill. De uitdagingen voor het klimaat zorgen voor kansen. En laten we het voor iedereen zo makkelijk en goedkoop mogelijk maken die kansen te grijpen.

Vind jij het belangrijk om minder en schonere energie te verbruiken? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

5 reacties op “Zo zorgen we voor een huis met betaalbare en schone energie”

 1. Inderdaad alles kan en alles is te koop, maar NIET voor iedereen. Wanneer beseffen politici nu eens dat ca 50% van de Nederlanders net kunnen rondkomen door hard te werken en zuinig te leven.

  De huidige voornemens voor de transitie is ondoordacht en vooral is te haastig. Er zijn nog veel onzekere factoren over het klimaat en vervanging van energie. In eerste instantie zou ik zeggen, ruim die Noorse kunstmestfabrieken op en probeer andere grote vervuilers te dwingen tot maatregelen voor een efficiënt gebruik van energie.

  Pak niet altijd de modale burger, die doet al genoeg of kan eigenlijk niet veel meer doen dan een warme trui aantrekken. Zorg voor een eerlijke rationele voorlichting over uitstoot CO2 en de integrale invloed van Nederland. Publiceer geen voorbeelden van fraaie villa’s met warmtepompen of aan systemen die nog steeds onvoldoende zijn getest.

  Thans blijkt er nog genoeg gas.en wellicht kunnen de huidige CV installaties nog behoorlijk worden verbeterd, immers de fiets is na ruim 150 jaar nog steeds in ontwikkeling.
  Laat duidelijk zijn, ik geloof best dat de aarde opwarmt en dat de mens daar een oorzaak in zou kunnen hebben, zeker is dat niet. Het neemt niet weg dat we toch verantwoord naar oplossingen moeten zoeken, maar dan moet wel de hele wereld meewerken en niet alleen dan kleine Nederland met hun “schone schijn” en “grote mond” beleid.

 2. Om te beginnen wordt vaak genoemd dat het verbouwen van een rijtjeshuis €50.000 of meer kost, domweg omdat dat het werkelijk uitgegeven bedrag is.
  Die honderden miljoenen die de overheid teruggeeft voor aardgasvrij maken is de spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat.
  Er is helemaal geen terugverdientijd van de investering van tienduizenden euro’s. De energierekening daalt daar te weinig voor.
  De warmtepomp is de verkeerde keuze voor bijna alle oude woningen. Kies net als de Belgen en Duitsers voor aardgas en in de toekomst voor waterstof.
  Politici moeten echt ophouden met onzin uitkramen. Het klimaat wordt nauwelijks beter als gezinnen zich diep in de schulden steken met verkeerde plannen.

 3. Jammer dat dit artikel in de kop D66 noemt. Dexe politieke partij is de partij die voorop loopt met de meest gehate, ongewenste en slechtste ideen voor ons Nederland. Bijv. De intensieve veehouderij halveren. Vergeet niet dat elk mens 3 keer per dag een boer nodig heeft…..anders sterven we.

  1. Helemaal mee eens, mensen met goed gevulde portemonees en vaak vooraan als er ergens subsidie valt op tehalen, houden geen rekening met huishoudens waar het geld niet voor het opscheppen is. In andere landen leggen ze gasleidingen aan en wij moeten er vanaf?

   Geen boeren meer uitkopen maar anders en kleischaliger boeren. Mest van urine scheiden in de stal en de koeien weer in de wei. Goede melkprijs en minder regels zodat een boer zich weer kan bezig houden met zijn dieren en het onderhouden van zijn land. Het aantal buroboeren in Den Haag moet maar gehalveerd worden.

   Vliegpretreisjes, vrachtschepen vol vluttroep die over de wereld varen, met veel te hoge snelheid blijven autorijden, niks aan doen! Wat een visie en kortzichtigheid.

 4. Wat is er duurzaam aan een zonnepaneel? Kan iemand mij dat eens uitleggen. Wordt die duurzaam gemaakt? Wat is de levensduur (25 jaar)? Welke materialen worden ervoor uit de aarde gehaald. Etc. Sorry maar zwaaipalen verpesten het landschap dat vind ik sowieso niets nee als er geen betere oplossingen komen vind ik natuurlijk gas nog steeds de beste optie. En ik heb niets tegen Rusland dus koop het daar maar. Bovendien is er geen bewijs dat CO2 uitstoot van de mens het klimaat veranderd. Er zijn er zelf die beweren dat het Parijs akkoord uitsluitend bedoeld is om geld van de rijke landen over te hevelen naar de arme landen. Nou zeg dat dan gewoon en neem niet iedereen in de maling.

Reacties zijn uitgeschakeld.