Als je zelf groenten en fruit in je tuin verbouwt, weet je dat het moeilijk is om je eigen oogst goed te plannen. De ene dag heb je niets, de volgende dag heb je ineens bakken vol rijpe pruimen, komkommers of tomaten. Die kun je inmaken of uitdelen, maar in Australië kun je er ook mee betalen.
Voedselverspilling tegen gaan
De oprichters van Geelong cafe wilden iets doen tegen voedselverspilling en besloten een paar jaar geleden een barter, of wel ruil, cafe te starten. De bezoekers van het cafe kunnen hun eigen oogst ruilen voor een kop biologische koffie. Soms is er namelijk zo veel, dat je het zelf onmogelijk opkrijgt. Ook als je potten jam maakt en de hele buurt voorziet van verse vruchten.
Community gevoel
De meeste mensen die in het cafe komen, vinden het concept vooral leuk. Ze komen er meer voor het community gevoel, dan voor de koffie. Het feit dat ze andere mensen ontmoeten, die ook graag hun eigen groenten en fruit verbouwen, spreekt ze aan.
Koken met eigen oogst
Het concept blijkt te werken. Van de groenten en fruit worden in het cafe dagelijks originele gerechten gekookt. Het is altijd afwachten wat er binnenkomt. Soms zijn het exotische vruchten, de andere keer is het een krat citroenen. Dit is voor de keuken soms best een uitdaging. Groot voordeel is dat alle ingredienten altijd super vers zijn. Vaak nog dezelfde dag geplukt. Ook de kwaliteit is altijd goed. De bezoekers selecteren hun oogst met zorg en omdat ze alleen onbespoten groenten en fruit accepteren, zijn er geen gezondheidsrisico’s aan verbonden.
Bestaat dit ook in Nederland?
Nu willen we natuurlijk weten, of er in Nederland ook zo’n cafe is? In Amsterdam zijn er ‘pay as you feel’ restaurants, waar je na de maaltijd kunt betalen wat je kunt missen, of wat je het waard vond, maar een ruil-cafe hebben wij nog niet ontdekt. Jij wel?