Betekenen 3D-printers het einde van armoede?

Osde8Info, Flickr.com
Osde8Info, Flickr.com

Onze huidige levensstijl heeft vaak weinig met duurzaamheid te maken. Onze materiële wensen zijn groot en in veel gevallen staan we niet stil bij de gevolgen voor het milieu. Mogelijk brengt de 3D-printer daar echter verandering in. De techniek van het 3D printen ontwikkelt zich steeds verder en de materialen die gebruikt worden om te printen, zijn grotendeels recyclebaar.


Denken aan de lange termijn

Harbir Kaur, wetenschappelijk leraar met een passie voor duurzaam leven, hoopt dat 3D printen een uitdaging gaat vormen voor jong en oud. Voor het printen kan namelijk gebruik worden gemaakt van ABS en glas. Zowel ABS als glas zijn recyclebaar. Het recyclen is echter vrij duur. Kaur meent daarom dat onze houding ten opzichte van producten moet veranderen. De wegwerpmaatschappij moet veranderen in een maatschappij met oog voor de gevolgen op de lange termijn. Dat in combinatie met een verantwoord gebruik van 3D-printers zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben.

Einde aan armoede

3D-printers blijken inmiddels al in staat te zijn om fietsen te produceren, maar ook vliegtuigen en kweekleer. Er is zelfs al kaas en chocolade uit de printer gerold en er wordt gewerkt aan manieren om voedsel in vaste vorm te printen. Als de printers straks op grote schaal geproduceerd kunnen worden én er voldoende materiaal is om de printers te ‘voeden’, zullen ook mensen in arme delen van de wereld beter in staat worden gesteld zich in hun eigen levensonderhoud te voorzien, terwijl tegelijkertijd de afvalberg aanzienlijk verkleind wordt.

Bron: Huffington Post

Lees ook:

Mooi voor jezelf: duurzame mode die past bij jouw moment

Voedsel waar je 100 van wordt? Eet meer peulvruchten

You-isme: “you” is het nieuwe “me”

1 gedachte over “Betekenen 3D-printers het einde van armoede?”

  1. Een mooie ontwikkeling de 3 D printer. Echter wat wegooi maatschappij betreft. Consumenten apparatuur word meest met de slechtste kwaliteit componenten gemaakt om voor de consument goedkoop te kunnen houden. Als er dan een defect optreed, zijn de reparatie kosten als gevolg van belasting op belasting op belasting dusdanig hoog geworden dat het de moeite loont om tegen een kleine meerprijs een nieuw apparaat met weer nieuwe mogelijkheden te kopen, waar dan weer twee jaar garantie op staat.

Reacties zijn gesloten.