Beter slapen begint hier: eenvoudige tips met resultaat

Uit Europees onderzoek blijkt dat 24% van de ondervraagden ontevreden is over de kwaliteit van hun nachtrust. Helaas is dit voor veel Nederlanders herkenbaar. Dit is slecht voor de mentale en fysieke gezondheid, maar wat doe je eraan? Gelukkig zijn slaapproblemen wel degelijk op te lossen. Vaak zijn een aantal simpele aanpassingen aan de slaapgewoonten al voldoende.

Melatonine is geen wondermiddel

Allereerst een chemisch feitje. Wie in slaap valt maakt extra melatonine aan. Dit hormoon wordt nogal eens het ‘slaaphormoon’ genoemd. Door deze aanduiding denken veel mensen dat tabletjes met deze stof helpen tegen slaapproblemen. Dit is echter niet helemaal waar. Melatonine is eigenlijk het ‘nachthormoon’. Het zorgt namelijk dat het lichaam weet dat het nacht is. Het hormoon is daarom belangrijk voor de biologische klok en niet zozeer voor een goede nachtrust. Slaapexperts raden het gebruik van de tabletjes af, omdat zij het natuurlijke ritme kunnen verstoren. Gelukkig zijn er vele andere mogelijkheden om beter te gaan slapen.

Van stress naar ontspanning

De EBIA (European Bedding Industries Association) ondervroeg onlangs 500 consumenten over slapen. 24% van hen was niet tevreden over de kwaliteit van hun slaap. Toen hen gevraagd werd naar de reden werden stress en andere persoonlijke problemen vaak als boosdoener aangemerkt. Dit zijn problemen die meestal niet zo een, twee, drie opgelost kunnen worden. Ontspanningsoefeningen, zoals mindfullness kunnen echter wel helpen om de dagelijkse sores even los te laten. Blijf je toch piekeren in bed? Schrijf op wat je de volgende dag allemaal moet doen, je hoeft er dan even niet meer aan te denken.

Weg met die smartphone!

Geen stress of problemen en toch slaapproblemen? Dat komt vaak voor. Zoals je eerder hier kon lezen, is onze 24-uurs economie deels debet aan dit groeiende probleem. We werken vaker thuis en gaan hier tot in bed mee door. Niet doen! Laat die laptop op kantoor of beneden en verban het liefst ook de televisie en de smartphone uit de slaapkamer. Deze producten stralen namelijk allemaal blauw licht uit, waarvan bekend is dat het ons wakker houdt. Los hiervan zorgen de producten er ook voor dat mensen later gaan slapen dan ze eigenlijk willen. Zorg dat de slaapkamer weer gemaakt is om in de slapen en kies voor een ouderwetse wekker, in plaats van een wekker op je mobieltje.
Dan het ‘klimaat’ in de slaapkamer. Het is wellicht verleidelijk om de verwarming open te zetten, zeker in deze donkere dagen. Toch is algemeen bekend dat mensen het beste slapen bij een temperatuur van rond de 18 graden. Frisse lucht in de slaapkamer is ook goed voor de nachtrust, dus zorg voor goede ventilatie.

Beter slapen? Ga iets eerder offline

Hoe goed een mens slaapt heeft veel te maken met de gebeurtenissen en gewoonten in de avond. Lang bezig zijn achter de computer of lang televisie kijken werkt activerend, het brein heeft dan tijd nodig om te ontspannen. Ga daarom een uur (of langer) voor het slapen alvast offline. Zet dan eens de televisie uit en pak een tijdschrift of een boek. Zwaar tafelen is ook niet gunstig voor de nachtrust, omdat het lichaam dan veel energie moet steken in het verteringsproces. Eet liever een lichte maaltijd, maar ga natuurlijk niet hongerig naar bed.

Geen nachtmutsje maar warme melk

Het is misschien verleidelijk om een alcoholisch slaapmutsje te nemen om sneller in slaap te vallen. Dit is echter geen goed idee, alcohol maakt in eerste instantie slaperig, maar na een slaapmutsje word je ‘s nachts vaker wakker. Een glas warme melk werkt dan weer wel. Net als onder de douche of in bad gaan overigens. Het is dan wel belangrijk om het water niet te heet te maken. In bed daalt je lichaamstemperatuur en dit kan een douche of bad alvast simuleren, dit maakt inslapen makkelijker.
Samen met je partner in 1 bed slapen zorgt ervoor dat we gemiddeld vaker wakker worden gedurende de nacht. Dit kan komen door snurken, maar ook bewegingen zorgen hiervoor. Toch heeft samen slapen ook zo zijn voordelen om beter te slapen: knuffelen en seks zijn namelijk ook goed voor de nachtrust. Hierdoor komen ontspannende hormonen vrij.
Welke van deze tips werken voor jou, en welke niet? Laat hieronder je reactie achter. Nog meer tips voor een betere nachtrust vind je hier.
Lees ook: Goede nachtrust, broodnodig!

Over de schrijver

2 gedachten over “Beter slapen begint hier: eenvoudige tips met resultaat”

  1. Pingback: Zo kun je gelukkig en gezond oud worden

  2. Pingback: De zoektocht naar het juiste matras

Reacties zijn gesloten.