Beter slapen in 10 minuten

Nachtrust
De economie, politieke ontwikkelingen, de opwarming van de aarde: er zijn veel dingen die ons wakker kunnen houden. Niet goed, want slaap is essentieel voor een goede gezondheid. Meestal zijn het stressvolle gebeurtenissen die ons uit de slaap houden. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat maar liefst 65 procent van de Amerikanen minder slapen vanwege stress. Het maakt het moeilijker om in te slapen, maar ook om door te slapen.
Uit recent onderzoek blijkt echter ook dat er manieren zijn om die stress te verminderen, om zo beter te slapen. Je hebt er maar tien minuten voor nodig!
Maak een dagboek
Een dagboek kan je helpen de zorgen van de dag weg te schrijven. Ga niet voor een gewoon dagboek, maar voor een ‘zorgendagboek’, waarin je schrijft waar je je nu écht druk om maakt. Het kan gaan om werk, maar het kan ook gaan om relaties. Opschrijven lost de problemen niet op, maar het geeft je wel de mogelijkheid ze een plekje te geven en ze in ieder geval tot de volgende dag los te laten.
Neem een bad
In bad gaan helpt te ontspannen. Het water werkt rustgevend en de warmte zorgt ervoor dat de spanning uit de spieren verdwijnt. Bovendien helpt het om makkelijker in slaap te vallen. Als je geen bad hebt of een bad nemen te veel moeite is, dan kun je ook een kopje warme groene thee drinken.
Bid of mediteer
Bidden of mediteren werkt eigenlijk op dezelfde manier als het schrijven in een dagboek: het helpt je met dingen loslaten, die het in slaap vallen bemoeilijken. Ook herhaling is hierin erg belangrijk. Probeer daarom een vast patroon aan te houden.
Ga een stukje lopen
Een avondwandeling, bij voorkeur van een paar uur, maar tien minuten is al voldoende, heeft eveneens een ontspannend effect. Zeker in de herfst en de winter helpt dit goed om in slaap te vallen; na enige tijd in de kou te hebben rond gelopen, is er niets lekkerder dan in een warm bed kruipen. Actief sporten voor het slapen gaan werkt minder goed; daar krijg je energie van, waardoor het juist moeilijker wordt om in slaap te vallen.
Ontspan je spieren
Ga in bed liggen en probeer elk deel van je lichaam te ontspannen. Doe dit niet in één keer, maar in stapjes. Eerst de tenen van je ene voet, dan de tenen van je andere voet. Ga door met je voet zelf, je enkels, je onderbenen, je knieën, je bovenbenen, enzovoorts. Combineer dit met diep ademhalen en richt je helemaal op je lichaam. Je wordt hier meer ontspannen van en valt vanzelf in slaap.
Knuffel of vrij met je geliefde
Je zou het misschien niet altijd zeggen, maar genegenheid en liefde hebben in de oorsprong een kalmerend effect. Door voor je gaat slapen met je geliefde te knuffelen of te vrijen, slaap je beter. Het duurt misschien wat langer voor je gaat slapen, maar de kwaliteit van je slaap is beter. Bovendien kun je, door je op je geliefde te richten, zorgen wat beter los laten.
Zorg voor een goed bed
Het zijn niet altijd zorgen die je wakker houden; soms kun je ook slecht slapen omdat je een bed hebt dat niet echt geschikt voor je is. Neem de tijd om te zoeken naar een bed – en vooral matras – dat bij je past. Dat ontspant je spieren, waardoor slapen ineens makkelijker en beter gaat.
Bron: Huffington Post
 

1 gedachte over “Beter slapen in 10 minuten”

Reacties zijn gesloten.