Snelweg van zonnepanelen en windmolens maakt Betuwe nog groener

Duurzaamheid Voor De Betuwe. Foto: Blairurquhart, Flickr.
Duurzaamheid Voor De Betuwe. Foto: Blairurquhart, Flickr.
De Betuwe wil uitgroeien tot een (inter-)nationaal voorbeeld en proeftuin voor hoe je economische groei combineert met duurzaamheid. Daarom slaan 15 partijen met het Duurzame Transportcorridor Betuwe (DTB) de handen ineen om de Betuwe een stukje duurzamer te maken. De DTB is het eerste programma dat op deze schaal burgerinitiatieven en private en publieke partijen met elkaar verbindt.

Het gaat onder andere over een windturbines bij Nijmegen, Tiel en Deil, en een lint van zonnepanelen op geluidschermen langs de Betuwe. Daarnaast wordt er gepraat over een kweekvelden voor biomassa, en het ontwikkelen van natuurgebieden rond snelwegen. Het doel is om 14 petajoule (PJ) energie te besparen en 11 PJ te verduurzamen.

Het project moet gaan bijdragen aan het uitbouwen van de Betuwe als belangrijk duurzaam knooppunt in de Europese handel. “Door de ontwikkeling van de tweede maasvlakte is meer transport te verwachten. Verduurzaming met lokale en regionale spin-off en het benutten van ontwikkelingsruimte is van belang,” aldus een van de partners in het project. Daarnaast moet het de lokale economie gaan versterken. Er zullen naar verwachting zo’n 2500 banen gecreëerd worden in de regio.

Tot de 15 ondertekenaars van het convenant behoren onder andere Regio Rivierenland, Rijkswaterstaat Oost Nederland, Dirk III, Stadsregio Arnhem Nijmegen, ministerie van Economische Zaken, provincie Gelderland, Stichting Natuur & Milieu en Wageningen Universiteit.

Bron: Energiecorridor, Gelderlander

Lees ook
Groene stroom direct van de bron kopen is nu mogelijk
[adrotate group=”2″]
Richt je eigen energiecoöperatie op in 7 stappen
Winddelen nu beschikbaar: stroom van je eigen stukje windmolen

1 gedachte over “Snelweg van zonnepanelen en windmolens maakt Betuwe nog groener”

  1. Pingback: Geniaal: Asfalt wekt zonnestroom op » hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.