Beugel Bh’s. Er was een tijd dat we het over één ding eens waren, wellicht ook omdat er niet heel veel andere opties waren, maar een bh had een beugel. Anders kreeg je niet genoeg support. Dat de beugels eigenlijk niet comfortabel zaten en de wasmachine regelmatig vastdraaide op zo’n losgeslagen kreng, namen we voor lief. Maar dat lijkt verleden tijd. Want de moderne, duurzame Bh lijkt de beugel definitief vaarwel te hebben gezegd.
Sinds wanneer dragen we eigenlijk een bh?
De bh deed relatief kortgeleden z’n intrede in onze kledingkast. Eind 19e eeuw om precies te zijn. Of eigenlijk 1914, want toen ontwierp Mary Phelps Jacob de bh zoals we die nu kennen. Daarvoor droegen we korsetten, die regelmatig zo strak zaten dat diep ademhalen nog geen sinecure bleek. Vrouwen vielen dan ook regelmatig flauw, al werd dat destijds toegewezen aan het ‘zwakke’ van ons geslacht. Hoe het ook zij: de bh was een verademing, letterlijk, en gaf de vrouw veel meer bewegingsvrijheid dan daarvoor. In 1927 bedacht Ida Rosenthal de cupmaten die we nog steeds gebruiken.
Hoe zit het met die beugel?
Goed, we dragen dat ding inmiddels dus al zo’n honderd jaar, met een kleine tussenpauze in de 70s toen we de bh, als symbool van mannelijke onderdrukking, massaal verbrandden. En van de afgelopen twee jaar natuurlijk, toen we dankzij corona bh-loos en in pyjama door het leven gingen. Maar goed, ik dwaal af.
Gemiddeld genomen dragen we zo’n 12 uur per dag een bh, maar dat is natuurlijk niet hetzelfde model als pak ‘m beet honderd jaar geleden. Ook bh’s zijn onderhevig aan mode. Zo droegen we in de jaren ’50 van die puntige exemplaren, terwijl we in de jaren ’90 massaal voor de push up gingen. Maar na de Tweede Wereldoorlog is de beugel toch altijd wel een steady factor geweest aan het bh-front. Tot nu dus. Mede ingegeven door de coronapandemie kiezen we nu massaal voor comfort, met de nodige elegantie -dat dan weer wel. En dus is de bralette bezig aan een opmars. Het idee dat die voor tienermeisjes zijn en niet voldoende support bieden voor de volwassen borsten is trouwens al lang achterhaald. Daar kom ik straks op terug.
Wat is er mis met een beugel?
In principe niets natuurlijk, maar heel veel vrouwen vinden ze niet heel comfortabel zitten. Google op beugel bh en je komt al snel terecht op artikelen met titels als: pijn door je beugel bh, zo voorkom je het! Wat wellicht al genoeg zegt. Ze duwen hard tegen je ribben of prikken door de stof heen in je huid en sommigen claimen zelfs dat het je bloedvaten afknelt. Enfin: sommige vrouwen zweren natuurlijk nog steeds bij de beugel bh omdat het ze de nodige support zou geven, maar de trend is nu om de beugel bh vooral af te zweren, zo lezen we in zowel het Britse The Guardian als het Belgische HLN.
Hoe duurzaam is een beugel bh eigenlijk?
Beugels worden gemaakt van weinig duurzaam materiaal zoals plastic of metaal. Maar belangrijker nog: ze bestaan vaak uit zo’n 48 verschillende onderdelen, die in onze geglobaliseerde economie op verschillende plekken worden gemaakt, namelijk daar waar het goedkoop is. Economisch goedkoop dan, want uiteindelijk moeten al die onderdelen één bh vormen en dus samenkomen en daar komt vervoer bij kijken, wat ecologisch niet zo goedkoop is. Nog helemaal los van alle wetten die voor de hele fashion industrie gelden: arbeidsomstandigheden, duurzame materiaalkeuze en dierenleed (om de drie duurzame pijlers van de modecheck app Good on you er maar even bij te halen).
De bralette
Een bralette bestaat uit veel minder losse onderdelen en komt doorgaans in minder verschillende maten. Omdat ze werken met de maten XS t/m XL in plaats van cup A t/m voorbij F gecombineerd met een omtrek van 70, 75 etc. is de kans op overproductie ook kleiner. Natuurlijk betekent dit ook dat er in de bralette niet voor iedereen de juiste maat te vinden is (smalle borstomvang met grote cup wordt al wat lastiger bijvoorbeeld), maar ook daar duiken steeds meer duurzame bh merken zich op. Zo is het al lang niet meer zo dat een bralette niet genoeg support biedt voor de grotere boezem. Omdat de gebruikte stoffen bijvoorbeeld steviger zijn, er genoeg verstelmogelijkheden zijn of een brede band onder de cups zit, is er ook voor de rond geboezemde vrouw een goede, duurzame bralette te vinden.
Welke bh draag jij het liefst? Met beugel of zonder beugel? Of misschien wel helemaal geen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.
10 gedachten over “De beugel bh heeft haar langste tijd gehad”
Je hebt hele mooie duurzame bh’s zonder beugel van Savara. Zit heel fijn, mooie stoffen en duurzaam gemaakt. En verstelbare bandjes, zodat je niet gelijk een nieuwe bh hoeft te kopen als je aankomt of afvalt.
Goed om te horen dat die goed bevallen 🙂
Ik ben 59 en draag al jaren een beugel bh. Nooit geen problemen. Ik doe ze ook in een waszakje om problemen te voorkomen met de wasmachine. Ik vind het belangrijk dat een bh je borsten liften waardoor je een slanker silouet crieëert.
Draag je een Bralette en je hebt en beetje een maag dan is het totaalbeeld veel ronder en lijk je wel 5 kilo zwaarder. Het gaat mij erom hoe het aan de buitenkant van je kleding zit. Daar is goed ondergoed voor nodig om alles in de juiste proporties te krijgen. En dat is meestal niet het elegantste ondergoed.
Ondergoed kan inderdaad heel flaterend werken en daardoor zelfvertrouwen geven. Helemaal mee eens. En fijn dat de beugel bh werkt: vooral blijven dragen dus 🙂
Ik heb tot mijn 60 e helemaal geen beha gedragen maar toen werd het esthetischer om het wel te gaan doen….
Ik heb diverse geprobeerd en uiteindelijk bevalt de beugelbh eigenlijk het beste.
Ik heb wel een enorme afkeer van die domme rubber inlegdingen die er heel erg vaak in blijken te zitten. Is dat om je tepels te maskeren? Want die zie ik bij geen enkele vrouw meer, behalve bij mezelf. Is dat ongeoorloofd, tepels door je kleding heen zien?
Ja, we kennen meer mensen die graag een beugel bh dragen. En ook heel veel mensen die die inlegdingetjes er meteen uithalen. Geen idee of dat ongeoorloofd is: ik denk dat het persoonlijk is en zou vooral doen wat prettig voelt.
Altijd beugel BH’s gedragen, maar die beugels breken altijd of ze komen er bovenaan uit. Wat een ramp en ook pijn. Ik draag nu van die BH’s zonder sluiting met 2 van die kanten banden die je aan de voorkant kruist en aan de zijkant vastmaakt. Wat een opluchting! Zijn overigens ook niet allemaal dezelfde kwaliteit hoor. Ik ben er tevreden mee en een hoop minder gedoe!
Twee banden die je aan de voorkant kruist en aan de zijkant vastmaakt: klinkt spannend. Die constructie zijn we nog niet tegen gekomen (denken we, want misschien als we het zien…). Fijn dat dat zo goed bevalt.
als tiener heb ik wel eens een beugel-bh gehad maar vond die niet lekker zitten. Daarna altijd allen maar bh’s zonder – ik ben nu 76, en het bevalt me prima.
Goed om te horen. En dank voor het delen.
Reacties zijn gesloten.