Beursgang zonne-energie: cleantech markt ontgroeit haar kinderjaren

Foto: theregeneration, Flickr

In deze economisch donkere tijden is het bijzonder dat een bedrijf een beursgang aandurft. Zeker als dat bedrijf zich bezig houdt met “cleantech”, technologie rondom schone energie. Er zijn nogal wat bedrijven in die sector die het moeilijk hebben. Solar City, een bedrijf gespecialiseerd in zonne-energie, beleefde gisteren echter zijn beursintroductie. En analisten verwachten er veel van. Want Solar City heeft een paar unieke kenmerken.
(Advertentie)
Krijg snel de beste deal: vraag gratis en simpel offertes aan voor zonnepanelen, energiebesparing of een nieuwe CV-ketel.
Zonne-energiebedrijven hebben het niet makkelijk. In de VS ging een groot zonnebedrijf, Solyndra, failliet, ondanks flinke subsidies van de overheid. In Europa stapten grote bedrijven als Siemens en Bosch uit zonne-energieprojecten. In Nederland ging onlangs Solar Living failliet. En zelfs in China gaan producenten van zonnepanelen over de kop.
Toch is deinteresse voor energie nog nooit zo groot geweest, wereldwijd, niet alleen in Nederland. De bedrijven met problemen hadden last van dalende prijzen voor zonnepanelen, o.a. door sterke concurrentie.
Solar City doet het anders. Het bedrijf maakt geen zonnepanelen, maar bedenkt slimme manieren waardoor bedrijven kunnen profiteren van zonne-energie. Zo bedacht Solar City een lease-constructie, waardoor geen grote investeringen vooraf nodig zijn. Grote bedrijven zoals WalMart maken hier gebruik van.
Ook sleepte het bedrijf een fikse order van het Amerikaanse leger in wacht. Op legerbases in de VS gaat het bedrijf voor 300 MW aan vermogen installeren: 120.000 zonne-energie systemen, verspreid over 124 militaire bases, in 33 staten. Er is een investeringsbedrag van 1 miljard dollar mee gemoeid.
Verder zijn er allerlei connecties met de opkomst van elektrisch rijden. De mensen achter elektrische autobouwer Tesla en Solar City hebben belang in elkaars bedrijven, en er is zelfs een familieband. De zonne-energiesector kan flink profiteren van een groeiende behoefte naar meer schone elekriciteit voor auto’s. Zo gaat Solar City ondermeer zonnepanelen leveren voor elektrische oplaadpunten.
Kortom, Solar City lukt het tot nu toe om de bestaande interesse voor zonne-energie, om te buigen in een winstgevend bussiness-model, dat niet afhankelijk is van subsidies en minder gevoelig is voor grote prijsdalingen van zonnepanelen.
Alle berichten over zonne-energiebedrijven die het moeilijk hebben — en er zullen nog wel meer berichten volgen — wijzen dus niet direct op een failliet voor zonne-energie. Eerder het tegenovergestelde: de markt voor zonne-energie ontgroeit haar kinderjaren.
Bron: Telegraaf, Cleantechnica
Lees ook:
9 grootste mythes over zonne-energie
Geld verdienen met zonne-energier? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

Over de schrijver

1 reactie op “Beursgang zonne-energie: cleantech markt ontgroeit haar kinderjaren”

Reacties zijn uitgeschakeld.