Bevat jouw favoriete verzorgingsproduct microplastics?

Het lijkt op het eerste gezicht een onschuldig dagelijks ochtendritueel: haren wassen, tanden poetsen en een flinke spuit deodorant onder elke oksel. Een enkeling neemt ook nog even de tijd om het gezicht te scrubben en een laagje make-up aan te brengen. Niks aan de hand, toch? Niets is minder waar.
Het zou zomaar kunnen dat je vijf keer in één uur een ongewenste hoeveelheid microplastics hebt geconsumeerd. In veel verzorgingsproducten zitten kleine deeltjes plastic, “goed” voor het verwijderen van dode huidcellen, maar heel slecht voor het milieu. Eenmaal terechtgekomen in zee, schuiven vissen de deeltjes nietsvermoedend naar binnen.
Op productverpakkingen staan microplastics aangeduid als PE (polythyleen), PP (polypropyleen) en PET (polythyleentereftalaat), maar het is sneller om de barcode van een product te scannen. De Plastic Soup Foundation en stichting De Noordzee hebben een app ontwikkeld die in één oogopslag laat zien of je een product wel of niet moet aanschaffen.
Scrubs en tandpasta zijn niet de enige boosdoeners, ook zonnebrandcrème is een veelgebruikt product dat vrijwel direct de zee bereikt als wij tijdens een stranddag ons gezicht en ledematen insmeren. Ook (synthetische) kleding kan schadelijk zijn. Dat kledingstukken slijten met elke wasbeurt weten we, maar dat die slijtage ook zijn weg vindt in het milieu is misschien nieuw.
Nu is het natuurlijk zo dat de waterzuiveringsinstallaties in Nederland een substantieel deel van de plastic bolletjes opvangen, maar de overige microplastics drijven jarenlang rond als vreemd visvoer en komen zo via een omweg op ons bord terecht.
Het moge duidelijk zijn dat deze microplastics niet gewenst zijn. In veel verzorgingsproducten zouden de plastic deeltjes vervangen kunnen worden voor gemalen havermout, kokos, anijszaadjes of maalsel van de schil van noten en bamboe. Die verwijderen net zo goed de dode huidcellen van ons gezicht.

Over de schrijver

21 reacties op “Bevat jouw favoriete verzorgingsproduct microplastics?”

 1. Pingback: Natuurlijke verzorgingsproducten van AVA moeten bewustzijn vergroten

 2. Pingback: DIY: Maak je eigen mascara -

 3. N.a.v. Jacq: als je liever Nederlands leest, ga dan naar websites zoals Want to know, Earth matters, e.d. Of bekijk het overzicht van NL alternatieve media op hoezithetnuecht.nl
  Inderdaad, als je nog nooit verder hebt gekeken dan de mainstream media gaat daar een wereld voor je open. Je wordt er niet blij van maar het is belangrijk dat wij weten wat er echt gebeurt. Want dan heb je de macht in handen om er wat aan te gaan doen.

  1. Heel goed Veronica! Bedankt! Was ik ff vergeten. Ik ken de sites. Ik hoop dat het steeds meer mensen bereikt want dat is heel hard nodig ja. Helaas word je snel voor gek versleten maar dit is snel en makkelijk gezegd als je zelf niets onderzoekt ;-(. Mijn wens is geluk en gezondheid voor ALLEN.

 4. Helaas hebben alle overheden een rare bijtaak/verborgen agenda…..Men wil van de overbevolking af en heeft goede wegen gevonden hiervoor. Zoveel mogelijk rommel in je eten, drinken, je kleding. Veel ziektes hierdoor! Alles komt terecht in je lichaam. Pas ook op tv bij radar! Pastic in oceanen, dieren gaan dood of ziektes waardoor ook wij dit krijgen enz. Daarbij nog zelf ziektes/epidemie verspreiden zodat ze hopelijk weer veel mensen kunnen inenten! Kassa! En nog meer chemische ZIEKMAKENDE troep in spuiten! Daar gaat ‘t om, kijk maar hoeveel onvruchtbaarheid er al komt. Dat hoort bij ‘t plan…vliegtuigen die langdurige strepen in lucht loslaten, Chemische strepen die langzaam uitwaaien. ..komt in de grond.
  Veel chaos kweken, daardoor oorlogen ook onder mensen onderling! Kijk maar hoe ‘t gaat met alle vluchtelingen die hier komen. Tweestrijd!
  Zoek op YouTube, wel engels vaak. Google eens chemtrails. ..wordt wakker mensen, alles wordt bewust gedaan! We worden ziek en onvruchtbaar gemaakt. Typ eens nieuwe wereldorde in ook AFGEKORT ‘N W O
  Er zal een vreemde GEWAARWORDING bij u komen. Succes met de ontdekkingsreis.
  Datum: 09-02-2016 16:48 (GMT+01:00)
  Aan:
  Onderwerp: Fw: een fractie
   
   
  From: Eddy-Petra Maes
  Sent: Tuesday, February 09, 2016 1:18 PM
  Subject: Fw: een fractie
   
   
   

  1. Politiekers denken vooral op kortere termijn, indien zij niet voor de gevolgen moeten opdraaien kan het hen geen barst schelen. Van asbest was reeds in de jaren 1920 geweten dat het zeer schadelijk was en mensen kon doden.
   Tot in de jaren 1980 werd het nog geproduceerd in België en vanuit België later nog verder in Italië….

 5. Wat ik niet goed begrijp is het volgende: als b.v n vis plastic eet verteerd bHet toch niet dan komt het er toch onverteerd weer uit .
  Er komt toch niets in de bloedbaan van zo’n beestje , hoe kan het dan op je bord terechtkomen , je eet de darmen toch ook niet .

  1. De gevolgplastic geeft ook stoffen af, o.a. hormoonverstorende stoffen. Nog meer wanneer zij soepel zijn gemaakt door plastic weekmakers.Zij komen wel in de bloedbaan van de vis terecht en dus ook in onze bloedbaan…en van dit zijn vooral op langere termijn schadelijk en daar houd de overheid zich minder mee bezig.

   1. Plastic geeft ook stoffen af, o.a. hormoonverstorende stoffen. Nog meer wanneer zij soepel zijn gemaakt door plastic weekmakers.Zij komen wel in de bloedbaan van de vis terecht en dus ook in onze bloedbaan…De gevolgen van dit zijn vooral op langere termijn schadelijk en daar houd de overheid zich minder mee bezig.

  2. Dat je het opeet is geen probleem…. het probleem is de enorme vervuiling met microplastics….en dat terwijl alternatieven zijn die beter, goedkoper en nog milieu vriendelijk zijn…..

Reacties zijn uitgeschakeld.