Texel vond een oplossing voor woningnood: bewegende huizen

Op het eiland Texel is de woningnood hoog. Er wonen 13.643 mensen op het eiland, waarvan er 1200 op zoek naar een huis. Bouwen was te duur en duurde te lang, maar toen kwam de woningcoöperatie Woontij met een vernieuwende oplossing: duurzame, beweegbare woningen. De woningen zijn zelfvoorzienend, binnen een paar dagen op te bouwen en af te breken en gemakkelijk te verplaatsen.

Volledig circulair

De nieuwe woningen zijn niet alleen verplaatsbaar, maar het is ook mogelijk om ze groter of kleiner te maken. Het zijn een soort bouwpakketten met verschillende kant en klare modules. Op dit moment zijn er veel woningen nodig, maar in de toekomst kan dat veranderen. Dan zijn deze beweegbare woningen een uitkomst, want ze zijn eenvoudig uit elkaar te halen om ze vervolgens ergens anders op te bouwen.

700 huizen maken einde aan de woningnood

De woningen zijn ook net zo comfortabel als een ‘normaal’ nieuwbouwhuis. Alle onderdelen zijn herbruikbaar, of biologisch afbreekbaar en de huizen zijn niet aangesloten op het riool en het aardgas. De huizen maken gebruik van zonnepanelen en een zonneboiler. Sommigen hebben een warmtepomp, anderen maken gebruik van waterstof. De eerste 700 huizen worden nu gebouwd.

Texel is in beweging

Dat juist deze woningen op Texel worden bedacht, is niet verrassend. Het eiland Texel is in beweging. De bewoners zoeken structureel naar duurzame oplossingen, die goed zijn voor het eiland en de bewoners. In 2020 willen ze volledig zelfvoorzienend zijn, minder afval produceren en water te besparen. De duurzame, beweegbare huizen passen goed bij deze ambitie.
Meer weten over dit prachtige initiatef? Kijk dan ook de uitzending van eenvandaag.

Over de schrijver

11 gedachten over “Texel vond een oplossing voor woningnood: bewegende huizen”

  1. Pingback: 7 verrassende ontwikkelingen die de Waddeneilanden energieneutraal maken

Reacties zijn gesloten.