Op het eiland Texel is de woningnood hoog. Er wonen 13.643 mensen op het eiland, waarvan er 1200 op zoek naar een huis. Bouwen was te duur en duurde te lang, maar toen kwam de woningcoöperatie Woontij met een vernieuwende oplossing: duurzame, beweegbare woningen. De woningen zijn zelfvoorzienend, binnen een paar dagen op te bouwen en af te breken en gemakkelijk te verplaatsen.
Volledig circulair
De nieuwe woningen zijn niet alleen verplaatsbaar, maar het is ook mogelijk om ze groter of kleiner te maken. Het zijn een soort bouwpakketten met verschillende kant en klare modules. Op dit moment zijn er veel woningen nodig, maar in de toekomst kan dat veranderen. Dan zijn deze beweegbare woningen een uitkomst, want ze zijn eenvoudig uit elkaar te halen om ze vervolgens ergens anders op te bouwen.
700 huizen maken einde aan de woningnood
De woningen zijn ook net zo comfortabel als een ‘normaal’ nieuwbouwhuis. Alle onderdelen zijn herbruikbaar, of biologisch afbreekbaar en de huizen zijn niet aangesloten op het riool en het aardgas. De huizen maken gebruik van zonnepanelen en een zonneboiler. Sommigen hebben een warmtepomp, anderen maken gebruik van waterstof. De eerste 700 huizen worden nu gebouwd.
Texel is in beweging
Dat juist deze woningen op Texel worden bedacht, is niet verrassend. Het eiland Texel is in beweging. De bewoners zoeken structureel naar duurzame oplossingen, die goed zijn voor het eiland en de bewoners. In 2020 willen ze volledig zelfvoorzienend zijn, minder afval produceren en water te besparen. De duurzame, beweegbare huizen passen goed bij deze ambitie.
Meer weten over dit prachtige initiatef? Kijk dan ook de uitzending van eenvandaag.
11 gedachten over “Texel vond een oplossing voor woningnood: bewegende huizen”
Pingback: Zelfvoorzienend wonen in een mini villa - hetkanWEL
Pingback: Verplaatsbare microwoningen als oplossing voor de woningnood - Wyke Potjer
Pingback: Verplaatsbare microwoningen als oplossing voor de woningnood - hetkanWEL
Hartelijk dank Theo van Gorp , bekrompen ja, benepen angsthazen niks wagen, niks proberen, blijven plakken op de zekerheid van ambtenaar! Nu nog onze , en zeker weten niet alleen onze , zienswijze structureel in de main stream media brengen, zolang tot er eens een politieke partij wakker wordt… Zelf heb ik al eens een email aan een lid van de Amsterdamse Gemeenteraad geschreven, aan ene Groot Kormelink ( Groen-Links ? ) . Over het begrip ‘decentralisatie’ i.v.m. het geklaag over de hoge kosten (miljarden ? ) , die de files op de wegen veroorzaakten voor het bedrijfsleven.. Nooit ook maar ene reactie. Plaats genoeg en goedkopere grond, in Saksisch Nederland, voor bedrijven en werknemers en woningen…Klein voorbeeld : het bedrijventerrein aan de A18 ten westen van Doetinchem is al heel lang voor 2/ 3 leeg… En, ook in het dorpje Kilder staan intussen 2 tiny houses, van een woningcorporatie.. Wel ‘verstopt’, in het krantenartikel stond niet op welke plek, en al fietsend kon ik ze niet eens vinden.. Misschien stiekem permanent bewoond ? Door wie ? Weer migranten soms. Daar hebben we niets tegen, maar dan moet dat ook voor oud-ingezetenen meteen toegestaan worden..
En ook voor mensen, die in te dure ( 710 E. p.m . ) sociale huurwoningen zijn gedrukt met alleen AOW, en er nu weer uit willen , toch weer verder gaan met zoeken van een klein huisje, van 40 tot 50 kwadraat meter.
Ook die ken ik. Als 65 plusser is men niet zo zeker, dat men kan blijven bijverdienen…
Precies, het mag toch niet in Nederland. Het is verboden om zelf te bouwen zonder vergunningen, op zomaar een plek. In Nederland doen de gemeentes al moeilijk als er ergens woningwagen bewoners neerstrijken. Trouwens wat is het verschil tussen die woonwagenkampen, tuin huis complexen en dit project? Die z.g. woonwagen van de woonwagen kampen zijn ook al hele huizen die verplaatst kunnen worden. Op volkstuincomplexen zijn het ook complete huisjes, waar je overigens niet permanent in mag wonen. Dus waarom zou dan voor dit soort projecten opeens wel woonvergunningen voor kunnen krijgen? Wat is het verschil tussen “tiny houses” en caravans? In beide mag men niet permanent wonen. (in de USA overigens wel). Maar in dit bekrompen ambtenaren landje kan niks !!!
Nergens zie ik een circa prijsindicatie, en oppervlakte grootte.
Geheel ”off-grid” woninkjes zijn er al langer. Heb er eentje kunnen bekijken, op een stilgelegde camping tussen Venray en Venlo. Van de firma Sustainer Homes. Prijs ca. 110.000 Euro met 3-dubbel glas, hardhouten wanden , 4 batterijen voor de zonnestroom opslag, regenwater tank van 3.000 liter met filtersysteem en 2 ondergrondse putten voor het riool met uiteindelijk wegstroom in een vijver met speciale rietplanten , op 40 meter afstand. Er mocht het hele jaar door, dus permanent, gewoond worden.
Er zijn ook goedkopere huiskes. Woningcorporatie Vivax ( Doetinchem) heeft 6 geschakelde Tiny Houses geplaatst in een park midden in Varsseveld. Voor asylzoekers met verblijfsvergunning. Deze hebben wel zonnepanelen, maar geen stroomopslag en zijn wel aangesloten aan gas, water en riool. Kosten ca. 35.000 Euro per stuk excl BTW.
Het echte probleem in Nederland is echter de bouwvergunning, woonomgevingswet. Ook al zijn de huisjes beweegbaar, direct verplaatsbaar op chassis met wieltjes, en totaal off-grid, dan noch mag een grondeigenaar er niet een op zijn ( ? ) perceel neerzetten en ook niet permanent wonen. Dus, eigenlijk is het juridisch begrip “eigenaar” , alleen voor deze situatie, geheel uitgehold. Welke politieke partij doet daar eens wat aan ? Groen-links hoor ik niet.
Dat is natuurlijk op Texel helemaal het probleem niet en ook mag er vanzelfsprekend het hele jaar in worden gewoond.
Het kan dus wel, mooie kleine flexibele woningen zonder aansluitingen en ook zonder houtkachel! Goede keuze om die stinkende milieuonvriendelijke en ziekmakende kachels weg te laten.
Gelukkig zijn er genoeg alternatieven.
Zo houden we Texel schoon. Nu nog al die open haarden in de vakantieparken de deur uit.
geachte
Ben zeer geinteresseerd voor de amerikaanse markt.
gaarne de naam van de fabrikant.
met groet
jur walkotte
Walcott investments Llc
Dit zou een oplossing voor Saba kunnen zijn. Wachten op een huurhuis duurt op dat eiland twintig jaar.
Ik ben vooral benieuwd naar de materialisatie en de zogenaamde ‘losmaakbaarheid’ van het casco, de gevel en de inbouw t.a.v. de verwijzing naar ”volledig circulair”. Hout is bijvoorbeeld wel een natuurlijk product (biomassa = biosfeer), maar door verlijmingen (o.a. formaldehyde = technosfeer) spreek je al niet meer van 100% circulair. Daarbij zijn de vluchtige organische stoffen (VOC’s) van formaldehyde gevaarlijk en ongezond. Circulariteit op materiaalniveau begint bij het gebruik van gezonde en zuivere grondstoffen.
Vaak wordt daarom met ”volledig circulair” bedoeld dat de woning op gebouwniveau hergebruikt kan worden dankzij de demontabiliteit, flexibiliteit en verplaatsbaarheid van het casco, maar elk materiaal heeft een specifieke levensduur (functioneel, technisch, esthetisch en/of economisch). Ook de manier van funderen is hierbij nagenoeg onderbelicht.
Ik ben daarom benieuwd of ik hier meer informatie van zou mogen krijgen.
Reacties zijn gesloten.