Bewijs over misstanden bij Apple blijkt verzonnen

Ipadrego
Foto: Rego Korosi, Flickr

De laatste maanden is er forse kritiek op Apple vanwege de arbeidsomstandigheden in de Foxxconn fabrieken waar iPhones en iPads gemaakt worden. Nu blijkt dat een deel van het belastende bewijs is verzonnen.

De Amerikaanse theatermaker Mike Daisey toert al maanden langs theaters in Amerika met de show “De doodsangst en extase van Steve Jobs.” De show genereert veel aandacht omdat de theatermaker claimt dat hij grote misstanden ontdekte bij de Foxconn fabrieken waar de Apple producten gemaakt worden. De show werd ondermeer op de populaire Amerikaanse radio serie This American Life uitgezonden en het noopte de New York Times er toe om een uitgebreide en kritische reportage te maken van de arbeidsomstandigheden in de Apple fabrieken. Onder publieke druk besloot Apple vervolgens om een onafhankelijke organisatie de fabrieken te laten controleren. Een aantal als feit gepresenteerde elementen in de theatershow van Daisey blijken echter verzonnen te zijn.
Zo vertelt Daisey hoe hij een man ontmoet wiens hand geplet werd bij het maken van de buitenkant van een iPad. Hij raakte daardoor werkeloos. Toen Daisey zijn iPad tevoorschijn haalde en aandeed en aan de man gaf, was dat de eerste keer dat hij een werkende iPad zag. “Het is een soort magie,” was de verbaasde reactie van de Chinese arbeider. Dit gebeuren heeft echter nooit plaatsgevonden.
Dat Daisey creatief bezig was met zijn grote duim kwam aan het licht toen een Amerikaanse journalist Robert Schmitz argwaan kreeg. Hij besloot om de Chinese vertaler die Daisey rondleidde op te zoeken. Die ontkende dat de ontmoeting met de man met de kapotte hand ooit had plaatsgevonden. Ook verschillende andere details bleken te zijn verzonnen.
De radiomakers van This American Life waren “not amused” toen ze hoorden van Daisey’s verzinsels. De uitzending met Daisey was een van de meest populaire uitzendingen van het programma ooit. Ook hadden de redacteuren uitgebreid feiten gecheckt — maar blijkbaar niet goed genoeg. This American Life besteedde afgelopen vrijdag de volledige uitzending aan de controverse en haalde de vorige uitzending van het internet af.
Daisey zelf is niet erg berouwvol: “Ik sta achter mijn werk. Mijn show is een theaterstuk met het doel om een menselijke verbinding te leggen tussen onze prachtige gadgets en de wrede omstandigheden van waaruit ze komen. Het stuk gebruikt een combinatie van feit, autobiografie, en dramatische vrijheid om het verhaal te vertellen. En ik geloof dat het integer gedaan is.” Ira Glass, de presentator van This American Life is het niet met hem eens: “Hij had eerlijk moeten zijn, maar hij loog tegen ons.”
Overigens worden veel van de misstanden die Daisey noemt wel bevestigd door andere bronnen, zoals bijvoorbeeld de kritische reportages van de New York Times die ook de nodige misstanden vond bij Apple.
Bron: Dailymail, This American Life, Mike Daisey Blog
Lees ook 
Waarom we voor Apple zo streng zijn
De prijs van een iPad in menselijk leed
Laat de zon voor je werken: check gemakkelijk hoeveel zonnepanelen je maandelijks opleveren

Over de schrijver

2 reacties op “Bewijs over misstanden bij Apple blijkt verzonnen”

  1. Ja, zit zeker wat in Adventatious. We hebben het hier over een theatermaker. Die vertellen verhalen die eerst en vooral tot de verbeelding spreken, en in de tweede instantie kloppen met de feiten.
    Journalisten doen het net andersom, als het goed is.

  2. Zou een betere titel niet zijn "theatermaker dramatiseert misstanden bij Apple's Foxxcon" ? In het propaganda/marketing overladen Amerika lijkt me dit een leugentje om bestwil. De kern van het verhaal klopt als een bus.

Reacties zijn uitgeschakeld.