Bewoners gezocht voor Buurtschap Coulissen in Leek: hier begint de natuur bij je voordeur

In Leek, vlakbij Groningen, wordt door toekomstige bewoners gebouwd aan buurtschap Coulissen. Die naam verwijst naar het half open landschap van onregelmatige kleine percelen met houtwallen en heggen die voor de streek kenmerkend zijn. San Jongedijk is een van de toekomstige bewoners en vertelt enthousiast. “De woningen liggen als eilanden in het landschap, zonder hagen en schuttingen, waardoor de natuur bij je voordeur begint. Wat is er nou mooier dan je kind op laten groeien met veel groen om je heen?”Er worden nog bewoners gezocht voor Buurtschap Coulissen.

Over Buurtschap Coulissen

Voor de toekomstige bewoners van Buurschap Coulissen is ‘ecologie en inheems landschap’ net zo belangrijk als het noaberschap. Groen in je omgeving zorgt namelijk voor meer woongeluk, heeft bewezen positieve effecten op de gezondheid van mens en dier, zorgt voor een betere waterafvoer en zorgt voor verkoeling tijdens hete zomers. “Toch zijn er nog maar weinig nieuwbouwontwikkelingen zo groen als Buurtschap Coulissen”, vertelt San, die als ecologische tuinontwerper ook actief is in het ‘groenteam’.

Op een stuk grond van een ruim voetbalveld (een hectare) komt een mix van 16 vrijstaande, half vrijstaande en rijtjeswoningen in houtskeletbouw. Door de vorm van de woningen en de houten gevels doen ze denken aan schuurwoningen met oppervlaktes tussen de 89 m2 en 163 m2. Het is de bedoeling dat de bouw start in het tweede kwartaal van 2024. Als alles volgens plan gaat, kan er in 2025 worden verhuisd. In het hart van de wijk is een gezamenlijk middenterrein met een gemeenschappelijk gebouw. Die plek is bedoeld om elkaar te ontmoeten, maar kan ook gebruikt worden om een verjaardagsfeest te vieren.

Collectief bezit

Als bewoner koop je meer dan een huis. Je bent ook mede-eigenaar van het gemeenschappelijke gebouw, het terrein en de gezamenlijke tuin. Dit uitgangspunt zorgt voor cohesie in de wijk. “Ik kijk uit naar het contact met onze nieuwe buren. Niet dat we elke week sociale verplichtingen hebben, maar we zullen wel in verbinding staan met elkaar en een handje helpen als een buur dat nodig heeft. En omdat we met elkaar het terrein onderhouden, is dat zo weer een moment voor een gezellige nazit in het gezamenlijke gebouw”, zegt San met een grote glimlach.

Bewoners gezocht

Eerst trok het buurtschap vooral mensen van rond de 60 aan. Alle woningen zijn zo ingedeeld dat op de begane grond ‘baden en slapen’ mogelijk is. Maar die indeling kan anders: net zo makkelijk kies je voor een werkplek, speelkamer voor de kinderen of maak je het woongedeelte nog ruimer. Er is dan ook steeds meer interesse van jonge gezinnen met kinderen, mede omdat er rijwoningen aan het plan zijn toegevoegd. Albert, de man van San, is daar blij mee. “Het wordt een prachtige plek voor jongere kinderen om op te groeien. Het is fijn als we een mooie mix van mensen in het buurtschap hebben wonen straks. Er staan nog enkele woningen te koop.” En er worden dus nog enkele bewoners gezocht.

Ben je nieuwsgierig geworden, neem dan vooral een kijkje op de website van het buurtschap en meld je aan voor de nieuwsbrief.

Succes

Een tijd geleden plaatste we een vergelijkbare oproep van Groene Buren Kampen waar bewoners gezocht werden. Naar aanleiding van dat artikel zijn drie van de vier vrije woningen verkocht. Inmiddels is het project nu ook echt van start gegaan. Mocht je alsnog belangstelling hebben voor deze locatie: er is nog een zogenaamde schuurwoning te koop hier. Meer informatie vind je op de website van Groene Buren.

Worden er bij jouw eco-community nog naar bewoners gezocht? Of heb je een bijzonder wooninitiatief waar je graag over wilt vertellen? Aarzel dan niet en mail ons op redactie@hetkanwel.nl

Over de schrijver