Bewoners verkopen overtollige zonnestroom via laadpalen aan elkaar

Aanleg Van Glasvezel In Lombok, Utrecht. Foto: Lombox.nl
Aanleg Van Glasvezel In Lombok, Utrecht. Foto: Lombox.nl

Duurzame ontwikkelingen bieden grote kansen voor ondernemers. Dat bewees Elon Musk bijvoorbeeld al in de Verenigde Staten toen hij de elektrische autofabrikant Tesla groot maakte. Ook in Nederland zijn er grote kansen voor ondernemers op duurzaam gebied. Wij interviewde duurzaam ondernemer Robin Berg die veel ideeën heeft op dit gebied. Zijn internetbedrijf Lomboxnet draait al volledig op zonnestroom, en hij is bezig met een laadpalen systeem waarbij mensen hun stroom aan elkaar kunnen verkopen.

Wat is uw persoonlijke betrokkenheid bij duurzaamheid?
Ik ben al vrij lang met duurzaamheid bezig. Zonnepanelen in het bijzonder vind ik een zeer interessante technologie. Het doet mij sterk denken aan de IT industrie waar de kracht van de technologie zich om de 2 jaar verdubbelt. Zonne-energie gaat zo hard vooruit dat het binnenkort alle andere energiebronnen gaat inhalen. Dit zijn zeer interessante ontwikkelingen, en mijn bedrijf draait dan ook volledig op zonne-energie.

Wat zijn Lombox en Lomboxnet?
Lomboxnet is een lokaal internetbedrijf voor de wijk lombok in Utrecht. Lomboxnet is voorgekomen uit lombox, een website die wij hebben opgericht voor de buurt, om te laten zien wat er allemaal gebeurt binnen de wijk.

Hoe bent u met Lomboxnet begonnen?
We zijn in 2004 begonnen met twee wifi-netwerken waaronder één op de kerktoren in de wijk. In 2000 zijn we gestart met een website waarop activiteiten in de wijk konden worden gevolgd door buurtbewoners. Het internet was in het begin echter niet snel genoeg om filmpjes op de website te zetten, terwijl veel buurtbewoners dat wel wilden. Onze wifi netwerken waren vele malen sneller dan het internet van het normale netwerk in de wijk, en we konden daardoor dus snel uitbreiden. Op dit moment zijn er al 30 straten aangesloten op ons glasvezel netwerk, en er is nog steeds veel vraag.

Kunt u iets vertellen over het laadpalen systeem dat u aan het opzetten bent?
We zijn bezig met een systeem waarmee scholen via een laadpaal direct hun overtollige zonnestroom kunnen verkopen aan mensen met een elektrische auto. Op deze manier verdien je dus niet maar 11 cent per kWh, wat je krijgt als je het terug levert, maar kun je de stroom verkopen voor 25 cent. Er komen daardoor dus meer laadpalen voor elektrische auto’s in Nederland, en mensen kunnen meer verdienen aan hun zonne-energie. Daarnaast zijn we ook bezig om dit systeem twee kanten op te laten werken. Hierdoor zou de auto ook als opslagplaats voor energie kunnen worden gebruikt. Dit zou een deel van het probleem van de ongelijke opwekking van duurzame energie kunnen opvangen.

Naast Lomboxnet heeft u nog enkele andere projecten gestart binnen de wijk, kunt u daar iets over vertellen?
Ja, wij zijn begonnen met een leenautosysteem voor de wijk. Er zijn twee elektrische auto’s beschikbaar die je voor bepaalde tijdsperioden kunt reserveren. Mensen kunnen voor een klein bedrag de auto voor een bepaalde tijd reserveren. Doordat deze auto’s CO2 vrij zijn en mensen ze met elkaar delen, verminderen we CO2 uitstoot.

Hoe gaat het energielandschap van Nederland zich in de komende jaren ontwikkelen?
Ik denk dat we steeds meer toe gaan naar lokale energieopwekking. Wijken en zelfs steden zullen steeds meer hun eigen energie gaan opwekken met hernieuwbare energiebronnen. Op den duur zal je dan de grote energiecentrales alleen nodig hebben als backup. Zonne-energie in het bijzonder ontwikkelt zich zo snel dat het de komende jaren elke ander energiebron voorbij zal streven.

Hoe kan Nederland deze ontwikkelingen ondersteunen?
De Nederlandse overheid mag de trend naar duurzame energie wel wat meer stimuleren. In Den Haag zijn ze op dit moment nog erg verwend met de inkomsten van energiebelastingen, dat moet anders. Wijken en steden moeten voor een groot deel zelfvoorzienend gaan worden in energie.

Lees ook
Nieuwe generatie zonnepanelen worden stuk goedkoper dankzij zeezout
[adrotate group=”2″]
Nanocoating herstelt rendement zonnepanelen met 20%

1 gedachte over “Bewoners verkopen overtollige zonnestroom via laadpalen aan elkaar”

  1. Pingback: Bewoners verkopen overtollige zonnestroom via laadpalen aan elkaar | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.