Bewust ademen verbetert humeur

16645379 827E14F0F4
Bron: Monkeyatlarge (Flickr.com)

Als je gespannen bent, moet je aandacht schenken aan je ademhaling. Dit kalmeert de zenuwen, in elk geval voor een paar minuten. Het blijkt zelfs dat vaak bewust ademhalen kan leiden tot een betere gezondheid. Dit ontdekten onderzoekers van de Toho Universiteit in Japan.

Het onderzoek
Tijdens de studie bleek dat de proefpersonen na twintig minuten bewust ademhalen, minder negatieve gevoelens ervaarden. Daarnaast hadden ze meer serotonine in het bloed, dat voor een verbetering van het humeur zorgt.

Ademen en depressie
Onderzoekers van de Ruhr-universiteit Bochum in Duitsland onderzochten het effect van bewust ademhalen op depressieve gevoelens. De proefpersonen die in staat waren om focus te houden op het ademen, gaven aan minder negatief te denken, minder problemen te herkauwen en minder last te hebben van andere symptonen van depressie. Onderzoekers Jan Burg zegt hierover: “Ik ben van mening dat meditatie door middel van ademhaling depressie helpt te voorkomen.”

Zelf bewust ademhalen
Verbeter zelf ook je humeur door bewust te ademen. Ga in een comfortabele houding zitten, terwijl je rustig ademt. Focus op het ademen, voel de lucht in je neusholte, borst en buik. Wanneer je merkt dat je afdwaalt, roep jezelf dan weer terug. Blijf bij het ademen. Wees niet boos op jezelf als het niet lukt. Het vergt enige oefening voor je twintig minuten lang bewust kan ademhalen. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, zijn een paar minuten focussen op het ademen al voldoende om rustig een stressvolle situatie als een lastige vergadering in te gaan.

Bron: Scientific American

Lees ook
130 kilometer per uur. Slim of niet?
Is de THT-datum nog houdbaar?
Nepgoud brengt doorbraak in zonne-energie