Bewust consumeren met je smartphone dankzij Boodschapp

Boodschapp
Afbeelding: Boodschapp.nl

Een bewuste consument wil eerlijke, milieuvriendelijke en gezonde producten. Klinkt helder, maar hoe weet je van duizenden producten wat de meest verantwoorde keuze is voor een redelijke prijs? Een nieuwe app, Boodschapp, biedt duidelijkheid. Hiermee kun je van meer dan 3600 producten zien hoe gezond ze zijn en of ze een keurmerk voor duurzaamheid hebben.
Boodschapp vergelijkt producten uit de 3 grootste supermarkten van Nederland: Albert Heijn, C1000 en Jumbo. Het beoordeelt daarbij overigens alleen veelverkochte voedingsmiddelen. Babyvoeding, alcoholhoudende dranken, niet-voedingsmiddelen en diervoeding zijn niet opgenomen in de app. En er komen slechts enkele veelgekochte verse producten in de app voor zoals eieren, melk en sommige vleeswaren.
Met een professioneel team van diëtisten en voedingskundigen zijn 16 criteria opgesteld om de samenstelling van supermarktproducten inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Consumenten kunnen producten in de winkel scannen en zien direct de voedingswaarde, het vetgehalte, de energiewaarde en andere kenmerken van het product.
Ook is te zien of een product een duurzaamheidskeurmerk heeft. Maar daar zit meteen ook de zwakke plek van de app, wat mij betreft. Duurzaamheid lijkt als criterium niet heel zwaar te tellen. Zo krijgen veel producten zonder duurzaamheidskeurmerk een uitstekende beoordeling.
Het zou nog mooier geweest zijn als je direct de beste bewuste keuze kon zien, en er dan vanuit kon gaan dat deze uiteraard duurzaam is. Nu kan een product al een mooie score halen als het vetgehalte en de voedingswaarde goed zijn. Dat betekent wel gezond voor de consument, maar niet per se voor de makers van het product en de aarde. Hopelijk wordt Boodschapp dan ook snel planeetvriendelijk.
Lees ook:
Meet de prestaties van je zonnepaneel met je smartphone
10 groenste apps
Iedereen gaat er op achteruit, behalve groene slimmerds

Over de schrijver

1 gedachte over “Bewust consumeren met je smartphone dankzij Boodschapp”

  1. GSM en WiFi werken altijd met gepulste elektromagnetische straling, waarvan door Onafhankelijke Wetenschappers is aangetoond dat het zeer schadelijk is voor de Natuur, Dieren en Mensen, doordat het DNA kapot maakt!:
    Zie de informatie hier: http://www.inspirerendleven.nl/blog/wifi-en-gsm-s
    Meer informatie over de vele wetenschappelijk onderzoeken hiernaar, vind je ook in het Boek: Elektrostress & Gezondheid door Prof. Dr. Ir. Michiel Haas en Henk Wever MSc.
    Een App is dus alleen 'groen' wanneer je het op een tablet zonder dat WiFi aanstaat gebruikt, en niet op een 'smartphone'!

Reacties zijn gesloten.