Heb je nog geleukt?

Ode Nrc BijlageVeranderen sociale media de wereld? Die vraag moet je eens aan Moebarak stellen, de ex-president van Egypte. Sociale media vormden een belangrijke aanjager voor de Arabische Revolutie. Ook elders versnellen sociale media maatschappelijke ontwikkelingen, denk aan de snelle opkomst van de Occupy-beweging. Maar hoe zit dat in Nederland? Wij springen immers niet zo snel op de barricades voor een revolutie. Verandering gaat in ons land traditioneel via het midden.
Maar wie het wil zien, signaleert in Nederland een nieuw maatschappelijk middenveld. Van burgers en bedrijven die streven naar een milieuvriendelijker en eerlijker economie. Want politiek Den Haag lijkt misschien ‘groenmoe’, consumenten en bedrijven zien onverminderd duurzame kansen.
Een flink aantal bedrijven ontwikkelt ecologisch verantwoorde producten en productieprocessen: van multinationale concerns die een nieuw groen afwasmiddel ontwikkelen tot zelfstandige ondernemers die met bamboe-ondergoed een gat in de markt vinden. Ook consumenten hebben goede redenen om milieubewuster te leven. Omdat het energiezuiniger is bijvoorbeeld, door de stijgende energieprijzen. Maar ook vanwege hun gezondheid: ze willen producten zonder schadelijke gifstoffen of bacteriën.
Veel bedrijven en burgers zien een eco-keuze dus als een logische keuze. En de kracht van sociale media is dat ze bij uitstek geschikt zijn om maatschappelijk verantwoorde bedrijven en bewuste consumenten snel bij elkaar te brengen. Adverteerders kunnen het gewenste publiek direct bereiken tegen lage kosten. Bovendien kunnen merken met sociale media communities bouwen die werk maken van een duurzamere wereld. Tweet voor tweet. Like voor like.
Als blogger en uitgever van hetkanWel, een website met nieuws en inspiratie voor een duurzaam leven, zag ik bij onze zoektocht naar een ‘groene pc’ hoeveel goede ideeën een duurzame community in korte tijd kan genereren. Het lukte ons zelfs om een groenere pc in de winkels te krijgen. Maar een goede groene community levert meer op dan ideeën. Want een goede suggestie, massaal ‘geleukt’ door groene vrienden, brengt een duurzame economie niet per se dichterbij. Elk idee heeft namelijk brandstof nodig in de vorm van… inderdaad, geld.
Maar ook daarvoor kunnen sociale media in Nederland een beslissend verschil maken. Allereerst maakt samen kopen ‘duurzaam’ een stuk minder duur. Dure zonnepalen worden bijvoorbeeld ineens betaalbaar. De actie ‘WijWillenZon’ zorgde dat er 50 duizend zonnepanelen werden besteld, goed voor een groei van 33% van de totale zonne-energie capaciteit in Nederland.Ook kunnen sociale media onverwachte goudaders aanboren, via het zogenaamde crowd funding of crowd investing. Ze bezorgen ondernemers dan durfkapitaal voor innovaties die anders op de plank blijven liggen. Het Nederlandse bedrijf Off Grid Solutions wist met crowd funding genoeg geld op te halen voor de productie van de WakaWaka, een LED-lamp op zonne-energie, die licht kan brengen bij 1,5 miljard mensen in arme delen van de wereld.
Dus ook al draait de overheid de subsidiekraan dicht, met sociale media kunnen we duurzaam de crisis door komen. Denk daarbij trouwens verder dan Facebook en Twitter, ook blogs en LinkedIn maken van veel groene druppels een groene golf. Zolang maatschappelijk verantwoorde bedrijven en bewuste consumenten maar direct met elkaar in contact komen, en dat resulteert in de kritische grondstoffen voor een groene economie: ideeën, inkoopvoordelen en investeringen. De overheid kan initiatieven die hieruit voortkomen op haar beurt versnellen als het economische tij is gekeerd.
Maar de wereld verandert te snel om nu op de politiek te wachten. Ambitieuze ondernemers en bewuste consumenten bouwen daarom alvast met sociale media het eerlijke en ecologische winkelhart van Nederland. En het mooie is, niemand hoeft te wachten tot een burgemeester een lint en schaar heeft gevonden om dit winkelcentrum te openen. En niemand hoeft er voor om te fietsen.
Dit essay staat vandaag in de kwartaalbijlage van Ode bij het NRC, hoofdthema: #Groen 2.0, Join now! Het sociale netwerk als aanjager van drzm vrndrng 😉 Met onder meer het inspirerende hoofdartikel ‘Klik hier voor verandering’, waarin Ode-redacteur Elleke Bal verslag doet van haar zoektocht naar het antwoord hoe sociale media ons dichterbij een duurzame samenleving brengen.
Lees ook:
Heb jij duurzaam Nederland al gezien?
Elk stopcontact is een benzinepomp

Over de schrijver