Bewuste visweek moet consumenten helpen in keuze voor duurzame vis

Vis
Foto: Dominique Van Dam
Op dinsdag 10 september geven het Wereld Natuur Fonds (WNF), de Marine Stewardship Council (MSC) en de Aquaculture Stewardship Council (ASC) het startschot voor de eerste Bewuste Visweek bij maar liefst 17 supermarktketens en twee foodservice organisaties in Nederland. De Bewuste Visweek moet helpen om consumenten duidelijk te maken hoe zij een bewuste keuze kunnen maken voor duurzame vis. De kickoff vindt plaats in het MSC gecertificeerde restaurant Symphony’s aan de Zuidas van Amsterdam. De week vindt plaats van 9 tot 15 september.
Op dit moment bestaan er twee labels voor verantwoorde vid: MSC voor vis die afkomstig is van een aantoonbaar duurzame visserij of het ASC-label voor vis van een verantwoorde kweek.
Volgens het Wereld Natuur Fonds is er “nog een lange weg te gaan” om consumenten duidelijk te maken dat duurzame vis belangrijk is. “De Bewuste Visweek moet zorgen voor een betere bekendheid van de keurmerken MSC en ASC en vooral de betekenis ervan. Vis met het MSC-keurmerk is afkomstig uit een gezond visbestand dat goed wordt beheerd en waarbij de visserij geen schade toebrengt aan de natuurlijke leefomgeving van de vis. Het vorig jaar geïntroduceerde ASC-keurmerk staat voor een verantwoorde kweek; de vis is afkomstig uit een kwekerij die de natuurlijke omgeving niet aantast, richtlijnen naleeft op het gebied van waterverontreiniging en niet onnodig gebruik maakt van antibiotica. Deze kwekerijen gaan ook goed om met hun werknemers en de nabije leefomgeving.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Onderwaterfotograaf Dos Winkel: “In 30 jaar tijd zag ik de oceaan alleen maar achteruit gaan”
Beach Clean Up in Noordwijk hard nodig

Over de schrijver