Bhutan pleit voor Bruto Nationaal Geluk

Rajkumar1220, Flickr.com
Rajkumar1220, Flickr.com

Het dwergstaatje Bhutan werkt al sinds 1971 niet meer met het Bruto Nationaal Product, maar met het Bruto Nationaal Geluk en wil dat andere landen dat voorbeeld volgen. Bhutan meent namelijk dat het veel belangrijker is om te meten hoe gelukkig mensen zijn, dan hoeveel geld ze verdienen.
Nu, na ruim 30 jaar, lijkt het erop dat de rest van de wereld ook klaar is voor een Bruto Nationaal Geluk. Tijdens de tweede week van de VN Klimaatconferentie kijkt een speciaal panel namelijk naar manieren om het Bruto Nationaal Geluk ook in andere landen in te voeren.

Bhutan als voorbeeld

Volgens de leden van dit panel kan Bhutan dienen als voorbeeld van hoe het wel moet. Waar rijke landen met moeite een consensus kunnen bereiken over de uitstoot van CO2, is ontwikkelingsland Bhutan erin geslaagd om de levensverwachting van haar inwoners te verdubbelen, bijna alle kinderen basisonderwijs te geven en de volledige infrastructuur in het land opnieuw in te richten. Tegelijkertijd is het land CO2-neutraal gebleven en is natuurbescherming zelfs opgenomen in de grondwet.

Meer actie is nodig

Volgens Stephen Pattison van Unicef kunnen westerse landen een voorbeeld nemen aan Bhutan. Wel is het belangrijk dat dat voorbeeld snel genomen wordt en dat westerse landen Bhutan ook gaan helpen. Hiervoor zou onder meer en groen klimaatfonds moeten worden opgestart, waarmee schade aan het milieu hersteld kan worden. De kans dat dit fonds er binnenkort komt is groot; vorig jaar werd door 68 landen al gehoor gegeven aan de oproep van Bhutan om ontwikkeling op een meer holistische manier te benaderen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat men ook deze stap zet.
Bron: Guardian
Lees ook:
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen
Grootste zonne-installatie van Afrika komt in Ghana
Waarom geven zo goed voor je is

1 gedachte over “Bhutan pleit voor Bruto Nationaal Geluk”

  1. Pingback: In Nieuw Zeeland draait het om welzijn, niet meer om geld

Reacties zijn gesloten.