Dit bier is gemaakt met ganzenpoep

Ik ben de eerste die toegeeft dat dit ontzettend ranzig klinkt, maar ik zal alvast verklappen dat het meevalt. In Finland gebruikt de kleine brouwerij Ant Brew de ganzenpoep namelijk om mout mee te roken voor een uniek stoutbiertje. Het bier kan je deze zomer al op het terras drinken. Althans, als je toevallig op vakantie gaat naar Finland, wat om meerdere redenen de moeite waard is, maar dat is een ander verhaal. 

Lahti, Finland

Terug naar het bier. Ant Brew is gevestigd in Lahti. Deze stad, die zo’n 100 kilometer ten noordoosten van Helsinki ligt, werd dit jaar benoemd tot European Green Capital. En dat vullen ze daar op geheel eigen wijze in. Zo stelde de gemeente hun werknemers in staat om ‘moeder natuur’ aan tafel uit te nodigen als deelnemer aan digitale meetings. Om dit te faciliteren heeft de stad twee camera’s in de natuur opgehangen. Zo kijk je tijdens je video conference call niet alleen naar de gezichten van je collega’s, maar ook naar dat van het meer of het bos. Geniaal, vind ik, helemaal gezien de rustgevende  werking van groen op ons brein (zelfs van plaatjes).

Bier van ganzenpoep

Maar goed, nu echt terug naar het bier. Want de plaatselijke brouwerij besloot het heugelijke feit rond de verkiezing van Europese groene hoofdstad van het jaar te vieren met een circulair biertje. Onder de naam Wasted Potential gingen ze aan de slag met wilde kruiden en lokaal voedselafval, zoals brood, bessen en fruit. En dus met ganzenpoep, dat ze verzamelen in de stadsparken, waardoor die ook weer schoon en dus geschikt zijn voor een picknick met het plaatselijke bier. Cirkeltje rond, over circulair gesproken.

Brouwen met afval

“De nieuwe bierserie is een manier om belangrijke discussies verder op gang te brengen over voedselverspilling, het gebruik van afval, stadslandbouw en lokaal en wild voedsel,” zegt Kari Puttonen van Ant Brew. “We ontwikkelen voortdurend manieren om nieuwe ingrediënten bij het brouwen te gebruiken en zijn niet bang om buiten de gebaande paden te treden.” Dat is duidelijk, want ik had nog nooit eerder van bier gehoord waarbij ganzenpoep gebruikt wordt. Misschien ook een idee voor hier, met al die Nijlganzen (wat officieel trouwens eenden zijn) in de stadsparken.

De circulaire economie

De stad Lahti wil in 2050 een volledig afvalloze stad zijn met een circulaire economie. Daar past dit initiatief natuurlijk prima bij. Ant Brew is overigens niet het enige bedrijf dat reststromen gebruikt. We zien dit soort berichten steeds vaker voorbij komen. Zo schreven we al eens over het opwekken van energie met behulp van oud brood. Of over dit bedrijf, dat brood bakt met de reststromen van de microbrouwerijen in ons land, terwijl brouwerij De 7 Deugden oud brood dan weer gebruikte om bier mee te brouwen. En, as we speak, test ons testpanel de circulari koekjes van Van eigen deeg, waarin ook oud brood verwerkt is. Terwijl ze in Tilburg juist weer biogas maken van het restafval van bierbrouwerijen. Enfin, wat we maar willen zeggen, is dat er heel veel goeds gebeurt op dit gebied.

 Heb jij nog sprekende voorbeelden van producten waarbij gebruik gemaakt wordt van reststromen of ‘afval’? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver