Dit zijn de inspirerende winnaars van de ASN Bank Wereldprijs

Klimaatverandering zorgt voor steeds meer wateroverlast in bijvoorbeeld steden. Hemelswater vangt dat extra water op en maakt er bier van. Daardoor kunnen mensen aan de bar elkaar vertellen over klimaatverandering en de oplossingen daarvoor. Hemelswater wil mensen daarnaast aansporen om zelf maatregelen te nemen die de overlast van al dat extra regenwater tegengaan.
Hemelswater is één van de winnaars van de negende ASN Bank Wereldprijs. De overige winnaars zijn CloudCuddle, Regugee Start Force, Synth/Ethic en Terra Nova. Synth/Ethic won dit jaar de publieksprijs. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek op de website www.voordewereldvanmorgen.nl.
Dat maakte de jury van de Wereldprijs op 16 november 2016 in LE:EN in Utrecht bekend. De winnaars krijgen een bedrag variërend van 7 tot 10 duizend euro en begeleiding om hun project succesvol door te ontwikkelen.

Initiatiefnemers voor de vooruitgang

Met de ASN Bank Wereldprijs stimuleert de bank innovatieve, sociale ondernemers met slimme projecten voor een betere wereld. Zij kunnen deelnemen met een project dat ondernemend, innovatief en creatief is, en een grote impact heeft op de samenleving.
Volgens juryvoorzitter Ynzo van Zanten waren de inzendingen van hoog niveau: “De groeiende aandacht voor de ASN Bank Wereldprijs leidt tot goede inzendingen in alle categorieën. Dat laat zien dat er buiten het zicht van veel mensen nieuwe ondernemers aandienen die de samenleving om ons heen echt vooruithelpen. Het is prachtig dat de ASN Bank Wereldprijs deze ondernemers verder helpt en een podium geeft.”

Vijf winnaars

De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2016 zijn:
Thema: Zorg en Welzijn
CloudCuddle: een mobiele slaaptent voor fysiek en mentaal gehandicapte kinderen. Zo krijgen zij ook de kans om op vakantie of een dagje weg te gaan.

Thema: Veiligheid en Sociale Cohesie
Refugee Start Force: een netwerkorganisatie waar vluchtelingen contact kunnen leggen met Nederlandse vakgenoten, organisaties en bedrijven.

Thema: Eerlijke handel, mode en voeding
Synth/Ethic: maakt tassen en accessoires in Nederland van restmateriaal zoals zeildoek en imitatieleer. Dit materiaal halen zij uit restanten van Nederlandse leveranciers.

Thema: Kinderrechten en Onderwijs
Terra Nova: een burgerschapsspel waarmee kinderen samen oplossingen zoeken voor problemen in de samenleving. Dankzij het spel discussiëren ze over hun ideale samenleving en worden ze uitgedaagd door morele dilemma’s.

Thema: Duurzame energie, natuur en milieu
Hemelswater: vangt regenwater op en maakt hier bier van. Op deze manier maken zij mensen bewust van klimaatverandering door een lekker biertje.

De weg naar de finale
In 2016 waren er 330 inschrijvingen, een record in de geschiedenis van de ASN Bank Wereldprijs. Na een eerste selectie bleven daar 50 van over. De jury, bestaande uit ondernemers en specialisten op het gebied van verschillende duurzame thema’s, selecteerde vervolgens in verschillende rondes de uiteindelijk beste 2 projecten per thema. De projecteigenaren hoorden in Utrecht of zij tot de winnaars behoorden. De jury beoordeelde businessplannen, pitches, presentaties en persoonlijke gesprekken.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020