Over Big Data Furniture en duurzaamheid

De volgende maand is het weer tijd voor de Dutch Design Week. Hier worden de nieuwste ontwerpen en ideeën gepresenteerd. Studio Bas Sala staat er met Big Data Furniture. Dat is een familie van slimme meubels die reageert op voorbijgangers en gebruikers. Met dit ontwerp hoopt hij de discussie rondom big data aan te wakkeren. We vroegen hem over dit bijzondere ontwerp en waren nieuwsgierig naar zijn blik op data in combinatie met duurzaamheid.
Wat is jouw achtergrond?
Ik heb gestudeerd aan de Design Academy en heb een eigen ontwerpstudio in Rotterdam. Hier werk ik samen met een klein internationaal team en vele partners aan innovatieve projecten. De basis van deze ontwerpen is de mens in relatie tot technologie. We zoeken naar vormen waarbij technologie ons leven positief beïnvloedt. Bij het ontwerpen richten we ons op fysieke producten waarbij een digitale en interactieve laag is toegevoegd. Daarnaast geven we advies en doen we consultancy werk.
Je gaat iets bijzonder presenteren op de Dutch Design Week. Wil je daar iets over vertellen?
Op dit moment werken we meubilair vol met sensoren die de ruimte om zich heen scannen en bewegingspatronen van mensen registreren. Het meubilair reageert op voorbijgangers en gebruikers door van kleur te veranderen. Als er bijvoorbeeld iemand op het meubelstuk gaat zitten neemt die de kleur van zijn of haar kleding aan. De kleur blijft tot enkele seconden na het gebruik actief.
Het meubilair registreert de data en vult dit aan met omgevingsgegevens. Dit komt samen in een database die uiteindelijk weer gekoppeld wordt aan andere datasets.

Afbeelding: Studio Bas Sala - Big Data Furniture
Afbeelding: Studio Bas Sala – Big Data Furniture

Wat gaan jullie doen met al die data?
We zullen deze data analyseren en het meubilair aanpassen op de dingen die we ontdekken. Het niveau van deze analyse stelt nu nog weinig voor. In de toekomst zal de analyse veel specifieker worden. Uiteindelijk zullen we zoveel data hebben verzameld dat de analyses en de voorspellingen van gebruikersgedrag 100% zullen kloppen. In theorie kan je dan het gedrag van de gebruiker steeds meer gaan sturen. Zo kan je een rijkere beleving van het object en de omgeving creëren.
Op je site las ik dat je vindt dat er maar weinig Nederlandse ontwerpers in het debat over data mengen. Waarom denk je dat dat zo is?
Tijdens de Dutch Design Week is er geweldig veel aandacht voor design en dat is fantastisch. Het zou het ultieme podium kunnen zijn om de discussie over big data in onze maatschappij te voeren, maar ik constateer dat het Nederlandse publiek meer geïnteresseerd is in een aantrekkelijke nieuwe stoel.
Als ontwerper is het moeilijk om je innovatieve ideeën ergens te landen. Het is dus logisch dat ontwerpers zich richten op de markt. Daar is ook niks mis mee. Wij willen die discussie toch graag voeren. Al is het maar om andere ontwerpers te enthousiasmeren voor het onderwerp. Het biedt namelijk enorm veel kansen.
Wat voor kansen zie jij bijvoorbeeld liggen op het gebied van duurzaamheid?
De wereld om ons heen gaat veranderen. Het lijkt mij inspirerend en spannend om slimme producten om me heen te hebben. Data gaat daarbij helpen. Je zou bijvoorbeeld een kleine kas in de vorm van een meubel in je keuken kunnen hebben waarin verse groenten, fruit en kruiden groeien. Door big data kan er veel geautomatiseerd worden waardoor je altijd verse groenten en fruit in huis hebt. Als er iets mis gaat kan een professionele kweker vanaf afstand in het proces ingrijpen.
Verder kan je misschien in de toekomst wel energie opwekken als je de trap op loopt. Die energie die wordt opgewekt kan dan samen met de energie van je zonnepanelen naar de energieleverancier. Misschien kan diezelfde trap je ook motiveren om de trap op te lopen om een gezonder lichaam te krijgen!
Dat klinkt gaaf! Werk je zelf ook mee aan een ontwerp in dat straatje?
Een project waar wij al jaren aan werken is een slimme regenton. Dat is een concept waarbij de regenton wordt gekoppeld aan de weersvoorspellingen. Als je die ton op strategische plekken plaatst kan je piekbuien afvlakken om zo wateroverlast in dicht stedelijk gebied te verminderen. Dit najaar gaan we de eerste pilots draaien met het systeem. Daar komt ook een app bij waarmee je je ton kan laten leeglopen als je op vakantie bent. Zo kan je je tuin op afstand bewateren met regenwater.
Klik hier om te lezen wat Bas Sala te vertellen heeft over het verzamelen van data en de nieuwe rol van de gebruiker.
Wil je meer weten over Studio Bas Sala? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook bijzonder (en groen) werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘wonderlijk werken’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Studio Bas Sala
Afbeelding: Studio Bas Sala - Slimme Regenton
Afbeelding: Studio Bas Sala – Slimme Regenton

Over de schrijver