Bij deze bibliotheek leen je spullen

Bij een bibliotheek denk je meestal aan rijen boeken, die worden uitgeleend. Soms zijn er ook nog Cd’s of platen te leen. En dan is er nog de kunstuitleen waar je schilderijen en beelden kan lenen voor een bepaalde tijd. Maar nu is er iets nieuws. In Londen, Oxford en andere Britse steden vind je steeds vaker een bibliotheek voor spullen. Of een library of things, zoals ze het daar noemen. Hier kan je eigenlijk alles lenen wat je tijdelijk nodig hebt. Denk daarbij aan een boor of schuurmachine, maar ook aan een wafelijzer, een naaimachine, een projector of een discobal.  

Lenen van spullen

Het lenen van spullen heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats scheelt het geld, want je hoeft de spullen niet te kopen en betaalt slechts een klein bedrag om het te lenen. Dit bedrag ligt vele malen lager dan het huren van dezelfde spullen. Ten tweede scheelt het ruimte, want al die apparaten die je nauwelijks gebruikt nemen wel non-stop plek in. Ten derde is het ook nog eens goed voor onze planeet.

Grondstoffen

Volgens de Ellen McArthur Foundation gebruiken we ongeveer 50% meer natuurlijke bronnen dan 30 jaar geleden. Jaarlijks verbruiken we met z’n allen 60 miljard ton nieuwe grondstoffen, die verwerkt worden in nieuwe spullen. Om een beeld te krijgen: dat is 41.000 keer de Empire State Building. Dat is veel. Heel veel. En dan kan lenen of delen een oplossing bieden.

Niet nieuw

Het uitlenen van spullen is trouwens niet helemaal nieuw. Zo verschenen er in de jaren ’70 in de Verenigde Staten meerdere bibliotheken voor gereedschap. Maar deze gingen vaak ten onder aan hun eigen succes. Meer spullen betekende namelijk ook meer opslagruimte, meer administratie en meer vrijwilligers die het allemaal runden. Vandaag de dag staan er nog maar twee overeind uit die tijd: één in Ohio en één in Californië.

Deeleconomie

Toch heeft het delen, lenen en huren van spullen de laatste jaren pas een grote vlucht genomen. De technologie heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Want zeg nou zelf: AirBnB, Uber, Lyft, Greenwheels of Peerby (waarbij je spullen bij je buren leent) zouden een stuk minder succesvol zijn als ze niet online via een app op je smartphone geregeld werden.

Maar ook offline zien we een groei van de deeleconomie. Zo worden in nieuwe duurzame woongemeenschappen zoals Wij_Land (Amsterdam) vaak speciale ruimtes ingericht voor het lenen en delen van spullen, die je niet zo vaak nodig hebt. In dat geval draagt het, net als bij Peerby, ook nog eens bij aan de gemeenschapszin, want zo leer je je buren nog eens kennen.

Bibliotheek voor spullen

Dat laatste is ook de bedoeling van de fysieke bibliotheken voor spullen in Groot-Brittannië. Want ook hier ontmoet je mensen, kan je een praatje maken en tips uitwisselen over het gebruik van de spullen. In Oxford zijn op dit moment vooral de tapijt- en laminaatschoonmakers populair. Aan grasmaaiers is dan weer minder behoefte. Sterker nog: ze worden zo vaak aangeboden als nieuw item voor in de bibliotheek, dat de oprichter nee heeft moeten leren zeggen.

Op de site van Milieu Centraal vind je een overzicht van alle deelinitiatieven in Nederland. Wat denk jij: is er ruimte voor een spullen bibliotheek in Nederland of ken jij zo’n initiatief? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

9 gedachten over “Bij deze bibliotheek leen je spullen”

  1. Even advocaat van de duivel: Eerlijk gezegd vind ik nog wel een groot verschil zitten tussen lenen en huren. Bij huren wordt de prijs dan gelijk een obstakel. Bijvoorbeeld een klopboor kost 6 euro per dag om te huren. Een goeie klopboor kost €60 dus na 10 schilderijtjes ophangen, heb je de boor terug verdiend. Bovendien ben ik niet een hele goeie planner. Ik kan op zondagochtend opeens zin hebben om die tafel te maken maar dat gaat dan niet omdat je op zondag geen spullen kunt huren of lenen. Ik ben enorm voorstander van dit soort initiatieven maar tot nu toe moet de gouden formule nog gevonden worden. Kijk maar naar het verhaal van Peerby, de gereedschapsuitleen in de US en andere initiatieven die uiteindelijk toch een zachte dood sterven.

  2. In Amsterdam, in de Staatsliedenbuurt is al heel lang de Blauwe Duim, gereedschapsuitleen. Je wordt lid voor je leven voor een habbekrats, en betaalt afhankelijk van wat je leent een bepaald bedrag per periode. Ook de ouderwetse bakfietsen kan je er lenen (niet die kinderbakfiets).

  3. Ik vind het een heel goed idee ook voor in België.

    Ik ben juist verhuisd van portland oregon en ik had ook een tool library in mijn straat in kenton die bestaat al jaren en heeft nog altijd veel succes. Je betaald 1 malig geld voor inschrijving echt maar een paar dollar en dan kan je gratis tools gaan lenen. Hij was Wel maar op 2 momenten in de week open. En als je je tools te laat binnenbracht moest je wel een boete betalen. Zoals in de bib.

    En elke maand of elke paar maanden was er een repair café. In de oude brandweer kazerne (boven de tool library).

  4. Handig in de buurt gaat vanuit een pilot in Groningen 7 Mijn Gereedschapskisten opzetten.
    Inmiddels zijn er 2 gerealiseerd en de 3e en 4e in ontwikkeling.
    Eigenaarschap in de wijk en veel spin-off richting sociale cohesie. Van behangtafel tot aanhanger.
    En inmiddels ontstaan van hieruit meerdere initiatieven m.b.t deeleconomie, duurzaamheid, hergebruik.

  5. ik ben voor! aangezien ik in Amsterdam woon (dus klein) scheelt het ook enorm qua opbergruimte! en ontspullen is ook nog een goed voor de chi van je huis (fung shue)
    ik zou meteen lid worden van zo’n bieb!!

Reacties zijn gesloten.