Bij een Repair Café krijg je meer dan je denkt

Al jaren wilde ik erheen, maar het was uiteindelijk mijn moeder die me over de streep trok om naar een Repair Café te gaan. Onze melkschuimers gingen allebei op hetzelfde moment kapot. Mijn vriend had ook nog wel wat te repareren staan, dus op een frisse zaterdagochtend spraken we af bij het café bij ons in de buurt.

Hoe werkt zo’n Repair Café?

Het Repair Café is in 2010 in Amsterdam ontstaan en inmiddels is er in bijna elke stad of elk dorp wel eentje te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld kapotte elektronica, kleding of speelgoed kosteloos laten maken. Een café werkt met vrijwilligers die elkaar onderling opleiden. Je kunt dus ook meehelpen als je nog niet veel weet van techniek, dan leer je het gaandeweg.

Niet weggooien is gezellig

Bij binnenkomst melden we ons bij de balie. We geven op wat we te repareren hebben en wat waarschijnlijk het probleem is. Je kunt per persoon één item meenemen en als je wilt na afloop een bedrag doen in de pot op tafel. We krijgen een nummertje en gaan wachten. We raken aan de praat met Mies, die vaker aanhaakt bij de Repair Café’s. Voor de gezelligheid. Dat snappen we wel, want er wordt hier veel gerepareerd, maar ook heel wat af gekeuveld. Mies is vandaag op zoek naar mensen die geïnteresseerd zijn in meubels uit het huis van haar moeder.

Repair Café

Duurzame geschiedenisles

Onze nummers worden omgeroepen en we gaan aan tafel zitten bij vrijwilliger Jan. Hij zal eens kijken wat hij voor onze melkschuimers kan betekenen. Het schijnen twee aparte gevallen te zijn. Maar met wat proberen en een online handleiding krijgt hij beide motortjes weer aan de praat. Jan blijkt een kenner van de Europese historie te zijn en twee werkende schuimers en een geschiedenisles rijker verlaten we de tafel.

Repareren en ruilen

We eten nog een mandarijntje en wisselen bij het weggaan telefoonnummers uit met Mies. De melkschuimers zijn gemaakt, maar de cd-speler van vriend was helaas te ingewikkeld om te repareren. Een week later klopt de melkschuimer zoemend de melk en hangt er een prachtige, werkende jaren ‘30 lamp van Mies’ moeder bij ons in huis. Leuk, zo’n Repair Café!

Wil je zelf een café bezoeken of vrijwilliger worden (of er misschien zelf wel eentje starten?) Kijk dan op de website van stichting Repair Café.

We horen graag wat jouw ervaringen zijn met Repair Café: laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver