Bij supermarkten heerst een foldertjesmentaliteit over duurzaamheid

Top3 RankabrandNederlandse supermarktketens hebben in 2011 weer mijlpalen bereikt voor verantwoord ondernemen. Zo zijn drie ketens volledig overgestapt op groene stroom en heeft na supermarkt Plus ook Spar gekozen om alleen nog eerlijke bananen te verkopen. Rank a Brand onderzocht de online beschikbare duurzaamheidsverslagen van de 20 grootste supermarktketens in Nederland, en zette de concrete doelstellingen en prestaties op een rij. Net als in 2010 komt Albert Heijn als beste uit de bus, gevolgd door Deen supermarkten.

Meer transparantie

Transparantie over verantwoord ondernemen is bij de supermarkten iets verbeterd. Rank a Brand woordvoerder Verie Aarts: “De scores van de supermarktketens zijn gemiddeld met 40% omhoog gegaan. Zo rapporteren Dekamarkt en Jumbo nu hun omzetaandeel voor biologische producten. Andere ketens zijn duidelijker over eerlijke koffie, eerlijke chocolade, verantwoorde vis, of diervriendelijker vlees. Met die informatie kunnen wij de supermarkten steeds scherper vergelijken.”

Foldertjesmentaliteit

Volgens Aarts ligt er desondanks nog steeds een kloof tussen de marketing en duidelijkheid over de prestaties. “Bijna iedere supermarkt geeft op de eigen website een beschrijving over duurzaam gevangen vis, diervriendelijk vlees, scharreleieren, biologische en fairtrade producten, energiebesparing en minder verpakkingen. Maar voor welk deel van de verkoop geldt dit, of met welk percentage is afval en energiegebruik verminderd? Het is nu van belang dat de supermarkten een overstap maken van alleen foldertjesmentaliteit naar ook een jaarlijkse duurzaamheidsverslaglegging. De consument moet dus nog even wachten voordat de eerste supermarktketen aantoont volledig groen en eerlijk te werken. Maar elke stap in die richting juichen we toe.”

Lees ook:

Duurzame producten in supermarkten naar nieuw record-niveau

Hoe eerlijk is Albert Heijn’s puur & eerlijk?

Over de schrijver

2 gedachten over “Bij supermarkten heerst een foldertjesmentaliteit over duurzaamheid”

  1. Er is een rangorde gemaakt, er worden verbeteringen gemeld. Ook llezen we dat de rapportage erg ondoorzichtig is. Dan is de vraag of die "verbeteringen" en "rangorde" enge betekenis hebben!
    Mogelijk slaat die rangorde op de beste promotie en is het een marketing rangorde.

  2. Duurzaam ondernemen houdt OOK in dat naar de arbeidsovereenkomst wordt gekeken (People, planet, profit). Er is al ruim een half jaar geen geldige CAO in de supermarkten dus zijn supermarkten wat dit betreft NIET duurzaam.

Reacties zijn gesloten.