Bijbel waarschuwt tegen klimaatverandering

Foto: rubberpaw, Flickr

Volgens de Amerikaanse Rabbi Edward Bernstein waarschuwt de bijbel voor klimaatverandering. Een obscure tekst uit het tweede bijbelboek Deuteronomium verdient volgens Bernstein nieuwe aandacht.

In Joodse kringen werd de tekst uit Deuteronomium 11, vers 13 tot 17, meestal overgeslagen. De tekst gaat er namelijk van uit dat het morele gedrag van mensen het weer kan beïnvloeden:

“Als u de geboden gehoorzaamt die ik u vandaag voorhoud, en de HEER, uw God, liefhebt en hem met hart en ziel dient, belooft de HEER: ‘Ik zal jullie akkers op de juiste tijd regen geven, in het najaar en in het voorjaar. Je zult je oogst binnenhalen, koren, wijn en olie, en ik zal groene weiden geven voor je vee. Je zult er leven in overvloed.’ Maar pas op: laat u er niet toe verleiden een dwaalspoor te volgen, voor andere goden neer te knielen en ze te vereren. Want dan roept u de woede van de HEER over u af en zal hij de hemel sluiten. Er zal geen regen meer vallen en de hele oogst zal mislukken, en spoedig zult u verdwenen zijn uit het goede land dat de HEER u zal geven.”

Moderne Joden konden het primitieve verband tussen ons gedrag en het weer niet meer accepteren. Maar dat verandert de laatste jaren. Rabbi Bernstein: : “Het is niet langer primitief om te denken dat menselijk gedrag de natuurlijke orde beïnvloedt. In tegendeel, we zijn ons erg bewust van onze macht om het milieu te vernietigen.”

Bernstein pleit daarom voor een nieuwe waardering voor de tekst in Deuteronium. De tekst zou bijvoorbeeld vaker in de liturgie gebruikt kunnen worden.

“Als een hele samenleving het juiste doet, zich op de juiste manier gedraagt, leert om God en hun naasten lief te hebben, dan wordt de kwaliteit van leven voor iedereen beter. Als iedereen zo’n leven zou leven, zouden we allen de beloning hiervan kunnen ervaren. In onze tijd, zijn rentmeesterschap voor het milieu en een maatschappelijk hoogstaande manier van leven met elkaar verbonden. Ik hoop dat de mensheid de roep volgt van deze oude tekst om onze aarde schoon te maken en rechtvaardigheid te herstellen in de wereld.”

Hier lees je de hele colum van Rabbi Bernstein

Lees ook

Google streetview toont kap Amazone

Bewuste moslima kiest eco-hoofddoek

@derodecaravan: onrecht bestrijden met cijfers

Over de schrijver