We geven de bijen een voedselboost op Nationale Zaaidag

Op 22 april gaan tienduizenden mensen bloemzaden zaaien voor de bijen en daar kun jij aan meedoen. Of het nou op je balkon of in je tuin is, op 22 april kunnen we met z’n allen zorgen voor een voedselboost voor de bijen in Nederland. The Pollinators helpen een handje mee. Waar het twee jaar terug nog 500 voedselbanken waren, afgelopen jaar 1000, hebben dit jaar 1500 voedselbanken zich aangemeld.  

De bijen in Nederland

Geniet jij ook zo van het lenteweer deze week? Bij ons staat de yoshinokers in bloei en naast dat het er prachtig uitziet, is het een assemblee van bijen en vlinders. Het is niet vaak dat je de bijen hoort zoemen in Nederland. Door de verstedelijking en monocultuur zijn er voor de bijen namelijk niet altijd genoeg voedselbronnen te vinden. De wilde bestuivers zijn tussen 1989 en 2014 zelfs met 80% afgenomen. Momenteel staat wel 55% van de bijensoorten in Nederland op de Rode Lijst. Maar hoe belangrijk zijn de bijen eigenlijk? Wereldwijd is 76% van de voedselgewassen afhankelijk van dierlijke bestuiving, waar insecten de grootste rol in spelen. Juist daarom is het belangrijk om stil te staan bij Nationale Zaaidag.

1500 voedselbanken

Vanaf ongeveer 5 april kan je bij een van de 1500 voedselbanken een zakje bloemzaad ophalen. Het bloemzaad is biologisch en bijvriendelijk gekweekt en iedere voedselbank heeft 20 zakjes om uit te delen. De voedselbanken mogen deze keer als bij dienen door alle mensen in hun omgeving een zakje te geven. Zo bestuiven ze allemaal hun eigen omgeving. Wil jij weten waar jij een zakje biologisch bloemzaad kunt ophalen? Kijk dan op de online kaart waar je in contact kan komen met een initiatief bij jou in de buurt.

Voer de bij bij

The Pollinators hebben twee zaadmengels dit jaar, die je vanaf 10 zakjes ook via de webshop kunt bestellen. Wil je gaan zaaien op je balkon of in je eigen tuin? Dan is het tübinger mengsel van de Bijenstichting zeker geschikt. Maar er is ook een Cruydt-hoeck mengsel, wat goed aansluit op de inheemse flora van Nederland. Als je wilt zaaien in een berm of in de buurt, dan kun je beter voor dit mengsel gaan. Zo voorkom je dat je de inheemse flora verstoort. The Pollinators willen Nederland met deze actie bewust maken van de natuur en hoe we daarmee omgaan. Met ‘voer de bij bij’ willen ze jou de mogelijkheid geven om je steentje bij te dragen aan diverser en meer voedsel voor de bijen. Op naar een voedselbank voor bijen bij jou in de buurt!

Doe jij mee op Nationale Zaaidag om de bijen een voedselboost te geven? Schrijf dan 22 april snel in je agenda en laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Foto: Sacha Tijmstra

Over de schrijver

1 gedachte over “We geven de bijen een voedselboost op Nationale Zaaidag”

Reacties zijn gesloten.