Hoe een zonne-energiepark de bij kan redden

Bron: PaulSteinJC - Flickr.com
Bron: PaulSteinJC – Flickr.com

Grote zonne-energie projecten komen over de hele wereld steeds vaker voor. Nu wordt steeds meer gekeken of de projecten nog duurzamer kunnen of dat het grote stuk land nog beter kan worden benut. Eén van de mogelijkheden is het vinden van meerdere toepassingen voor hetzelfde stuk land, zoals teelt van schaduwminnende groente. Een andere mogelijkheid is om een zonne-energiepark aan te wijzen als natuurreservaat.
Toevluchtsoord
Het Britse groene energiebedrijf Ecotricity heeft al een gecombineerde wind- en zonneenergiecentrale met bijvriendelijke aanplant. Een ander schone energie-ontwikkelaar, Solarcentury, volgt dit goede voorbeeld. CEO Frans van den Heuvel legt uit: “Bij de ontwikkeling van een zonnepark planten we bloemenweiden met inheemse zaden die speciaal zijn ontworpen om wilde dieren aan te trekken. De zonneparken worden omheind en liggen vaak in afgelegen gebieden. Zo ontstaat, naast het genereren van schone en koolstofvrije energie, een veilig toevluchtsoord voor dieren zoals de Britse hommel.”
Lokale bevolking
Maar Solarcentury wil verder gaan. Zij willen de lokale bevolking betrekken bij het redden van de bijen door hen te leren welke plantensoorten ze in de tuin kunnen laten groeien. Op deze manier werkt iedereen samen tegen de wereldwijde klimaatverandering en bijensterfte.
Bron: Treehugger
Lees ook
9 natuurlijke manieren om van mieren af te komen
Wereldbol van plastic flesjes toert door Nederland
Beach clean up in Noordwijk hard nodig