Bijna 1 miljoen handtekeningen tegen Nederlandse rol in export walvisvlees

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Volgens de internationale actie-organisatie Avaaz is Nederland een belangrijke spil in de export van walvisvlees van IJsland naar Japan. Avaaz wil 1 miljoen handtekeningen verzamelen om ervoor te zorgen dat onze regering Nederlandse havens sluit voor walvisvlees. De teller staat nu op 943.000 en tikt nog steeds snel door.
Lees ook
[adrotate group=”1″]
Top 5 schokkende feiten over de oceaan
Gallery: de betoverende schoonheid van de zee
Over enkele dagen start het IJslandse bedrijf Hvalur met een nieuwe jacht op vinvissen, de grootste walvissoort die in zee te vinden is. Vinvissen worden beschouwd als een bedreigde diersoort. Het bedrijf is van plan om 180 van deze walvissen te vangen. Het vlees wordt geëxporteerd naar Japan. Ook Nederlandse havens worden hiervoor gebruikt. Drie jaar geleden nog voerde Greenpeace actie tegen de overslag van walvisvlees in Rotterdam.
Enkele dagen geleden kwamen Hvalur en het Japanse bedrijf Michinoku Farms in opspraak omdat het walvisvlees ondermeer voor hondevoer gebruikt zou worden. Overigens besloot Michinoku Farms na alle internationale aandacht om geen hondesnacks van walvisvlees meer te verkopen.
Volgens Avaaz kan de jacht gestopt worden voordat het begint: “Je kan niet overal aanleggen met een boot vol illegale walviskarkassen. Duitse en Finse autoriteiten weren de beschamende handel. Nu zijn de Nederlanders de spil. Zij zijn zeer gesteld op hen reputatie als leiders op milieugebied, en hopen dat deze bloederige handel geen internationale aandacht krijgt. Als we het nu laten zien en eisen dat de Nederlandse overheid de overslag van walvisvlees in hun havens verbiedt, dan kunnen we deze slachting van walvissen voorkomen.”
Hier kun je stemmen voor de petitie.
Bronnen: Avaaz, Environmental Investigation Agency

Over de schrijver