Bijzonder origami-huis verandert van vorm door de zon

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn: een huis dat zich aanpast aan de seizoenen en je in de winter warm en in de zomer koel houdt. Toch is dat precies waar wetenschappers zich mee bezig houden. Zij hebben een model ontwikkeld voor een huis dat in acht verschillende vormen kan veranderen, waarbij het zich aanpast aan weers- en seizoensomstandigheden: het origami-huis.


Optimaal gebruik van zonnepanelen

In de zomer draait de slaapkamer naar het oosten, zodat de bewoner bij het opstaan de zon kan zien opkomen. Vervolgens draait het huis, waardoor het als het ware achter de zon aan gaat. Zonnepanelen op het dak wekken energie op. In de winter en ‘s nachts klapt het origami-huis weer in, waardoor de warmte goed bewaard kan blijven.

Wiskundig principe

Het idee van het huis is gebaseerd op het wiskundig idee van een vierkant dat kan worden opgedeeld in vier stukken, die samen ook weer een gelijkbenige driehoek vormen. Alle onderdelen zijn flexibel: muren en deuren kunnen ramen worden en ramen kunnen muren en deuren worden. De Britse architecten David Grunberg en Daniel Woolfson maakten hiervan het D*Dynamic, een huis dat ruimte biedt voor een nieuwe levensstijl. Voorlopig is blijft het nog bij een concept, maar als het aan Grunberg en Woolfson ligt, dan wordt dit origami-huis binnenkort werkelijkheid.
Bron: Daily Mail
Lees ook:
4 hobbit huizen die echt bestaan
Windenergie zonder wieken: twee keer zoveel rendement
Geld verdienen met zonne-energie? Lees ons vernieuwde Dossier Zonnepanelen

1 gedachte over “Bijzonder origami-huis verandert van vorm door de zon”

Reacties zijn gesloten.