Dit is echt zo gaaf: kunstwerken van bijzondere materialen

Je hebt van die dagen waarop je eindeloos over het net lijkt te surfen en van het ene mooie plaatje naar het andere hopt. Op deze zondag hebben we een paar bijzondere kunstwerken voor je verzameld van mensen, die kunst maken van afval, de stijgende zeespiegel in beeld brengen of de bewoners bij hun kunst betrekken. Check it out:

Autobanden

In een grote stad als Lagos (Nigeria) vind je veel kapotte autobanden gewoon als afval op straat. Er zijn verschillende Nigerianen, die ze verzamelen om er bijvoorbeeld meubels of schoenen van te maken. Ook kunstenaar Nkwocha Ernest zag potentie in de kapotte autobanden. Hij maakt er fantastische beelden van.

Hij is overigens niet de enige kunstenaar, die autobanden als materiaal gebruikt. In het Amerikaanse Charlottetown maakte beeldhouwer Gerald Beaulieu twee gigantische dode kraaien van elk 360 kilo (want tja, autobanden zijn nou eenmaal zwaar). Beaulieu gebruikt zijn materiaal altijd als metafoor en wat is er voor dit werk, dat ‘roadkill heet, nou toepasselijker dan autobanden?

Foto: (Matt Rainnie/CBC)

Gevallen bladeren

Van zwaargewicht naar lichtgewicht en priegelwerk: deze Spaanse kunstenaar maakt kunst van gevallen bladeren, die hij in de natuur vindt. Lorenzo Duran snijdt net als bij papierkunst hele gedetailleerde patronen en figuren uit dode bladeren.

Ook hij is overigens niet de enige die de kunst van het bladersnijwerk heeft ontdekt. Het lijkt een populaire bezigheid, zo lezen we in het Paradijsvogels Magazine. Zo zijn de precieze werkjes van de Russische Kanat Nurtazin op Instagram te bewonderen.

De stijgende zeespiegel in beeld

De Finse kunstenaars Pekka Niittyvirta  en Timo Aho brachten samen de stijgende zeespiegel in beeld met behulp van een ledlichtinstallatie. Daarvoor gingen ze naar het laaggelegen eiland North Uist aan de Noordwest kust van Schotland. De drie lichtlijnen bewegen mee met het getij.

Foto: Pekka Niittyvirta

Muurschildering

Deze muurschildering aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht ging deze week behoorlijk viral. In de gigantische boekenkast staan de lievelingsboeken van de mensen uit de buurt afgebeeld.  Het werk is gemaakt door JanIsDeMan. Hij noemt het zijn meest interactieve kunstwerk tot nu toe.

Foto: JanIsDeMan

Ken jij nog bijzondere kunstwerken van speciale materialen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

1 reactie op “Dit is echt zo gaaf: kunstwerken van bijzondere materialen”

 1. Wat een leuk item!
  Ik heb nog wel een tip voor jullie, namelijk de site van Mirjam Polman. Een Nederlandse kunstenaar die op de Canarische eilanden woont en op een heel bijzondere manier wanddecoraties maakt. Zij schrijft minuscuul kleine woordjes, wat uiteindelijk een afbeelding vormt. Het heet Calligram.
  Haar website is mirjampolman.com en je kan haar geloof ik ook op Facebook vinden.

  Erg indrukwekkend!

  Groet,
  Claudia

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020