4 x bijzondere windturbines: een tulp, een skybrator, een boom en een molen

Het IPCC-rapport maakte ons nog een keer heel erg duidelijk; we hebben geen tijd te verliezen. Door in te zetten op duurzame energie maken we een verschil, maar we moeten alle zeilen bij zetten. Windmolens kan een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Als het waait, kunnen ze dag en nacht energie op een goedkope manier energie opwekken. Naast de bekende hoge, witte windmolens komen er steeds meer bijzondere ontwerpen op de markt. Deze bijzondere windmolens zijn zo mooi en praktisch, dat ze niet op weerstand kunnen stuiten.

Foto: Euro News

Bijzondere windturbines

In Nederland richten we ons vooral op wind- en zonne-energie en aardwarmte. Windmolens stuiten alleen nog wel eens op weerstand. Redenen zijn geluidsoverlast, slagschaduw of horizonvervuiling. Daarom besloot de politiek om alleen nog maar windmolens en zonneparken op het land te bouwen als daar ook steun voor is bij de omwonenden. Maar er zijn ook steeds meer bedrijven die kleine en bijzonder mooie windmolens bouwen. Denk aan windmolens met bijzondere ontwerpen, of turbines die vibreren.

Flower turbines

De windmolens van Flower Turbines hebben – niet verrassend – de vorm van een tulp. Ze zijn er in verschillende formaten (1, 3 en 6 meter) en kleuren. Het bedrijf richt zich vooral op bedrijven die willen verduurzamen, maar ook oog hebben voor de schoonheid van het ontwerp. Het bedrijf geeft aan de molens stil zijn en daardoor goed gebruikt kunnen worden in steden. Daarnaast vormen ze ook geen gevaar vormen voor vogels of andere dieren in het wild, en een geluid maken dat zo laag is dat mensen het niet kunnen horen.

Vortex Bladeless

Spaanse ingenieurs van Vortex ontwikkelden de Vortex Bladeless. Het is een kleine windturbine, zonder wieken, geschikt voor huishoudens en bedrijven. Van Reddit kreeg het kreeg de turbine de bijnaam ‘Skybrator’ vanwege het fallische design. De windturbine wekt stroom op via kinetische energie, doordat de zuil heen en weer schommelt door de wind. Deze trillingen wekken stroom op, ook al heeft de turbine geen roterende wieken. Een gemiddelde Vortex Bladeless windturbine levert zo’n 100 kilowatt op. Nadeel is dat de turbine wel bromt.

EAZ Wind voor op de boerderij

De windmolens van EAZ Wind zijn niet alleen mooi, gemaakt van hout, maar ook ontzettend in trek bij boeren. Door de houten bladen en groene mast, valt de molen nauwelijks op in het landschap. Inmiddels is er een nieuwe versie op de markt van 15 meter hoog, 25 procent meer energie levert en bij goed onderhoud jaren meegaat. De molen wekt per jaar ongeveer 35.000 kWh op bij een windsnelheid van 5m/s en de molen. In combinatie met zonnepanelen heeft een boer het hele jaar energie.

Wind Tree

Een Wind Tree bestaat uit 36 windturbines en heeft een vermogen van 10,8 kW. Hij wekt evenveel energie op per jaar als 864 kilo steenkool of 41 jerrycans van 15 liter. Als je de boom in het Vondelpark in Amsterdam plaatst valt hij qua formaat niet op. Hij is met 9,8 meter hoog ongeveer even groot als de meest voorkomende boom in het Vondelpark, de meidoorn. Een andere optie die New World Wind aanbiedt is een Modular Tree. Dit is een boom die net wat kleiner is dan de Wind Tree en die je zelf kan aanpassen, op basis van hoeveel plek je hebt en je budget.

Heb jij nog voorbeelden van bijzondere molens? Deel je ze dan met ons?

Over de schrijver

4 gedachten over “4 x bijzondere windturbines: een tulp, een skybrator, een boom en een molen”

  1. Kleine windmolens zijn al eens uitgebreid getest. Het is echt driemaal niks. In windtunnels doen ze het prima maar in de praktijk is het helemaal niets waars. Op een woning geeft het trillingen en dus overlast. De apparaten schakelen in na da relais zijn gesloten. Dat duurt al met al 20 seconden en dan is de windvlaag al weer voorbij. Ik ken iemand die zo’n duur ding had en die leverde iets van 2% van de beloofde opbrengst. Zoek maar eens naar “kleine windmolens Schoondijke”

Reacties zijn gesloten.