Bill Gates betaalt miljoenen voor schone wc

Elvert Barnes, Flickr.com
Elvert Barnes, Flickr.com

Microsoftoprichter Bill Gates en zijn vrouw Melinda trekken via hun stichting miljoenen uit voor de ontwikkeling van een schone wc die niet afhankelijk is van stromend water. Zo’n toilet kan in ontwikkelingslanden veel levens redden. Via de wedstrijd Reinvent the Toilet krijgen universiteiten de kans om ontwerpen in te sturen. Het beste ontwerp wint een geldprijs en wordt mogelijk in productie genomen.

Gevaarlijk probleem
Vooralsnog is het niet mogelijk om in ontwikkelingslanden westerse toiletten te plaatsen. Het gewone toilet zoals we dat hier kennen, vraagt om een grote infrastructuur en veel water. Dat zijn twee zaken die in ontwikkelingslanden niet voor handen zijn. Het gevolg is dat mensen hun behoefte bijvoorbeeld in rivieren dumpen. Dat is gevaarlijk: het rivierwater wordt namelijk ook weer gedronken of op een andere manier geleid, wat tot veel ziekte en zelfs sterfte leidt.
Toilet met zonnepanelen
Om tot een oplossing voor dit probleem, heeft de Bill and Melinda Gates Foundation in totaal 3 miljoen dollar uitgetrokken om acht teams van internationale universiteiten de kans te geven een nieuw toilet te ontwerpen dat voor minder dan 5 cent per persoon per dag gebruikt kan worden én bovendien een waardevol restproduct op kan leveren. Een van de beste ontwerpen is het toilet dat werkt op zonnepanelen. Dit systeem werkt op zonnepanelen en is helemaal onafhankelijk. Het hoeft dus niet op de stroom of riolering te worden aangesloten. Vocht dat in het toilet terecht komt wordt vervolgens in een speciale tank gezuiverd, terwijl vaste stof wordt omgezet in kunstmest.
Bron: MNN, Trouw
Lees ook:
Zonnepanelen leveren meer op dan ooit
Vrijwillig wonen in een sloppenwijk
Nieuwe oplaadbare batterijen nog groener

1 reactie op “Bill Gates betaalt miljoenen voor schone wc”

Reacties zijn uitgeschakeld.