Bill Gates wil banken laten boeten voor crisis

Logo Square 300X300
Foto: Oxfam Uk

Bill Gates breekt bij de G20 een lans voor de invoering van een belasting op financiële transacties, de FTT. Dit blijkt uit een uitgelekt rapport aan de G20. Ook pleit hij voor een heffing op brandstof bij zwaar vervuilend transport. Zo wil hij 100 miljard dollar ophalen waarmee we armoede kunnen bestrijden en de destructieve gevolgen verzachten van klimaatverandering en de economische crisis in kwetsbare landen.

De G20 ministers van Financiën worden vandaag in Washington geïnformeerd over zijn rapport. Gates stelt een kleine belasting op financiële transacties voor, die jaarlijks 35 miljard euro kan opbrengen als de G20 deze invoeren, of 6,5 miljard als alleen de grote Europese economieën de heffing invoeren.

Duitland en Frankrijk zien deze zogenaamde Robin Hood Tax wel zitten. Onze eigen minister De Jager ziet niets in het plan.

De Europese Commissie wil in 2014 een Europese heffing op financiële transacties invoeren van 0,1% op aandelenhandel en 0,01% op derivaten. Dit kan jaarlijks 50 miljard euro opleveren. In zijn rapport maakt Gates ook melding van verschillende FTT-heffingen, die al in diverse landen bestaan, zoals in Engeland en India. Een financiële belasting is dus haalbaar, zelfs als ze niet globaal wordt ingevoerd. Dit weerlegt het bezwaar van minister De Jager dat een Europese FTT schadelijk zou zijn voor Amsterdam als financieel centrum.

Via een petitie op robinhoodtax.nl of facebook.com/robinhoodtaxnl kun je laten horen dat je de Robin Hood Tax een goed plan vindt.

Win 2 vrijkaarten voor de PechaKucha Night in Utrecht

Lees ook:

Robin Hood Tax laat banken boeten voor financiële crisis

Over de schrijver