BinBang is op weg naar bijna 100% recycling

Afbeelding: Binbang
Afbeelding: Binbang


BinBang wil graag de circulaire economie stimuleren. Dat doen ze met de Bin en de Bang. De Bin is een mooie afvalbak van gerecycled plastic voor in je huis. Zo kan je grondstoffen als papier en plastic sparen in plaats van afval weg gooien. De Bang is een beweging met toffe campagnes en uitdagingen. Met deze prachtige formule is BinBang hard op weg naar bijna 100% recycling. We spraken initiatiefnemer Anja Cheriakova over dit geweldige concept.
Wat is jouw achtergrond?
Ik ben ondertussen al weer een aantal jaar afgestudeerd als organisatie- en gedragspsycholoog met een link naar duurzaam gedrag. Vanuit die hoek ben ik altijd geïnteresseerd geweest in hoe mensen alleen en in groepen hun gedrag bepalen en aanpassen. Ik ben nieuwsgierig naar de triggers. En van daaruit volgen dan weer allerlei diensten en duurzaam design.
Je bent onderdeel van een bijzonder initiatief. Wil je daar iets meer over vertellen?
Natuurlijk! Twee jaar geleden ben ik BinBang gestart. Het idee erachter is dat afval scheiden eigenlijk heel eenvoudig is maar het voor mensen toch als een hoop gedoe voelt. Bovendien krijgt afval scheiden ook zelden de schoonheidsprijs. Het uitgangspunt van BinBang was, en is nog altijd, om mensen beter afval te laten scheiden en zo de circulaire economie te stimuleren.
Wij denken dat dit kan door afval scheiden simpel, makkelijk en mooi te maken. Afval scheiden begint bij mensen thuis, maar ze moeten wel het idee hebben dat ze echt een bijdrage leveren en eventueel beloond kunnen worden.
Onze BinBang is nu een half jaar op de markt. De Bins zijn modulaire afvalscheidingsboxen (van gerecycled plastic) waarin je allerlei grondstoffen kunt verzamelen zoals papier en plastic. Verder ontwikkelen we add-ons en hebben we unieke campagnes voor bedrijven en gemeentes om mensen mee te nemen in ons verhaal. (de Bang)
Afbeelding: Binbang
Afbeelding: Binbang


Wat is de missie en de kracht van BinBang?
Onze missie is dat de 50% van het afval dat nu nog in de verbrandingsoven belandt, gescheiden ingeleverd wordt zodat het gerecycled kan worden. Mensen verschillen veel van elkaar en kunnen dus ook op andere manieren gestimuleerd worden om hier in mee te gaan.
Onze kracht zit er volgens mij in dat we continu in gesprek gaan met mensen. We willen er achter komen wat en hoe ze het precies willen. Zo kunnen we samen triggers inbouwen om het gedrag op de lange termijn vast te houden.
Een mooi voorbeeld van ‘de Bang’ is jullie project met gemeente Wageningen. Hoe ziet die samenwerking er uit en hoe gaat het tot nu toe?
Samen met gemeente Wageningen hebben we bewoners in een aantal flats van afvalscheidingsmiddelen voorzien. We hebben ze uitgedaagd om mee te doen aan een afvalwedstrijd tussen bewoners. Zo gingen er maar liefst 500 bewoners in zes weken tijd zoveel mogelijk plastic en GFT inzamelen. De winnende flat kreeg een speeltoestel dat was gemaakt van verschillende afvalmaterialen. De reacties van de bewoners waren erg positief en er werd maar liefst 20% meer afval gescheiden. Komend jaar gaan we daar zeker mee verder.
Hoe gaat het met de verkoop van de BinBang?
Er zijn gelukkig steeds meer mensen die afval met ons willen scheiden. Het gaat dus goed! We merken dat we steeds vaker gevonden worden. Het is ook mooi om te merken dat zowel bedrijven, bewoners als gemeentes interesse hebben. Zij zien in onze missie en ons product iets dat bij hun eigen ambitie of behoefte aansluit.
Uiteraard kan de groei voor mij nooit snel genoeg gaan. Hoe meer BinBangs er in huizen en kantoren staan, hoe meer gerecycled plastic goed gebruikt wordt, want daar zijn onze bakken van gemaakt. Zo kunnen we samen steeds meer plastic van de verbrandingsoven redden. Maar ik mag zeker niet klagen!
Afbeelding: Binbang
Afbeelding: Binbang


Tegen wat voor obstakels en belemmeringen lopen jullie aan en hoe gaan jullie daar mee om?
Het is voor ons een grote uitdaging om partners mee te krijgen in onze missie en daar concrete stappen in te zetten. Wij kunnen samen met bewoners tot op een bepaalde hoogte afval ‘goed’ scheiden, maar in de gehele keten zijn het ook de gemeenten, afvalbedrijven, producenten en de overheid die verantwoordelijk zijn.
Wij nodigen deze partijen dan ook graag uit om met ons mee te bouwen richting een circulaire economie. Zo kunnen we sneller opschalen naar alle gemeenten in Nederland en in de toekomst hopelijk in heel Europa.
Waar zijn jullie op dit moment allemaal mee bezig en wat zijn je toekomstplannen en dromen voor BinBang?
Onze focus ligt op dit moment op een groots plan waarin ‘slim’ afval scheiden het sleutelwoord is. Veel meer wil ik er nu nog niet over kwijt, maar komend jaar hebben we een hoop voor Nederland in petto. De grondstoffenrevolutie komt steeds dichterbij. Daar wachten we niet op, we jagen hem na!
Wil jij BinBang graag eens uit proberen? Dat kan! BinBang heeft namelijk een actie waarbij je BinBang een maand lang gratis uit kunt proberen. Klik hier hier voor de site of Facebookpagina.

Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!

Alle prachtige afbeeldingen zijn van BinBang.

Over de schrijver

2 gedachten over “BinBang is op weg naar bijna 100% recycling”

  1. Beste Jacqueline,
    Goed van je bericht! We sturen regelmatig updates omtrent het compressiesysteem. We vroeg ons af waarom u dat niet krijgt? Het prototype is af en doen nu onderzoek naar productie. Ik heb u even een persoonlijke mail gestuurd met de update.
    Met vriendelijke groet,
    Het BinBang Team

  2. De 3 binbang’s worden bij ons goed gebruikt alleen wachten we al meer dan een jaar op het compressie systeem…heb het systeem al bijna twee jaar geleden betaald en hij is er nog steeds niet….dat vind ik er heel erg jammer aan! Hoop dat hij binnenkort toch eens word uitgegeven. En hoop dat we daar vaker van op de hoogte worden gehouden.

Reacties zijn gesloten.