Binnenkort rijden we over groen asfalt

HetkanWEL houdt de ontwikkelingen in de gaten die het leven groener, eerlijker en leuker maken. Voor het geval je het gemist hebt, zetten we het nieuws van deze week nog eens op een rij in Goed Nieuws: van groen asfalt tot klimaatbestendige daken.

Groen asfalt

In Breda is deze week asfalt gelanceerd dat voor 97% gemaakt is van hergebruikte grondstoffen. Denk daarbij aan gerecycled materiaal uit bijvoorbeeld spoorwegen. Greenfalt heet het nieuwe asfalt heel toepasselijk.  Deze groene wegbedekking levert volgens de makers besparing van natuurlijke grondstoffen en beperking van de CO2-uitstoot op. Het asfaltmengsel is bovendien geluid reducerend, oftewel ‘stil asfalt’.

Circulair beton

Een andere duurzame innovatie in de bouwsector was deze week op de Innovation Expo 2018 te zien. Een mobiele fabriek voor de productie van circulair beton: circuton genaamd.  De techniek voor het maken van beton uit gebroken betonpuin is ontwikkeld in samenwerking met TU Delft. Binnenkort kan het bouwpuin op verschillende bouwlocaties dus direct worden verwerkt tot nieuw beton: Circugrind, Circuzand en Circument.

MYOMY Do Goods wint Green Fashion Talent Award

Op de Dag van de Duurzaamheid stond de Dutch Sustainable Fashion Week helemaal in het teken van nieuw talent. Zo werd in De Hallen in Amsterdam de Green Fashion Talent Award uitgereikt. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt en is bedoeld voor Nederlands meest innovatieve en duurzame merk. Dit jaar ging ie naar MYOMY do Goods, wat je misschien wel kent van de beroemde ‘My paper bag’. MYOMY maakt duurzame tassen met een verhaal.
Green Fashion Talent Award

Urgenda wint hoger beroep in klimaatzaak

Urgenda heeft afgelopen dinsdag gelijk gekregen van het gerechtshof: de Nederlandse staat doet inderdaad te weinig om de uitstoot van CO2 terug te dringen. De Staat is namelijk verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers en die komt in gevaar door de klimaatverandering, oordeelde het hof in Den Haag. Daarmee bevestigde ze de eerdere uitspraak van de rechtbank in de zogenoemde ‘klimaatzaak‘.  De Staat moet er nu voor zorgen dat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% verminderd is ten opzichte van 1990.
Ook de Vlaamse overheid is er deze week door de rechter toe verplicht om in actie te komen om de luchtvervuiling terug te dringen. Hier had Greenpeace de zaak tegen de regering aangespannen. De rechter oordeelde dat de regering binnen een jaar met een plan moet komen om betere luchtkwaliteit te garanderen. Als dit niet lukt, wordt een dwangsom van 1.000 euro per dag opgelegd.

Klimaatbestendige daken in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft van de Europese Unie subsidie gekregen om blauw-groene daken aan te leggen op sociale huurwoningen. Dit gaat op vier verschillende locaties gebeuren. Deze daken beschermen de woningen beter tegen extreme regenval, droogte en hitte dan ‘normale’ groene daken. Ze slaan meer water op en verdampen langer waardoor de buurt koeler blijft bij extreme hitte. Daarnaast draagt de begroeiing bij aan de biodiversiteit van de stad. Sensoren reageren op de weersvoorspelling waardoor er slim water vast gehouden kan worden of juist geloosd. De aanleg gaat drie jaar duren.
Lees ook het goede nieuws over het elektrisch vliegtuig dat landde in Rotterdam en de Volkswagen op waterstof.
Heb je ook goed nieuws gespot? Laat het ons weten via redactie@hetkanwel.nl
Fotografie: René van der Waal

Over de schrijver

1 gedachte over “Binnenkort rijden we over groen asfalt”

  1. Pingback: Het eerste veganistische warenhuis ter wereld moet in Den Haag komen -

Reacties zijn gesloten.