Bio-computers bouwen met bacteriën

Kaibara87, Flickr.com
Kaibara87, Flickr.com

Het is een kwestie van tijd voor we met bacteriën biologische computers kunnen bouwen. Een team wetenschappers van de University of Leeds en de Tokyo University of Agriculture and Technology heeft een proef gedaan met ijzeretende micro-organismes. Deze micro-organismes produceren kleine magneetjes die vergelijkbaar zijn aan die in de harde schijf van een computer. En dat biedt kansen.

 
Groeiende magneten
De vraag naar superkleine computeronderdelen wordt steeds groter. Daardoor kunnen computers namelijk steeds kleiner worden. Voor dit onderzoek werd Magnetospirillum magneticum gebruikt, een micro-organisme dat normaal gesproken vooral in zuurstofarme, waterrijke gebieden voorkomt. Dit micro-organisme kan ijzer omzetten in mineraal magnetiet, een van de meest magnetische mineralen ter wereld. De onderzoekers hebben dit proces nagebootst en zijn er zo in geslaagd kunstmatig magneetjes te laten ‘groeien’. Deze magneetjes zijn geschikt voor het gebruik in computers.
Biologische bedrading
Hier stopt het niet: de onderzoekers zijn er ook in geslaagd om elektrische bedrading te maken van levend materiaal. Deze biologische bedrading is niet alleen geschikt voor gebruik in biologische computers, maar ook in operatiekamers van ziekenhuizen.
Bron: BBC.com
Lees ook:
Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken
Wi-fi ruilen voor hondenpoep
Lekkere tussendoortjes voor kinderen